Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za oko mjesec dana novo lice zadarske ribarnice

03.11.2021. 10:23


Zadarska je peškarija od jučer u velikim radovima. Počeo je posao obnove i osuvremenjivanja zadarske ribarnice, koja je izgrađena 1979. godine. Zadarski će prodavači ribe, stoga, oko mjesec dana raditi u staroj ribarnici, kraj crkvice sv. Roka.


Uređenje ribarnice
Više o samom projektu uređenja ribarnice, vrijednom oko pola milijuna kuna, kazao nam je Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar.
– Počeli su radovi na uređenju poda i prodajnih mjesta na ribarnici. Predviđeni završetak radova je u prvom tjednu prosinca. U sklopu radova planira se postavljanje novih keramičkih pločica, prodajnih mjesta od inoksa i kaljenog stakla, te bojanje zidova, kako bi se ribarnici dao nov, svježi izgled, kazao je Letinić te istaknuo kako se u renoviranje ribarnice krenulo zbog loših uvjeta u kojima se prodaje riba.
– Na sveobuhvatnu obnovu ribarnice odlučili smo se jer smo ovo ljeto dobili dva negativna nalaza sanitarno-higijenskih uvjeta od strane Veterinarske inspekcije. Počeli smo pregovore s Danielom Segarićem, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, kako bi nam pomogli u financiranju obnove. Iz Županije su nam uspjeli osigurati nepovratna financijska sredstva iz fondova EU za nabavku ledomata, koji će za potrebe ribarnice proizvoditi led da bi riba ostala što svježija u toku dana te za nabavku inoks kadica za prodavaonice, kako bi prodavači radili u higijenski što povoljnijim uvjetima, objasnio je Letinić i kazao kako je Državni inspektorat Tržnici Zadar, zbog loše ocjene sanitarno-higijenskih uvjeta dao rok da se problem sanira do kraja godine.


Rad u novim uvjetima
– U dogovoru s prodavačima ribe dogovorili smo se radove izvršiti u studenom, kada je prodaja ipak nešto manja. U prosincu, naravno s dolaskom blagdana raste i potražnja za ribom, tako da smo tu opciju odmah isključili. Prodavači su ovaj mjesec privremeno smješteni u prostoru stare ribarnice, tj. kod crkvice sv. Roka. Oko 90 posto prodavača pristalo je na naš dogovor te će do završetka radova raditi u prostoru stare ribarnice. Manji je dio prodavača zbog ove situacije odustao od prodaje ribe u studenom. Prostor u kojem sada rade manji je od onog na koji su i oni i kupci navikli, tako da je i asortiman sužen, napomenuo je Letinić.
Posjetili smo i privremenu ribarnicu, no jučer ujutro nije bilo gužve. Prodavači ovaj put nisu bili raspoloženi za priču, već su nam samo kratko kazali kako im je trenutačna situacija lošija nego ona na koju su naviknuli. Čine se pomalo nezadovoljni ponuđenim prodajnim mjestima, no svi se slažu kako će izdržati ovu situaciju s nadom da će radovi završiti u zadanom roku.