Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar nema vremena za politička nadmudrivanja, ispred nas je prilika generacije

03.11.2021. 07:15


Premda su kao povod prošlotjednog neizglasavanja rebalansa proračuna označena 3 milijuna kuna za KK Zadar, ovim putem moram istaknuti kako su rebalansom »srušene« puno važnije stvari od vitalne važnosti za funkcioniranje grada, navodi Šime Erlić, predsjednik GO HDZ-a u svom osvrtu na prošlu sjednicu Gradskog vijeća Zadra te nastavlja:
»Među brojnim programima u kulturi, obrazovanju, socijalnoj skrbi i komunalnim poslovima ističu se sredstva namijenjena plaćama za odgojiteljice u privatnim vrtićima, sredstva za Crveni križ, teniski balon na ŠRC Višnjik, ali i važni EU projekti: »Inclusive play« kroz kojeg je previđeno uređenje parka Vruljice te dugo pripremani kapitalni projekt zone Crno koji napokon treba krenuti s realizacijom… To je važno pojasniti da naši sugrađani dobiju potpunu informaciju.


Zadar treba ovaj rebalans proračuna
Nije bilo potrebe za rušenjem cjelokupnog prijedloga rebalansa proračuna, jer su se eventualna razmimoilaženja u stavovima oko budućnosti KK Zadar, mogla riješiti amandmanom za sredstva predviđena klubu. No, većina u Gradskom vijeću je ipak odlučila izglasati nepovjerenje kompletnom rebalansu proračuna.
Takav scenarij najgori je za građane, jer onemogućava da se izvršavaju redovni programi koji su bitni za funkcioniranje grada,« istaknuo je Erlić te pozvao:
»Ovim putem apeliramo prema svim strankama i nezavisnim listama u Gradskom vijeću da se pronađe razum i kompromis za izglasavanje rebalansa proračuna, jer je on nužan, a za neke skupine građana prijeko potreban.
Ovdje se ne radi o političkom nadmudrivanju, nego o dizanju ruke za tehničku izmjenu proračuna koja je bitna da se projekti i programi nesmetano provode.
Svjedoci smo najave iz Vlade RH o procjeni iznimno visokog rasta BDP-a od 9 posto, što znači da se gospodarstvo nakon prvotnog šoka prouzročenog pandemijom koronavirusne bolesti uspješno oporavlja,« upozorio je Šime Erlić, koji nadalje podsjeća:
»Iza nas je odlična turistička sezona, ponovno se diže minimalna plaća i pred vratima su nam povijesno velika sredstva iz EU fondova.
S tim sredstvima imamo priliku kroz sljedećih sedam godina izgraditi moderno, uključivo i održivo društvo uz bok najrazvijenijim zemljama u EU.


Nemojmo dozvoliti da Zadar izgubi razvojni korak
Zadar uz pomoć ovih sredstava može napraviti generacijski iskorak i postati jedan od najprivlačnijih gradova za život u Hrvatskoj i šire!
Upravo sada pri ministarstvima i Vladi RH se radi na programiranju nove omotnice iz koje se posebno velike mogućnosti nude za gradove, među kojima je i Zadar. Već od početka sljedeće godine ta će se sredstva staviti na raspolaganje jedinicama lokalne samouprave i drugim javnim subjektima.
Vjerujem kako Zadar s već dobro izgrađenim kapacitetima za provedbu EU projekata može biti ponovo među najboljima i osigurati građanima nove kvalitetne sadržaje i viši standard, ali to neće moći ukoliko bude vladala nesloga i kaos u Gradskom vijeću.
Zato ne smijemo dopustiti da se ostrašćeni politički stavovi stave ispred potreba građana. Ovdje nema mjesta isključivostima, ultimatumima i politikantstvu. To je krivi put i ne dopustimo da taj put prevlada naspram onog što Zadar uistinu treba i može, a to je nastavak rasta i razvoja – poručuje Šime Erlić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a.