Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biograd ima najuvjerljiviji pad nezaposlenosti

Autor: Damir Maričić

02.12.2008. 23:00
Biograd ima najuvjerljiviji pad nezaposlenosti


Prolazak turističke sezone ima svoj iskaz i u statistici Zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj posebice u sredinama poput Zadarske županije. Iako je otpuštanje sezonaca otpočelo tijekom rujna u listopadu je nastavljeno te je na Zavodu evidentirano 9.014 osoba odnosno 6,5 posto više nego krajem rujna, odnosno 540 osoba dospjelo je na Zavod.
No u odnosu na godinu prije to je ipak dobrih 7,5 posto manje nezaposlenih jer tada je na Zavodu bilo 700 nezaposelenih više.
Dakle dva su trenda nastavljena i to stalno godišnje smanjenje broja nezaposlenih uz sezonske oscilacije s velikim zapošljavanjem tijekom turizma i vraćanjem na Zavod nakon toga. takvi će se pokauzatelji nastaviti i idući a možda i sljedeći mjesec jer dio sezonaca još je na korištenu slobodnih dana ili godišnjih odmora ako su uspjeli odraditi preko šest mjeseci.
Zadarska županija, izrazitije nego je to u prosjeku Hrvatske, ima veliko odstupanje u broju nezaposlenih po splu jer je postotak nezaposlenosti 62:48 na štetu žena.
Od nešto preko 1.000 novoprijavljenih na Zavodu u tijeku listopada preko 80 posto je onih koji su do tad radili. Iako na Zavodu dominiraju osobe s raznim vidovima srednjeg obrazovanja (preko 60 posto) još uvijek jegotovo 33 posto onih bez ili sa osnovnom školom.
Sadašnji trend nezaposlenosti davao je nadu da bi nakon niza godina čak i u najgorim zimskim mjesecima na zadarskom zavodu broj nezaposlenih ostao ispod 10.000. No neke najave iz uspješnih tvrtki kako kucanje svjetske krize i na njihova vrata dovodi do nužnosti otkaza mogle bi takvu nadu poništiti.
Od ukupnog broja nezaposlenih u ovoj županiji u zadarskoj je ispostavi njih 71 posto, benkovačkoj, biogradskoj i gračačkoj po sedam posto, obrovačkoj pet i paškoj tri posto.
Gledano po ispostavama na mjesečnoj razini rast nezaposlenosti bilježe sve a najveći rast od čak 30 posto bilježi ispostava na Pagu. Na godišnjoj pak razini sve ispostave bilježe pad nezaposlenosti osim Paga gdje je i godišnja nezaposlenost povećana za sedam posto. No u apsolutnim i relativnim brojkama u odnosu na broj stanovnika paška je nazposlenost najmanja, a gračačka najveća. Najuvjerljiviji pad godišnje nezaposlenosti ima Biograd sa -12 posto.