Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Koliko će biti teška Zadrova zima

Autor: Drago Bajković

02.12.2008. 23:00
Koliko će biti teška Zadrova zima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Činjenica je da će prvoligaš sa Stanova sljedeće nedjelje igrati utakmicu koja će uvelike odrediti šanse Zadra u očuvanju prvoligaškog statusa
Priča o kravi i prolivenom mlijeku toliko bi se puta mogla primijeniti u Zadrovu slučaju da to već postaje pomalo dosadno. Zadar je do 80. minute imao tri vrlo važna boda u džepu, a onda je sve sa Sivonjićevim zgoditkom otišlo u vjetar. Pobjeda nad Interom bila je time važnija što bi Zadar s ta tri boda bio na jedan bod zaostatka za Croatijom iz Sesveta, a uz to uzeo bi bodove direktnom konkurentu u borbi za prvoligaški ostanak. Nažalost, neiskorištene stopostotne prigode Tomasova i Terkeša, te nerazumljive greške u obrani koštale su momčad Ivice Datkovića važna dva boda. Već u sljedećem kolu Zadar je eventualnom pobjedom protiv Croatije na “njihovom” terenu u Kranjčevićevoj mogao s posljednje pozicije i zimska stanka bila bi puno mirnija. Istini za volju Zadrani se još uvijek mogu bodovno poravnati sa Sesvećanima, ali puno bi lakše bilo igrati tu utakmicu da su u ovome kolu osvojena tri boda.
Činjenica je da će prvoligaš sa Stanova sljedeće nedjelje igrati utakmicu koja će uvelike odrediti šanse Zadra u očuvanju prvoligaškog statusa. Croatia je u ovome kolu poražena u Vinkovcima i činjenica je da sesvetski brod tone, ali još uvijek se drži iznad površine. Možemo se samo nadati da će Zadrani izvući posljednje atome snage i Sesvećane poslati na dno, a u isti mah Zadrov “kaić” dovesti u nešto mirnije vode. Valjda je došlo vrijeme za prvu gostujuću pobjedu u ovome prvenstvu. Nikako se Sesvećani ne smiju shvatiti neozbiljno, već odavno je poznato da davljenik zna biti jako opasan.
Inter je remijem u Zadru zadržao deseto mjesto na ljestvici s 18 osvojenih bodova, a Mršićeve trupe su pobijedivši Croatiju prilično sigurne na 9. mjestu s 21 bodom koliko ima i Varteks. Što se tiče ostalih utakmica najveće iznenađenje u ovome kolu priredio je Šibenik uvjerljivo svladavši Zagreb u Kranjčevićevoj. Hajduk je barem na nekoliko sati bio prvi na ljestvici nakon pobjede nad Osijekom, jer Dinamo je u kasnim večernjim satima slavio u Varaždinu i vratio lidersku poziciju. Slaven Belupo je nadoknadio vodstvo Riječana i na kraju na svom terenu osvojio tri boda.
U sljedećem kolu sva pažnja Zadrana bit će usmjerena prema Kranjčevićevoj gdje Sesvećani igraju svoje domaće utakmice i gdje će Zadar tražiti svoj put oporavka. Bit će zanimljivo i u Zaprešiću gdje Inter dočekuje Varteks koji pomalo klizi prema dolje na prvoligaškoj ljestvici. Cibalia s obzirom kako igra Rijeka nije bez šansi na Kantridi. Trener Stanko Mršić očito je klapi iz Vinkovaca dao neku dodatnu snagu i nakon njegova dolaska Cibalia bilježi konstantan uzlet na ljestvici. Lider prvenstva Dinamo će nakon gostovanja u Udinama na svom terenu na Maksimiru pokušati stići do pobjede nad Zagrebom koja bi im donijela titulu jesenskih prvaka. Hajduk će na teško gostovanje na Šubićevac kod Šibenika koji jednostavno melje sve pred sobom i iznenađenje je ovoga dijela prvenstva. Splitski “bili” će jednim uhom osluškivati što se događa u Maksimiru iako je s obzirom na formu “zagrebaša” gotovo sigurno da će “modri” prvu dionicu prvenstva dočekati na liderskoj poziciji. Ipak, lopta je okrugla i u nogometu iznenađenja su jednostavno postala svakodnevica.


 TROJICI PRIJETI STANKA ZBOG KARTONA


Za Zadrane svaka situacija ima dodatnu težinu pa je tako i ona s akumuliranim javnim opomenama. Za dvoboj s Croatijom (S) trener Ivica Datković neće moći računati na Marina Tomasova, što znači da je dvoboj s Interom za njega bio posljednji u dresu Zadra. Tomasov je pomalo nepromišljenim skidanjem dresa u slavlju nakon postignutog zgoditka skinuo dres i zato neće moći nastupiti u Kranjčevićevoj sljedeće nedjelje. Po dva žuta kartona za sada imaju četvorica Zadrana. To su Josip Bilaver, Šime Maruna, Ferdo Milin i Želimir Terkeš. Bilaver zbog ozljede neće nastupiti u Zagrebu, ali ovaj trojac mora paziti jer u prvom kolu proljeća Zadar igra važnu utakmicu s Cibalijom. Jednu javnu opomenu za sada imaju: Naum Batkoski, Ante Mitrović, Ninoslav Parmaković, Ante Puljić, Marko Rašo, Jakov Surać, Bruno Šiklić, Andrija Vuković.