Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Moramo vjerovati u pobjedu

Autor: Roman Morović

02.12.2008. 23:00
Moramo vjerovati u pobjedu

Foto: Zvonko KUCELIN



Četvrti uzastopni gostujući poraz Zadra iznjedrio je neke nove i aktualizirao neke stare probleme ove momčadi. Prvi je taj da Zadrani čim prije moraju probiti barijeru pobjeđivanja u gostima. Istina je da su sva četiri poraza stigla od vrlo jakih momčadi, naročito na domaćem terenu, no isto tako je istina da je Zadar sve te utakmice vrlo lako mogao dobiti da nije posustao u završnici.
Zašto ih je izgubio? Odgovor na to pitanje morat će čim prije pronaći trener Petrović ne želi li u Beogradu i Roanneu doživjeti sličnu sudbinu kao na prethodnim gostovanjima. Kada je riječ konkretno o gostovanju u Rigi nameće se nekoliko pitanja. Ono najbanalnije jest zašto se nitko iz uprave kluba nije ranije sjetio riješiti problem vize Todoru Gečevskom. Jer ne može se reći da put Zadar-Zagreb-Prag i dolazak u Rigu tek u kasnim noćnim satima dan uoči utakmice nije ostavio traga na kapetanu Zadra koji je do sada statistički bio najbolji igrač momčadi. Problem broj dva zove se obrana.
Primiti 95 poena u tri četvrtine pokazatelj je da po tom pitanju nije sve u redu, a ako sagledate činjenicu da su trojica igrača Rige (Brewer, Helmanis i Aleksić) zajedno gađali trice 11 od 12 onda se zapitate gdje su bili njihovi čuvari. Posljednje pitanje, i ne manje važno, je ono zbog čega je kod Jere Macure u rubrici minute ostala brojka nula, dok je njegov kolega iz splitskih dana Bruno Šundov nemilice trpao zadarski koš. Sve su to problemi koji zahtijevaju hitnu intervenciju trenera Petrovića i još hitniji oporavak Dixona i Rančića. Jer sa šest igrača s koliko ih je Zadar, ako izuzmemo minimalnu minutažu Ružića i Prostrana, igrao protiv Rige teško je pobijediti bilo koga, a naročito na gostovanju.
– Bila je to utakmica koju smo definitivno mogli dobiti. Problem je bio taj što nismo bili dovoljno agresivni, naročito u obrani. Možda smo trebali igrati malo čvršće i napraviti koji prekršaj više kako bismo zaustavili njihove napade. Imam osjećaj da smo imali sve u našim rukama kod vodstva +8, no nažalost nismo uspjeli pobijediti. Ovo nam može poslužiti kao primjer za iduće utakmice u kojima moramo biti čvršći i agresivniji i ne smijemo dopustiti protivniku toliko laganih poena – kazao je nakon utakmice Juby Johnson.
Ono što zadarskog navijača najviše muči jest činjenica da Zadar zapravo i nije odigrao toliko lošu utakmicu. Kao i protiv Partizana, Hemofarma i Budućnosti Zadar je većim dijelom utakmice bio u igri, čak i vodio s pristojnom razlikom, no na kraju je posustao. A u konačnici je sasvim svejedno izgubite li zbog loše igre tijekom cijele utakmice ili zbog određenog kraćeg crnog perioda u igri. Na koncu se na konto domaćina pišu dva boda, a na zadarski nula.
– Mislim da nemamo problem s gostovanjima. Dogodila su nam se ova četiri uzastopna poraza, no ja sam siguran da mi sve te momčadi možemo pobijediti. Moramo samo biti koncentriraniji svih četrdeset minuta jer su to sve momčadi koje će kazniti i najmanji naš propust u igri. Riga je dobra momčad, jučer su bili bolji od nas i zasluženo pobijedili. Mi moramo poraditi na našoj igri i na psihičkom pristupu utakmici. Siguran sam da možemo igrati bolje i to ćemo dokazati u idućim utakmicama – mišljenja je Johnson.
Da ne bi sve bilo negativno valja istaknuti i one pozitivne stvari, a to su afirmacija Perića, povratak pravog Roka Stipčevića i definitivni povratak Jubyja Johnsona. Ne treba zaboraviti da je Zadar sve ovo vrijeme igrao bez ili s nedovoljno oporavljenim Jubyjem, a zna se koliko on znači ovoj momčadi.
– Bio sam ozlijeđen i to je moralo ostaviti traga na meni. Žarko sam želio igrati, no jednostavno nisam mogao. Sada se konačno osjećam dobro i mogu dati sve od sebe tako da mi je odmah puno lakše. Drago mi je da sam se vratio u ritam ove posljednje dvije utakmice i siguran sam da mogu još i bolje, a sve u službi momčadi. Jer ako momčad ne pobjeđuje onda niti moja dobra igra nema previše smisla.
Oni manje kritični uvijek će u prvi plan isticati neigranje Dixona i Rančića kao veliki hendikep za ovu momčad. Istina, to jest nenadoknadiv gubitak za momčad kao što je Zadar, no žele li ostvariti zacrtane ciljeve Zadrani moraju prihvatiti da su ozljede sastavni dio igre i pobjeđivati utakmice bez obzira tko bio na terenu. Drugim riječima, ozljede ne smiju biti opravdanje za poraze.
– Sigurno je da nam puno nedostaju. To su vrlo važni igrači za našu momčad ali to nam ne smije biti opravdanje za poraz. Mi koji igramo moramo dati sve od sebe da ih nadomjestimo i dobijemo utakmicu kako god znamo. Najvažnije je od svega da vjerujemo u pobjedu. Svi, od trenera pa do posljednjeg igrača moramo vjerovati da možemo pobijediti. Ako ne vjerujemo u pobjedu nemamo nikakve šanse da je ostvarimo.
Idući ispit koji stoji pred Zadrom novo je gostovanje i to jedno od najtežih mogućih, ono kod Crvene zvezde. Recept za pobjedu je jasan.
– Što se te utakmice tiče mogu samo ponoviti ono što sam već rekao. Vjerujem u pobjedu i s takvim pristupom moramo svi ići u Beograd. Ako ne vjerujemo u pobjedu onda nemamo što tražiti – zaključio je Johnson.


 POBJEDE POPOVIĆA I BANIĆA


Za razliku od svog matičnog kluba Zadrani Marko Banić i Marko Popović u drugom su kolu Eurokupa upisali pobjede. Popovićev Kazan je kod kuće svladao Barons iz Rige sa 76-55, a najefikasniji igrač kod pobjednika bio je upravo “Pop” s 15 poena, četiri asistencije i tri skoka. Banićev Bilbao slavio je u Podgorici nakon velikog preokreta (22-7 posljednja četvrtina) sa 67-65. Zadranin je igrao 21 minutu uz učinak od deset poena i četiri skoka. I Bilbao i Unics u svojim skupinama imaju po dvije pobjede.




 ROANNE TAKOĐER PALA U ZAVRŠNICI


U drugom susretu A skupine Maroussi je tek u posljednjoj četvrtini slomio otpor Roanne. Na koncu je bilo 88-73, a najefikasniji kod domaćina bio je trojac Mavrokefalidis (23 p, 9 sk), Charalampidis (17) i Keys (16 p, 3 as). Kod Roanne, idućeg Zadrovog protivnika u Eurokupu jedini dvocifreni bili su Cris Monroe s 22 poena, šest skokova i čak 12 pretrpljenih prekršaja, te Curtis Sumpter s 21 ubačajem. Osim gostovanja Zadra kod Roanne u idućem će kolu Riga ugostiti grčki Maroussi.