Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nezaposlenost najveći problem invalida

Autor: Dragana Glavočić

02.12.2008. 23:00
Nezaposlenost najveći problem invalida

Foto: Vedran SITNICA



U mogim novosagrađenim stambenim zgradama postavljene su rampe za invalide i što je najvažnije zgrade imaju liftove. Zahvaljujemo i Prometnoj policiji koja je ukazivala na brojne prepreke te je Grad brzo intervenirao, kazala je Ševarac, istaknuvši da je današnji najveći problem invalida nezaposlenost jer teško zdrave osobe dođu do posla, a kamoli invalidi
Obilježavajući Međunarodni dan osoba s invaliditetom Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije jutros je u Arsenalu organizirala druženje s članovima udruge pod sloganom “Svi različiti – svi jednaki”.
Pred očima javnosti
Ugodnom druženju nazočili su, osim članova udruge, gradonačelnik Živko Kolega, župan Stipe Zrilić te djeca Dječjeg vrtića “Latica”. Nakon uvodnog pozdrava, nazočnima se obratila predsjednica udruge Franciska Ševarac kazavši da se Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava od 1993. godine kad je UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala zemlje članice na obilježavanje 3. prosinca s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.
– Na današnji dan brojne udruge osoba s invaliditetom diljem svijeta časte ovaj dan nizom različitih aktivnosti, podsjećajući zdravu populaciju kako različitosti treba uvažavati. Tako i naša udruga već treću godinu za redom dostojanstveno obilježava ovaj dan, kazala je predsjednica udruge. Ove godine dan osoba s invaliditetom slavi se pod sloganom “Svi različiti – svi jednaki”.
– Zašto smo se odlučili za spomenuti slogan? Naime, mi se osjećamo tako. Boraveći u ugodnom prostoru Arsenala ne skrivamo se od očiju javnosti, nego poručujemo da smo i mi tu, da nismo nevidljivi te da imamo i želimo jednake mogućnosti baš kao i svi žitelji našeg grada, dodala je Ševarac.
Godine 2008. stupila je na snagu Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom s načelima o poštovanju urođenog dostojanstva, osobne autonomije, nediskriminacije, poštovanju razlika i prihvaćanja invaliditeta kao dijela ljudske raznolikosti i čovječnosti kroz ostvarenje jednakosti u društvu.
Ševarac je, također, istaknula značajne promjene na Poluotoku gdje su se maknule barijere, no jedino je periferni dio ostao neriješen.
– U mogim novosagrađenim stambenim zgradama postavljene su rampe za invalide i što je najvažnije zgrade imaju liftove. Zahvaljujemo i Prometnoj policiji koja je ukazivala na brojne prepreke te je Grad brzo intervenirao, kazala je Ševarac dodavši da je današnji najveći problem invalida nezaposlenost.
Osobni asistenti
– Danas teško zdrave osobe dođu do posla, a kamoli invalidi. Poslodavci često misle da ukoliko zaposle osobu s invaliditetom da će često biti na bolovanju, a osim toga mora imati za nju posebno uređen prilaz radnom mjestu i adekvatan sanitarni čvor. Što se, pak, tiče Zakona o osobnom asistentu dobro je zamišljen, no u praksi baš tako dobro i ne funkcionira. Malo je 20 sati tjedno da osobni asistent bude na pomoći invalidu, naglasila je Ševarac te dodala da u Zadru dvije osobe imaju osobnog asistenta.
U svom kratkom obraćanju, gradonačelnik Živko Kolega kazao je da kao liječnik i gradonačelnik zajedno sa svojim suradnicima želi senzibilizirati javnost za potrebe invalida kako bi svi građani bili jednaki.
– Važnu ulogu ima i vaša udruga koja nam ukazuje na prepreke i barijere koje treba maknuti. Svjedoci smo da je ovaj grad građen za one koji nemaju posebne potrebe. No, ako vi ne ukažete na barijere mi ih nećemo primijetiti. U novootvorenoj knjižnici u Arbanasima postavljen je lift za invalide. Zgrada gradske uprave nema lifta, ali zato službenici siđu u prizemlje na zahtjev invalida, kazao je gradonačelnik apelirajući da invalidi članove Poglavarstva kritiziraju ili ih zaustave na ulici kako bi im ukazali na svoje potrebe i na ono što im onemogućava slobodno kretanje. Potom je Kolega uručio predsjednici udruge Franciski Ševarac prigodan dar.
Župan Stipe Zrilić nazočnima se obratio prigodnim riječima kazavši da problemi koje prate osobe s invaliditetom oplemenjuju ih i imaju više volje za životom od zdravih.
– Danas u svijetu jadikovke se najčešće čuju od bogatih i zdravih osoba, zaključio je župan.
Ugodno druženje u prostoru Arsenala članovi udruge i djeca Dječjeg vrtića “Latica” nastavili su do 12 sati.