Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stiže “Staklena menažerija”

Autor: Nikola Markulin

02.12.2008. 23:00
Stiže “Staklena menažerija”

Foto: Vedran SITNICA



U povodu skore premijere, odnosno pretpremijere nove predstave “Staklena menažerija” iz produkcije Hrvatske kazališne kuće Zadar, u utorak je u Hrvatskoj kazališnoj kući upriličena konferencija za medije na kojoj su osim ravnatelja Renata Švorinića sudjelovali Dražen Ferenčina, redatelj, Jasen Boko, dramaturg, Helena Kalinić, glumica, Hrvoje Zalar i Duško Modrinić, glumci. Pretprijemera će se igrati u iduću srijedu, 10. prosinca, a premijera u četvratk, 11. prosinca.
– Na ovoj predstavi radimo već oko mjesec i pol dana. Radi se o djelu Tennesseea Williamsa, koje je jedno od općih mjesta dramske književnosti. Radnja se odvija unutar jedne krnje obitelji (majka, kći i sin) u kojoj majka ispoljava pretjeranu kontrolu prema svojoj djeci. Oni, naravno, toj kontroli nastoje uzmaknuti, svatko na svoj način. Williams nam je ovom svom djelu ponudio jednu pesimističnu viziju života. Njegovi likovi, nipošto bez mana, duboko su skriveni u svakom od nas i to je ono što Williamsu omogućuje komunikaciju sa suvremenim gledateljem. Situacije kroz koje likovi prolaze su univerzalne, karakteristične za sva podneblja i sva vremena. Mislim da je u ovom našem vremenu lažne zabave poruka ovog djela vrlo aktualna, kazao je redatelj Ferenčina.
Jasen Boko istaknuo je Kazališnu kuću Zadar kao jedno od mjesta na kojima se danas repertoar suvislo promišlja:
– Više od šest desetljeća nakon nastanka ove drame živimo vrijeme u kojem je svijet temeljen na nametnutoj kompeticiji potrošačkog društva, najavljen u “Staklenoj menažeriji”, doveden do krajnosti, pa je uspješnost postala jedini kriterij. Gubitnički sindrom imanentan je suvremenom društvu koje nameće imperativ uspješnosti kao jedini kriterij, pa Williamsova drama stoji na početku jednog razdoblja koje je zanemarilo običnog čovjeka, razdoblja u kojem živimo u sjeni raznoraznih celebrityja, koji zapravo ni po čemu to nisu. “Staklena menažerija” na sceni zadarskog kazališta danas sigurno ne nudi sreću, ali iskreno svojoj publici nudi razmišljanje o istini. Tu lažnu sreću ionako svakoga dana u ogromnim količinama primamo kroz medije, istina je potisnuta, zaboravljena, ostavljena. Ova predstava zato suvremenom gledatelju barem na kratko daje ono najvažnije, što svijet više ne nudi – pravo na izbor, pravo da se izabere istina, čak i kad ona ne nudi sreću!