Posjetitelji "guštali" u brudetu iz lopiža

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gusti2_1209_1
Zvonko KUCELIN
Brudet pripremljen u lopižu je tradicionalno dalmatinsko jelo

Ovogodišnja, četvrta po redu izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira "Naši mali gušti 2009." završena je jučer u prostorima Arsenala i to atraktivnim degustacijama i radionicama. Tako je nakon degustacije maslinovih ulja pod vodstvom udruge Olea Zadar, uslijedilo prikazivanje dokumentarnog filma o izradi iškog lopiža, a s obzirom da su za to vrijeme vrijedni kuhari iz Vrsi pripremali jelo u ovoj posudi bogatih tradicijskih vrijednosti, manifesatcija je završena kušenjem jela priremljenog u lopižu.

 S obzirom da je cilj spomenute degustacije bila prvenstveno edukacija i širenje kulture uljarstva među građanima, ovom prilikom ulja nisu degustirali profesionalni uljari nego poznati Zadrani. Kuhar Boris Vukić iz Vrsi jučer je tako bio glavni kuhar u pripremi jela u lopižu, odnosno brudeta od hobotnice s bobom i crnom palentom, a što su naposljetku probali svi posjetitelji i izlagači na izložbi.

- Ovaj brudet pripremljen u lopižu je tradicionalno dalmatinsko jelo, kojemu su dodate tek nijanse neke druge kuhinje, kao što je bob. Danas se ono nažalost više svakodnevno ne priprema, no nekada je ovo jelo bilo osnova u svim priobalnim mjestima. Lopiž potječe s Iža i u njemu se priprema najbolji brudet, a i danas se može naći u svim dobrim kuhinjama, kazao je Vukić, pojasnivši kako je pripremljeno u lopižu svako jelo bolje i ukusnije jer unutar ove posude postiže se optimalna temperatura i jelo se kuha ravnomjernije.

 Pojasnio je također kako je ovaj brudet u kombinaciji s crnom palentom jako ukusno jelo, koje obiluje okusima i to hobotnice, kapule, luka, pancete i boba, koje se poslužuje uz palentu obojanu crnilom sipe, a kuhanoj na kapuli i temeljcu od hobotnice.

 Spomenuti dokumentarni film nosi naziv "Posljednji iški lopiži", a snimljen je prema priči Predraga Petrovića Pepija, Ižana koji, iako danas živi u Zagrebu još uvijek njeguje ovaj stari zanat.

 Okupljeni su tako imali priliku poslušati priču dvojice starih Ižana o tome kako nastaje lopiž i to sve od faze traganja za glinom i kopanja gline na Ižu te njene obrade i konačne izrade lopiža. Uvjerili su se tako da ovo nije nimalo jednostavan zanat, jer za pripremu ovog tradicionalnog jela na onaj stvarni, izvorni način, u lopižu, potrebno je uložiti jako puno truda i znanja. Razlog zbog kojeg je ovaj film prikazan posjetiteljima i sudionicima sajma bio je naglasiti im i podsjetiti one koji su zaboravili, da su Ižani uistiunu posljednji lopižari. Na taj su način zasigurno više cijenili jelo koje su naposljetku kušali. Kuhanje u lopižu je, kako je naglašeno, možda onaj zaboravljeni, starinski način pripreme jela, no u onim pravim kuhinjama, koje drže do kvalitete jela, ali i očuvanja tradicije, i danas je itekako u upotrebi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika sime raljevic
Ovakve stvari VI ljudi moji bite morali prodavati izvan granica Domovine.To ne znaci da bilo tko podje ca, ne. Stojte tu DOMA a organizatori nek se pobrinu uputiti ponudu sirom EVROPE pa i svijeta, ljudima da dodju na zakusku. To bi nekako bila neka mala festa na kraju sezone turizma, vecinom bi je posijetile osdbe u dobi, a oni i imaju najbolje financijske mogucnosti i slobodno vrime.Proculi bi ste se i tko zna ca buducnost nosi, razmislite.I posal za vas bi bio tu. Minhen ima "OKTOBAR FEST", ca ne ucinite da ZADAR ima FESTU "NASI MALI GUSTI" i da bude u polovini STUDENOG! OZIVITE SVETI KAMEN koji NAS i VAS jedao! Sime---BOYERO!