Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Smijenjen Denis Pece, imenovan Goran Markulin

Autor: Damir Maričić

02.12.2009. 23:00
Smijenjen Denis Pece, imenovan Goran Markulin

Foto: Vedran SITNICA



Do smjene dolazi netom po ustrojavanju jedinstvene tvrtke Cromaris, u vlasništvu Adris Grupe sa sjedištem u Zadru


Denis Pece, dugogodišnji direktor Cenmara, najstarije i najveće hrvatske tvrtke u marikulturi, odnedavno imenovan Predsjednikom uprave Cromarisa, smijenjen je i na njegovo mjesto imenovan je Goran Markulin.
Cromaris je svečano i u nazočnosti Ministra poljoprivrede predstavljen 1. listopada ove godine kao nova tvrtka nastala objedinjavanjem četiriju tvrtki nad kojima je Adris posljednjih godina stekao vlasništvo, a djeluju u marikulturi. Riječ je o zadarskom Cenmaru, rovinjskoj Marimirni, Marikulturi Istra iz Marčane i Bisagama iz Kali koje od tada djeluju kao jedinstvena tvrtka.
Pece razmišlja o daljnjem angažmanu
Denis Pece tada je predstavljen i kao direktor novoregistrirane tvrtke i tada je obilježio 10 godina rada na čelu Cenmara. S njim na čelu Cenmar kao današnji ponos marikulture u međuvremenu je došao na najniže grane, krenuo je put stabilizacije i oporavka u vrlo teškim vremenima. U tome je i uspio, a dijelom oslanjajući se na izmijenjene vlasničke odnose, odnosno Adris Grupu, dakle grupaciju proizašlu iz nekadašnje Tvornice duhana Rovinj.
O smjeni nam je kazao:
– Točno je da od 1. prosinca više nismo na čelu tvrtke. Ovog trenutka ispred mene su opcije ponuđene od Adris Grupe u smislu mog daljnjeg angažmana i o njima upravo razmišljam. U međuvremenu ono što držim bitnim, tvrtka ima definirane sve ugovore te potpisane razvojne projekcije o kojima smo kod osnutka govorili.
Četiri objedinjene tvrtke, odnosno novonastali Cromaris proizvodi preko 50 posto uzgoja bijele morske ribe u Hrvatskoj, odnosno preko 90 posto mlađi, a izvozno je orijentiran jer preko 50 posto proizvodnje plasira na strana tržišta. Projekt je – visokokvalitetna riba, a napominjemo da su dvije od navedenih tvrtki jedini nositelji Certifikata za plasman uzgojene bijele ribe u kašice za hranu dojenčadi na Mediteranu.
Budućnost – definirana
Tvrtka ima četiri uzgajališta: Lamjana i Košara u Zadarskoj županiji, Budava kod Pule i Limski kanal kod Rovinja (Vrsara), odnosno mrijestilište u Ninu.
Projekt sadržan i u novom brandu – Cromaris pod kojim je već krenula prodaja njihovih proizvoda u zemlji i svijetu sadrži ambiciozne ciljeve:
– Podrazumijeva i 21 milijun eura investicija u Lamjani, Ninu, Plominu … s ciljem povećanja proizvodnje za 1.500 na 5.000 tona bijele ribe.
Podrazumijeva višu faza dorade, odnosno prihoda na osnovu dodane vrijednosti i
masovnije okretanje finalnim proizvodima umjesto samog plasmana svježe ribe u ribarnicama kroz plasman filetirane ribe.
Ugovori su već postignuti s Konzumom, Metroom i Merkatorom za 70 prodajnih centara u Hrvatskoj.
Goran Markulin rodom je iz Koprivnice. Bio je u upravi Podravke, a potom prešao u Adris Grupu, odnosno grupaciju Tvornice duhana Rovinj i karijerni je menadžer.