Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Invalidi ne traže nikakva posebna prava

02.12.2010. 23:00
Invalidi ne traže nikakva posebna prava


Zajedničkim druženjem u zadarskom Arsenalu, Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije obilježila je Međunarodni dan invalida pod motom “Ponovno zajedno”. Međunarodni dan invalida, u svijetu se obilježava od 1993. godine, kada je Glavna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se pozivaju sve zemlje na obilježavanje toga dana s ciljem da se osoba s invaliditetom omogući jednako ostvarivanje ljudskih prava i ravnopravno sudjelovanje u društvenom životu.
Današnjoj prigodnoj svečanosti u Arsenalu, uz članove Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, nazočili su: župan Stipe Zrilić, zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grad Zadra Mario Pešut, učenici Osnovne škole “Zadarski otoci” i Medicinske škole “Ante Kuzmanića” te predstavnici HVIDR-e, Udruge osoba oštećenog sluha, Udruge slijepih, Udruge invalida rada i Društva oboljelih od multiple skleroze.
Tom prigodom, Stanko Panić, dopredsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, podsjetio je kako se u Zadru, Međunarodni dan invalida, obilježava već petu godinu zaredom.
– Brojne udruge, koje okupljaju osobe s invaliditetom, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, ovaj, Međunarodni dan invalida obilježavaju različitim aktivnostima. Tim aktivnostima, želimo poručiti da osobe s invaliditetom nikada nisu imale, niti tražile posebna prava, već samo što veću ravnopravnost u društvu, govori Panić, pojašnjavajući kako namjera ovogodišnjeg okupljanja u Arsenalnu je zajedničko druženje članova Udruge i njezinih prijatelja.
Ovogodišnji moto “Ponovo zajedno”, kako pojašnjava Stanko Panić, izabran je da bi se istaknulo zajedništvo sa srodnim udrugama, čiji se članovi međusobno druže i jedni druge podupiru.
– Ovu godinu, jači smo nego lani, jer su nam se pridružili naši prijatelji iz srodnih udruga. Unatoč jačem sastavu, nismo izašli na ulice i trgove s plakatima i transparentima da bi ukazali na naša prava i teške životne nedaće, kao što je to danas običaj mnogih. Mi smo odlučili ovaj dan obilježiti skromno i dostojanstveno, ne skrivajući se od očiju javnosti, kaže Panić, navodi da zadarski invalidi u javnost žele poslati poruku kako nisu nevidljivi i žele jednake mogućnosti kako i svi njihovi sugrađani.
Nakon Panića, župan Stipe Zrilić, pružio je punu podršku invalidima u ostvarivanju njihovih prava koja bi im omogućila kvalitetniji društveni život.
– Invalidima treba omogućiti da ravnopravno ostvaruju svoja prava u društvu, kako bi njihov život bio što kvalitetniji. Rješavanje problema invalida, mora biti društveni prioritet na čijoj realizaciji trebamo svi zajednički raditi. Pred invalidima su brojne barijere, ali vjerujemo i bolja vremena, što podrazumijeva izlazak zemlje iz gospodarske krize, što će omogućiti dostojanstveniji i bolji život ne samo invalidima, nego i svima nama, istaknuo je župan Zrilić, čestitajući svima predstojeće božićne i novogodišnje blagdane.
Tijekom druženja u Arsenalu, zahvaljujući učenicima Medicinske škole “Ante Kuzmanića”, zadarski invalidi imali su priliku kontrolirati šećer u krvi i krvni tlak.


 ANUŠIĆ ZBOG LIJEČENJA PODNIO OSTAVKU


Ivan Anušić, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja podnio je ostavku na dosadašnju dužnost. Panić je pojasnio, kako je Anušić trenutno na liječenju u Varaždinskim toplicama, zbog čega danas nije prisustvovao druženju u Arsenalu.