Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nekić: U Biogradu kao stranac, u Zadru kao kod kuće

02.12.2010. 23:00
Nekić: U Biogradu kao stranac, u Zadru kao kod kuće


Zbog svoje bolesti koja se manifestira na način da ne mogu vladati vlastitim tijelom nailazim na užasna poniženja. Tako su mi neki pojedinci iz vrha vlasti u Biogradu poručili: “Nisi ti ponos grada već ruglo, pogledaj se kakav si i na što sličiš!?” Tako su nas pored svega što smo supruga i ja postigli protjerali iz našeg vlastitog grada, ispripovijedio je Nekić


“Možemo bolje”  glavna je poruka jučer održane  prezentacije nagrada koje su u  2010. godini osvojili poznati  biogradski inovator Rade Nekić i PTO Nekić u prostorijama  Obrtničke komore zadarske  županije.
Tako su se PTO Nekić i Rade  Nekić ove godine sa 15 sajmova  na kojima su sudjelovali sa svojim proizvodima vratili s ukupno 50 nagrada od čega su 3  grand-prixa i 24 zlatne medalje.
– Zašto spominjemo i PTO  Nekić i Radu Nekića? PTO Nekić je obrt u vlasništvu moje  supruge Dragice Nekić, a Rade  Nekić je umirovljenik koji nije  djelatnik PTO Nekić, pojasnio  je Rade Nekić.
No biogradski inovator jučer  nije govorio samo o uspjesima,  već i stvarima koje ga duboko  uznemiruju.
Duša plače, a suza  nema
– Volio bih progovoriti o odnosu prema ‘drugačijima’ u Hrvatskoj. Naime, i ja sam drugačiji i svaki dan na svoj koži  zbog toga osjećam nepravdu.  Iako sam mentalno potpuno  zdrav, često zbog svoje bolesti  koja se manifestira na način da  ne mogu vladati vlastitim tijelom nailazim na užasna poniženja. Tako su mi neki pojedinci iz vrha vlasti u Biogradu, čija imena neću spominjati  iz jednostavnog razloga što će  slijediti tužba, a ja nemam novca za to, poručili: ‘Nisi ti ponos  grada već ruglo, pogledaj se  kakav si i na što sličiš!?’     
Tako su nas pored svega što  smo supruga i ja postigli protjerali iz našeg vlastitog grada,  ispripovijedio je Nekić koji se  osvrnuo i na nedavni zločin u  Županji kad je mladić izgubio  život samo zato što je bio drugačiji – imao je drugačiju frizuru.
– Nedavno na jednoj većoj  manifestaciji ovdje u Zadru  mogli ste i sami vidjeti jednu  veliku sramotu. Toliko sam se  osjećao jadno i bijedno da mi  duša plače, a suza nema. Organizator mi je, naime, rekao  da ne izgledam baš ni suvislo,  niti uračunljivo jer se, eto, tresem. Kao takav ne mogu nastupiti pred ljudima pa će umjesto  mene govoriti  netko drugi. Najnovije je nevjerojatan događaj  unutar naše matične Udruge inovatora Hrvatske.  Na ARCI u Zagrebu sudjelujemo s dva izuma i,  pazite, izum koji  je u Ženevi osvojio zlato, a u  Kini treće mjesto, u Zagrebu ne  dobije ništa. Objašnjenje: tako  je odlučio žiri! Ma koji žiri!  Odlučila je ‘kuhinja’. Tko zna  čija, prilično potreseno iznosio  je Nekić situacije koje su ga  ponižavale kao osobu.
– Jesam li prijavljivao ove ‘bisere’? Nažalost da i to mnogima. Nitko nije ni prstom mrdnuo. No moram reći i ovo –  ovaj grad me primio zahvaljujući gospodinu gradonačelniku  Vrančiću. Hvala mu od srca.  Ovdje sam kao u drugoj državi,  kazao je Rade Nekić spomenuvši i trgovinu u Ulici Elizabete Kotromanić koju su on i  supruga otvorili ove godine  zahvaljujući dobroj volji zadarskog gradonačelnika.
 Kriza oholosti i  bahatosti
– Nije sve tako dramatično.  Ima i puno dobrih vijesti. Za  sobom imamo pobjedu za  državni suvenir u ekokategoriji  što nam omogućava ulazak na  tržište SAD-a i jednom nogom  smo već zaista tamo. Naime, od  10. do 16. siječnja 2011. godine  svoje ćemo proizvode prezentirati u zgradi UN-a. To je  početak. Naši pregovori s jednom velikom kućom i njihovim trgovinama u RH je pri  kraju. Ne želimo iznositi ni ime,  niti bilo kakve pojedinosti dok  sve ne bude gotovo. Nadamo se  lijepom završetku, rekao je inovator Nekić koji se na kraju  osvrnuo i na aktualnu gospodarsku situaciju:
– I dok svi bruje recesija,  recesija, mi nikada bolje. Prodamo sve proizvode. Recesija,  što je to? Puno sam se puta  pitao jesu lis vi obrtnici koji su  propali bili i nesposobni. Ne bih  se s tim složio. Među njima je  puno i pametnih i sposobnih.  Zašto su onda propali? Ima  puno razloga, a najmanje je  ovisilo o njima samima. Po  mom mišljenju je recesija propast svega onoga što ne radi i  egzistira po zakonima Života,  već po nekim izmišljenicama.  Ova kriza nije kriza ekonomije  već oholosti, bahatosti, pohlepe, nemorala, neetike… Temelj  recesije je odnos prema slabijima, prema invalidima. U  svakom trenutku čovjek mora  biti svjestan da bez povjerenja,  bez plaćanja, bez dogovaranja  slijedi propast. Dokaz smo i mi.  Naša osnovna tri pravila su:  nema varanja, laganja i poduzimanja bilo čega da bi se novca  domogli na nečastan način, kazao je Nekić, poručivši da se iz  krize može izaći samo  poštenjem i vraćanjem dostojanstva radu i radnicima.
 


 IZLOŽBA INOVACIJA U 2011. GODINI




U Gradskoj knjižnici Zadar će se od 3. do 8. svibnja 2011. godine održati  izložba oko 170 još neizlaganih izuma, inovacija, novih proizvoda, tehnika i  znanja autori kojih su Rade i Dragica Nekić. Posebnost izložbe je što će svaki  zainteresirani punoljetni državljanin RH s izložbe moći uzeti bilo što pod  uvjetom da to legalno proizvodi i da ne može nikome prodati licenciju.
– Prodati možemo i mi. No mi želimo darovati. Sve za napredak ove države i iz  ljubavi prema malom čovjeku, prema kamenu, moru, Velebitu, rekao je Nekić.