Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Stjegonoša Šime Fantela

02.12.2011. 23:00
Stjegonoša Šime Fantela


U mimohodu među oko 1.100 jedriličara i jedriličarki iz 79 zemalja svijeta bio je i veći dio hrvatske reprezentacije


Mimohodom 79 reprezentacija jučer je u Australiji svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo u jedrenju za olimpijske klase na kojem nastupa 25 hrvatskih jedriličara. Po vrlo teškom i sparnom vremenu uz visoke temperature jedriličari su jučer pronijeli svoje zastave središtem Pertha. Među oko 1.100 jedriličara i jedriličarki iz 79 zemalja svijeta bio je i veći dio hrvatske reprezentacije, nedostajao je samo dio ekipe koji je stigao rano jutros, odnosno poslijepodne nakon otvaranja. Hrvatsku zastavu u mimohodu je nosio Šime Fantela.
Prvenstvo počinje danas. Prva dva dana jedre samo ženske posade u dvobojskom jedrenju, među kojima je i hrvatska posada u sastavu Petra Kliba, Tajana Ganić i Gea Barbić.
– Stigle smo prije nekoliko dana, aklimatizacija je dobro prošla, šteta je što nismo imale prigodu trenirati. U dvobojskom jedrenju brodove uvijek osigurava organizator i uobičajeno je da bude barem dva sata službenog treninga, da se upoznamo s brodom, međutim toga ovoga puta nije bilo. U nedjelju ćemo sjesti u brod i startati odmah prvi plov – kazala je kormilarka Petra Kliba.
U ponedjeljak na regatno će polje isploviti veći dio najboljih hrvatskih jedriličara. U prvom tjednu prvenstva jedre i Ivan Kljaković Gašpić, Šime Fantela i Igor Marenić, te Tina Mihelić, odnosno klase Finn, 470 muškarci i Laser Radial. Treninzi prošlih deset dana su prošli u najboljem redu, hrvatski se jedriličari dobro osjećaju i spremni ulaze u nadmetanje za svjetske medalje i olimpijske norme.
– Spremni smo za početak regate, noćas je stigao još drugi dio reprezentacije koji jedri u drugom tjednu prvenstva, Pavle Kostov, Petar Cupać, Enia Ninčević, Romana Župan, Mate Arapov, Ante Šitić, Luka Mratović, Marin Lovrović st., Marin Lovrović ml., Dan Lovrović, Siniša Mikuličić, a poslijepodne Milan Vujasinović i Aron Lolić. Od sportaša nedostaje još Filip Matika koji dolazi za dva dana. Naporno se radilo ovih dana, a prava stvar tek počinje – kaže sportski direktor HJS-a Marko Mišura.


 DOMAĆE OKRUŽENJE




Prekjučer je bio pun i hrvatski kalendar društvenih događanja. Dan je počeo primanjem u gradskoj vijećnici obližnjeg Cockburna, grada pobratima Splita koji je u goste pozvao splitski dio reprezentacije. Nakon prigodnog druženja zajedničke fotografije su snimljene uz tzv. Friendship wall na kojem velikim slovima piše “dobrodošli”. Ispred zida posađena je vinova loza, a zemlja u kojoj vinograd raste je oblikovana kao crvene i bijele kocke. A navečer su crveno-bijele kockice zavladale središtem Fremantla. Preksinoć je u Fremantelu uz pomoć hrvatskog konzulata u Perthu i Benny’s bara u vlasništvu Ivana Džebe priređena večer hrvatske jedriličarske reprezentacije. Među 100-tinjak uzvanika bili su predstavnici hrvatske zajednice, gradonačelnik Fremantla Brad Petit, prvi čovjek organizacije SP-a John Longley i brojni drugi. Uz hrvatska jela i piće te nastup lokalne klape Galeb zabava je potrajala do kasno navečer.