Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tiskovne publikacije treba prilagoditi slijepima

02.12.2011. 23:00
Tiskovne publikacije treba prilagoditi slijepima


Znanstvenu knjižnicu Zadar u Koprivnici su predstavljali su Norma Miočić i Denis Rudić s izlaganjem “(I) bijeli štap ušetao u Znanstvenu knjižnicu Zadar”


U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se tradicionalno obilježava 3. prosinca, u Znanstvenoj knjižnici Zadar prezentirani su zaključci Međunarodnog stručnog skupa “Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne: stanje i perspektive”, nedavno održavnoj u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” u Koprivnici.
Peta obljetnica
Međunarodni stručni skup u Koprivnici, na kojemu su sudjelovali Norma Miočić i Denis Rudić iz Odjela za slijepe i slabovidne osobe u Znanstvenoj knjižnici Zadar, održan je u povodu pete obljetnice održavanja usluge za slijepe i slabovidne u koprivničkoj knjižnici.
Organizatori skupa, kako je pojasnila knjižničarka Marijana Senkić – Klapan, bili su Knjižnica i čitaonica „Fran Galović” te Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori Hrvatska knjižnica za slijepe Zagreb i Komisija za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva.
Na skupu je gostovao gospodin Koen Krikhaar iz Nizozemske, predsjednik IFLA-ine, odnosno Međunarodnog saveza knjižničnih udruga i ustanova, Sekcije za knjižnične usluge za osobe koje ne mogu čitati standardni tisak te Kristina Janc, predavačica iz Slovnije.
– Hrvatska iskustva predstavljena su kroz deset izlaganja. Skupu je nazočilo šezdesetak sudionika iz 17 hrvatskih gradova. Znanstvenu knjižnicu Zadar predstavljali su djelatnici Norma Miočić i Denis Rudić s izlaganjem “(I) bijeli štap ušetao u Znanstvenu knjižnicu Zadar”, pojasnila je Marijana Senkić-Klapan.
Internetsko opismenjavanje
Norma Miočić i Denis Rudić, govoreći o svojem izlaganju, istaknuli su kako usluga čitanja za slijepe i slabovidne osobe u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici funkcionira već dvije godine. Rudić, koji je zaposlen u srpnju 2009. godine, radi na internetskom opismenjavanju slijepih i slabovidnih osoba.
– Na stručnom skupu u Koprivnici, imali smo prilike čuti o stanju, iskustvima i perspektivi navedenih knjižničkih usluga za slijepe i slabovidne osoba na razini Hrvatske. Kao krajnji cilj spomenutih usluga, istaknuto je obuhvaćanje svih korisnika kojima iz nekih razloga nije dostupan standardni tisak, kaže Rudić, zaključujući da tiskovne publikacije u što većoj mjeri treba prilagoditi sliijepim i slabovidnim osobama, čemu svoj doprinos posljednjih godina daje i Znanstvena knjižnica Zadar.