U IX. izbornoj jedinici 480.183 birača, u Zadarskoj županiji 182.581

Slika korisnika admin

Birači nastanjeni u inozemstvu s glasovanjem za sedmi saziv Hrvatskog sabora započeli su jutros u 7 sati  u diplomatskim misijama i konzularnim uredima, a zaokružiti željenu kandidacijsku listu moći će do nedjelje u 19 sati. Birališta u Hrvatskoj otvaraju se u nedjelju u 7  dati, a zatvaraju u 19 sati.  Izborna šutnja, koje je u Hrvatskoj započela s prvom minutom današnjeg dana, traje do zatvaranja birališta.

U IX. izbornoj jedinici ukupno ima 480.183 birača, od čega najviše na području Zadarske županije - 182.581, dok ih je na području Šibensko-kninske županije 122.989, a na području Ličko-senjske 57.050.  Dio Splitsko-dalmatinske županije koji ulazi u ovu izbornu jedinicu  broji 117.563 birača, izvijestili su iz Županijskog izbornoj povjerenstva.

Birači će ukupno izići na 760 redovnih biračkim mjesta,  te četiri  posebna  biračka mjesta na kojima će glasovati oni privremeno upisani u popis birača, to jest oni punoljetni građani koji  žive u drugim krajevima Hrvatske, a do 19. studenoga su Izbornom povjerenstvu najavili svoj boravak na području  IX . izborne jedinice.  Biračka mjesta bit će otvorena i na 17 brodova, kao i u zatvorima u Zadru, Šibeniku i Gospiću.  Prije preuzimanja glasačkog listića birači su dužni biračkom odboru predočiti identifikacijski dokument; važeću osobnu iskaznicu, putovnicu ili  vojnu iskaznicu. U slučaju da birač nije upisan u popis birača, svoje pravo glasa na dan izbora može ostvariti uz potvrdu koju će toga dana dobiti u nadležnom uredu za opću upravu ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, ukoliko glasuje u inozemstvu.

Poslodavci su zaposlenicima koji rade nedjeljom, kako je u svojem priopćenju podsjetilo Državno izborno povjerenstvo, dužni omogućiti izlazak na izbore.  Iz DIP-a su pozvali poslodavce da „na vrijeme organiziraju poslovni proces, smjenskim radom u više timova ili na drugi način, kako bi se omogućilo da svi radnici koji rade na dan izbora, ostvare svoje Ustavom zajamčeno biračko pravo".

Bira se po 14 zastupnika u svakoj od deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, 3 zastupnika u XII. izbornoj jedinici za dijasporu, te 8 zastupnika predstavnika nacionalnih manjina u XI. izbornoj jedinici.

 KAKO GLASUJU PRIPADNICI NACIONALNIH MANJINA?

Pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri, a talijanske i mađarske po jednog zastupnika. Po jednog zajedničkog zastupnika biraju pripadnici češke i slovačke manjine, austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške, i židovske manjine, te pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine. Pripadnici nacionalnih manjina na biračkom mjestu mogu odlučiti žele li glasovati za kandidate nacionalnih manjina u posebnoj, XII. izbornoj jedinici ili za liste izborne jedinice kojoj pripadaju prema prebivalištu, podsjećaju iz DIP-a. Pripadnici srpske nacionalne manjine, ukoliko glasuju za liste u XII. Izbornoj jedinici, glasuju za najmanje jednog, a najviše tri kandidata, dok pripadnici ostalih manjina glasuju samo za jednog kandidata. Pripadnici nacionalnih manjina koji ne žele glasovati u XII. izbornoj jedinici, već svoj glas žele dati nekoj od lista u IX. izbornoj jedinici, svoju odluku trebaju priopćiti biračkom odboru prilikom dolaska na biračko mjesto.

 ZA POSJET KOD KUĆE TELEFONIRATI U JUTARNJIM SATIMA

Osobe koje zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti otići do biračkog mjesta imaju pravo zatražiti od biračkog odbora svojeg biračkog mjesta da ih posjeti kod kuće, a u Županijskom izbornom povjerenstvu mole građane da takav zahtjev upute tijekom jutra kako bi članovima biračkog odbora omogućili da ispune ovu obvezu unutar vremena u kojem su birališta otvorena.  Birači koji ne mogu otići na svoje biračko mjesto, žele li ostvariti  pravo glasa, u nedjelju trebaju telefonirati biračkom odboru na svojem biračkom mjestu,a brojeve telefona mogu naći na stranicama www.izbori.hr ili se  raspitati na broju telefona Županijskog izbornog povjerenstva 292-153. Na internetskoj stranici  http://www.izbori.hr/2011Sabor/izbpov/sjedista/izbjed009.html  nalazi se popis telefonskih kontakata sjedišta izbornih povjerenstava izbornih jedinica, gradova i općina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno