Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski invalidi europski orijentirani

02.12.2011. 23:00
Zadarski invalidi europski orijentirani


Pred nama je vrijeme ulaska u Europsku Uniju pa se onda i mi moramo europski orijentirati. Više ćemo sigurno saznati kad uđemo, no mogućnosti i prava će biti širi. To nas je i vodilo da stavimo moto „Europski orijentirani”, pojasnio je predsjednik Udruge Mile Bašić


Obilježavajući Međunarodni dan invalida članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar jučer su organizirali zajedničko druženje u Arsenalu pod motom „Europski orijentirani”.
– Pred nama je vrijeme ulaska u Europsku Uniju pa se onda i mi moramo europski orijentirati. Više ćemo sigurno saznati kad uđemo, no mogućnosti i prava će biti širi. To nas je i vodilo da stavimo moto ‘Europski orijentirani’, pojasnio je predsjednik Udruge Mile Bašić.
Na upit da se osvrne na vrijeme od osnivanja udruge pa do danas Bašić je kazao kako nije lošije.
– Mi smo prije desetak godina počeli s oko 190 članova u Udruzi tjelesnih invalida Zadarske županije. Nažalost, danas ih imamo četiri puta više i to je ono što nije baš dobro i što nas ne smije veseliti jer tu ne govorimo o povećanom osobnom dohotku. Stanovništvo i naši članovi stare i postoji velik broj osoba kojima je potrebna pomoć i njega. No, ako ćemo govoriti o onome što pruža naš grad, možemo kazati da nam naš grad uistinu omogućava ono minimalno da možemo opstati i da možemo svojim članovima pokazati put do nekog rješenja. Zbog toga udruga i postoji i zbog toga naši članovi svaki dan provode određeno vrijeme u udruzi kako bi svakom našem članu mogli ukazati na njegova prava, za koja, nažalost, mnogi ne znaju, pojasnio je Bašić, ipak dodajući da se situacija mijenja i osobe s invaliditetom su počele otkrivati svoje mogućnosti, počevši od prijevoza, povoljnijeg gledanja televizije i korištenja telefona.
– Evo, baš ovih dana svi naši članovi podmiruju obveze kroz simboličnu članarinu jer znaju za pogodnosti poput jeftinije pretplate na telefon i televiziju, besplatnu vožnju po gradu… Sve to doprlo je do njih, zahvaljujući našim aktivnostima, kazao je Bašić.
Za budućnost poželjeli bi još jedino veću slobodu u kretanju gradom te veću mogućnost zaposlenja.
– Mi smo vrlo skromni i svjesni svojih mogućnosti. Tražimo samo ono najosnovnije, a to jest da se pri prolasku gradom možemo nesmetano kretati, da barijera ima što manje. Tu je i zapošljavanje koje je problem koji se teško rješava, no na njemu se ipak radi, zaključio je Bašić.