Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Brdo Križ postaje središnje spomen-mjesto za sjevernu Dalmaciju

Autor: Siniša Klarica

02.12.2012. 23:00
Brdo Križ postaje središnje spomen-mjesto za sjevernu Dalmaciju

Foto: Siniša KLARICA



Vojni muzej bi nakon uređenja okoliša mogao instalirati postamente na kojima bi se izložili tenkovi, topovi i ostalo oružje koje se koristilo u bici za oslobađanje Križa
Ravnatelj Vojnog muzeja Ministarstva obrane Republike Hrvatske Mario Werhas posjetio je općinu Bibinje. Tema razgovora bila je obnova brda Križ, mjesta prve velike pobjede u Domovinskom ratu na zadarskoj bojišnici. Razgovorima je nazočio i županijski pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić.
Prema Werhasovim riječima, dogovorena je izrada elaborata koji bi definirao projekt obnove i pretvaranja Križa u središnje spomen-mjesto za obilježavanja Domovinskog rata u sjevernoj Dalmaciji. Spomen mjesto bi se na sličan način uredilo kao i Trokut pored Novske, koji je središnje mjesto obilježavanja Domovinskog rata u zapadnoj Slavoniji.
– Vojni muzej pripomogao bi uređenju vanjskog i unutarnjeg postava za koji bi se svrsi priredili postojeći potkopi u kojima su bili smješteni neprijateljski vojnici. S vremenom namjera je da Križ preraste i u muzejsku zbirku Domovinskog rata sjeverne Dalmacije, rekao je Mario Werhas, dodajući da bi se čak pokušalo iz otpisa nabaviti antenu originalnog radara koji je instalirala bivša JNA, a koju su u svibnju 1992. zauzeli hrvatski branitelji.
Općina Bibinje stavila je spomen mjesto na 155 metara visokom brdu Križ u svoj prostorni plan, a prema prvim zamislima, općina bi trebala urediti okoliš kako bi Vojni muzej odmah mogao instalirati postamente na kojima bi se izložili tenkovi, topovi i ostalo oružje koje se koristilo u bici za oslobađanje Križa. Nakon izrade elaborata koji će realizaciju spomen područja podijeliti u faze, znat će se i okvirno potrebna sredstva za realizaciju ovog dugo najavljivanog projekta.
Želja je da Križ postane izletište, ali prije svega mjesto gdje će se na važne datume iz ratne povijesti Hrvatske, polagati vijence u spomen na poginule u obrani domovine.
Mario Werhas je također posjetio gradilište Memorijalnog centra u Škabrnji. Zemljane radove na Ražovljevoj glavici već izvodi inženjerija Hrvatske vojske. Iako je Križ projekt Vojnog muzeja, a Škabrnja projekt Republike Hrvatske, stručnu skrb o oba mjesta provodit će također Vojni muzej. Vojni muzej i ovdje planira postavku oružja i drugih materijalnih sredstava.