Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pomozite gladnoj djeci u Keniji

Autor: Suzana Bandić

02.12.2012. 23:00
Pomozite gladnoj djeci u Keniji


Dokumentarnim filmom “Put dobrote – fra Miro Babić među Kenijcima” snimljenim u toj dalekoj i siromašnoj zemlji, željelo se potaknuti i Zadrane da donacijama u okviru svojih mogućnosti pomognu potrebitoj djeci
Humanitarna udruga “Put dobrote” uz potporu Županijskog odbora Zajednice žena HDZ “Katarina Zrinski” u nedjelju je u Kneževoj palači organizirala projekciju filma “Put dobrote – Fra Miro Babić među Kenijcima”, premijerno prikazanog prošle godine u Zagrebu.
Dokumentarnim filmom snimljenim u toj dalekoj i siromašnoj zemlji željelo se potaknuti i Zadrane da donacijama u okviru svojih mogućnosti pomognu potrebitoj djeci.
Škola u Subukiju
Riječ je o dokumentarcu u kojemu je prikazano djelovanje jednog od najmlađih hrvatskih misionara fra Miroslava Babića, člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je trenutačno gvardijan samostana u Subukiji u Keniji. Snimatelj je Mario Kokotović, a režirao ga je Jakov Sedlar po scenariju novinarke Anite Malenice koja je ovim filmom željela pronijeti glas o teškom životu u Africi i angažmanu hrvatskih franjevaca na kontinentu pogođenom siromaštvom, bolestima, ratovima i slično.
– Zahvaljujući dobrim ljudima mi smo prije nekoliko godina sagradili Srednju školu sv. Franje u gradu Subukiju i sirotište Mali dom u kojemu trenutačno boravi 14 djece, mahom sa zdravstvenim poteškoćama. Škola je postala opasna za boravak djece i potrebno ju je obnoviti kao i sirotište – rekao je fra Miro ujedno zahvalivši svima onima koji su donacijama već pomogli da njegova humana misija uspije. Fra Miro je napomenuo kako su u sirotištu smještena djeca koja nemaju roditelje ili boluju od neke teže bolesti pa ih je obitelj odbacila jer se u tamošnjoj kulturi bolest drži sramotnom.
– Izgradnja jedne obiteljske kuće u Keniji stoji 300 eura, a jedna koza stoji 30 eura. Ono što je Europljanima sitnica, tamošnjim ljudima je bogatstvo i prilika za neki normalan život – istaknuo je fra Miro, napomenuvši kako franjevci u Keniji pomažu i onima koji nisu kršćani jer “čovjek je čovjek”. Kako bi animirali lokalno stanovništvo, a ujedno im i pomogli u razvoju, za sve radove koje poduzimaju angažiraju upravo lokalne ljude.
Devet godina u Africi
Na taj način im daju priliku za zaradu, kaže fra Miro koji je na “crni kontinent” otišao još prije devet godina.
– Ovo je početak jedne trajne akcije i pomoći da vi, fra Miro, tu vašu misiju što bolje i nadalje provodite – rekla je Nevenka Marinović, predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” Zadarske županije koje najavljuju niz humanitarnih akcija na kojima će se prikupljati pomoć za misiju fra Mira u Keniji.


 RAČUN ZA POMOĆ


Svi oni koji se žele uključiti u humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za djecu u Keniji mogu to učiniti uplatom svojih donacija na račun udruge:
Humanitarna udruga “Put dobrote”, Broj računa: 2340009-1110539216, Model: 18, Poziv na broj: 3026,
OIB: 43498993110