Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U jednom danu ovog ljeta na liniji Preko Zadar putovali svi žitelji Ugljana i Pašmana

Autor: Darko Pajić

02.12.2012. 23:00
U jednom danu ovog ljeta na liniji Preko Zadar putovali svi žitelji Ugljana i Pašmana

Foto: PIXSELL



Nevjerojatan je podatak od prošlog ljeta s linije Zadar-Preko, koju održava Jadrolinija, gdje se pokazalo kako je u samo jednom danu gotovo cijelo stanovništvo otoka Ugljana i Pašmana (oko 10.500 ljudi) putovalo do Zadra i natrag


Po uzoru na osobnu iskaznicu od idućeg ljeta trebala bi biti uvedena otočna karta, kao identifikacijska isprava uz koju će otočani moći ostvariti pravo na besplatno putovanje trajektima na cijelom Jadranu. Kako će pravo na otočnu kartu imati isključivo osobe s prebivalištem na nekom od hrvatskih otoka, procjenjuje se da bi moglo biti izdano maksimalno oko 140.000 karata. Tih 140.000 ljudi i dalje bi na papiru ostvarivalo jednake povlastice kao i do sada, ali više nitko ne bi mogao potkradati Jadroliniju i ostale brodare, što je dosta čest slučaj i ozbiljan problem. Podaci pokazuju kako pojedini otočani, pogotovo u špici turističke sezone na najfrekventnijim linijama, cijeli dan borave u trajektnoj luci, kupuju povlaštene karte za putnike i vozila, koje onda preprodaju turistima. Zarada može biti pozamašna i premašivati nekoliko tisuća kuna po danu, a sve to jer kvalitetna kontrola ne postoji, odnosno nema evidencije koliko se puta karta u samo jednom danu kupuje. Nevjerojatan je podatak od prošlog ljeta s linije Zadar-Preko, koju održava Jadrolinija, gdje se pokazalo kako je u samo jednom danu gotovo cijelo stanovništvo otoka Ugljana i Pašmana (oko 10.500 ljudi) putovalo do Zadra i natrag.
Detaljnije regulirati prava
Ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski prijevoz Ivo Baldasar naglašava kako još od kolovoza traje izrada Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu, koji bi trebao zamijeniti pravilnik iz 2005. godine. Prijedlog Agencije upućen je Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i očekuje se da bi već do kraja ove godine trebao biti prihvaćen.
– Nije intencija dirati u postojeća prava na besplatni prijevoz nego detaljnije regulirati pravo korištenja otočnih karata, te povlastica za djecu, koja nisu bila obuhvaćena dosadašnjim pravilnikom. Zlouporabe želimo spriječiti uvođenjem informatizacije sustava prodaje karata, koju je Jadrolinija već djelomično razradila i isti sustav primjeniti na sve brodare do početka narednog ljeta. Najveća će novost biti da će svaki otočan moći sa svog otoka putovati uz povlaštenu ili besplatnu cijenu jednom u istom danu. Više se ne bi moglo dogoditi da netko ide 10 ili 15 puta dnevno, a toga je bilo. Također, svaka povlastica važila bi za otok na kojem je osoba prijavljena, ističe Baldasar.
Prečani mogli putovati na Hvar
Dakle, ako ste mještanin Preka vaša će povlastica važiti za liniju od Preka do kopna, odnosno do Zadra i niti za jednu drugu liniju. Prije se događalo da netko iz Preka putuje besplatno iz Splita do Hvara, što nije intencija povlastica.
– Svakako očekujemo i znatne uštede primjenom novih odredbi, ali ne mogu reći kolike. Nemamo podatke o gubicima zbog zlouporaba, iako je sigurno da oni nisu mali. Iduće ljeto će nam biti tzv. nulta godina, pilot projekt na temelju kojeg ćemo dobiti neke konkretne spoznaje, kažee Baldasar, koji dodaje kako sve ovo još uvijek mora razraditi i operativno dogovoriti s novom upravom Jadrolinije, čije se imenovanje očekuje do kraja ove godine.
On pritom priznaje da u ovakvom promišljanju sustava kontrole prodaje karata za trajekte, postoji nedostatak na kojeg se žale pojedini otočani, koji imaju rodbinu na drugim otocima u blizini, a sada bi izgubili pravo na povlaštene cijene karata ukoliko idu prema tim otocima.  
Koliko je pitanje povlastica za otočane važno pokazuju i prošlogodišnji podaci Jadrolinije, koji kažu da je brodovima bijele flote putovalo besplatno 438.821 umirovljenika i 317.451 osoba starijih od 65 godina, te 321.041 đaka i studenata. Besplatno je putovalo više od milijun putnika (1.077.313), što je 11,7 posto od ukupnog broja putnika. Povlastice (popust na karte) temeljem otočne tarife koristilo je 2.055.845 otočana. Ukupno je 3,13 milijuna putnika koristilo povlastice, što je čak 34 posto putničkog prometa Jadrolinije u prošloj godini. Od ukupno prevezenih vozila prošle je godine bilo 537.314 vozila ili 21,4 posto vozila s vinjetama, koje dokazuju povlastice za vozila otočana ili tvrtki sa sjedištem na otocima. Prijedlog je da se do narednog ljeta u uredima za prodaju karata Jadrolnije izdaju i otočne iskaznice, pa će svaki stanovnik otoka morati zatražiti svoju iskaznicu kako bi ostvario povlastice.