Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Rašteviću oslobađanje generala proslavili pečenim volom

Autor: Velimir Brkić

02.12.2012. 23:00
U Rašteviću oslobađanje generala proslavili pečenim volom

Foto: Velimir BRKIĆ



Raštević zahvaljuje generalu Anti Gotovini i svim ovim ljudima koji su pomogli i nosili teret da i mi živimo u slobodnom Rašteviću i slobodnoj Hrvatskoj, poručio je Zdenko Gunjević, predsjednik MO Raštević


Euforija i slavlje u povodu oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču ne prestaju. Dok neki proglašavaju generale počasnim građanima, postavljaju plakate dobrodošlice ili organiziraju koncerte, žitelji Raštevića, sela u sastavu grada Benkovca, to su odlučili proslaviti velikom ravnokotarskom pučkom feštom – zavrtjeli su oko 400 kilograma teškog vola na ražnju i lešali desetak janjadi i jaradi.
Cijelo selo
– Odazvalo se cijelo selo, stigli su žitelji okolnih naselja, udaljenog Zadra, Biograda i Pakoštana, ponosno će glavni inicijator Mladen Brkljača, alfa i omega pučke fešte u čast generala.
Naglašava da su htjeli zbog zahvale generalima isključivo sami sve organizirati i isfinancirati, i uspjeli su.
– Raštević je drugi put slobodan. Oslobađajuća presuda od ljage je očistila Domovinski rat, čitavu oslobodilačku akciju Oluja, Hrvatsku, hrvatski narod. Sada to zna čitav svijet, rekao je Brkljača ističući da je to velika pobjeda Hrvatske i branitelja koji više nikad neće biti stigmatizirani.
Dodaje kako bi na fešti nazočio i general Gotovina, ali je bio zauzet zbog obveza u Splitu gdje je proglašen počasnim građaninom.
– Raštević zahvaljuje generalu Anti Gotovini i svim ovim ljudima koji su pomogli i nosili teret da i mi živimo u slobodnom Rašteviću i slobodnoj Hrvatskoj, poručio je Zdenko Gunjević, predsjednik MO Raštević.
Multinacionalni Raštević u predvečerje Domovinskog rata 1991. brojilo je 1230 stanovnika i 257 domaćinstva. Nakon dana užasa i progonstva u Domovinskom ratu stigla je Oluja i sloboda, vratilo se 460 stanovnika u 142 domaćinstva.
Iće, piće, pjesma i ples
– Usprkos kiši uspjeli smo sa zadovoljstvom odraditi postavljeni zadatak, sijao je od sreće Ilija Tepša koji je bio zadužen za pečenje vola na ražnju.
Feštarima je podršku došao dati benkovački gradonačelnik Branko Kutija sa suradnicima.
– U Den Haagu je bila posljednja pobjeda koju je Hrvatska izborila u Domovinskom ratu i dokaz da je taj rat bio oslobodilački, a ne agresorski, naglasio je Kutija.
A fešta je uz iće, piće, pjesmu i ples potrajala dugo u noć sa subote na nedjelju.