Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stradali najhumaniji, u HAC-u se provodi interna istraga!

02.12.2013. 23:00
Stradali najhumaniji, u  HAC-u se provodi  interna istraga!


Sva trojica poginula su pokušavajući upozoriti vozače da nailaze na stravu na cesti. A zaleđena cesta nije bila posuta niti je brzina bila ograničena


Nakon stravične prometne nesreće koja se u subotu rano ujutro  dogodila kod tunela Krpani na autocesti A1 iza tunela  Sveti Rok u pravcu Zagreba, u kojoj su trojica muškaraca poginula,  a čak 18 osoba je bilo ozlijeđeno, u javnosti se sve češće i sve glasnije prozivaju Hrvatske autoceste kao  institucija u kojoj netko nije  odradio svoj posao na vrijeme i po pravilima struke. To se može zaključiti i po izjavama očevidaca lančanog sudara.
Upravo zbog sve težih prozivki jučer je u Hrvatskim autocestama  održan sastanak nakon kojeg je Andrea Haleuš, koordinatorica za  odnose s javnošću HAC-a, poslala priopćenje svim hrvatskim medijima u kojemu među ostalim, javnost mole za strpljenje budući  da je još uvijek u tijeku istraga kako od strane policije, tako i interno od strane Hrvatskih autocesta – održavanje I naplata cestarine.
– Interna istraga provodi se s ciljem kako bi se utvrdilo jesu li sve  službe postupile profesionalno i odgovorno u provedbi protokola  važećeg Pravilnika i internih propisa vezano za zimsko održavanje  autocesta. U posljednja dva dana u medijima se pokušava javnosti  plasirati dojam da je upitna sigurnost na autocestama. Također se  nameće i zaključak da se nesreća između ostalog dogodila i zbog   štednje soli te nepripremljenosti zimske službe. Stoga bismo željeli  obavijestiti javnost da Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine provode zimsko održavanje autocesta na isti način i istim intenzitetom kao i prijašnjih godina. Ove godine raspolažemo s  45.000 t NaCl te 600 t CaCl što su dovoljne količine za zimsko  održavanje autocesta  u predstojećoj sezoni. Slijedom toga ne može  se govoriti o štednji i samim time se ne ugrožava sigurnost naših  korisnika. Također je bitno napomenuti kako je sva potrebna  mehanizacija za zimsku službu u stanju pripravnosti te je spremna  pravovremeno djelovati. Razumijemo interes javnosti, međutim ne  želimo izlaziti s neprovjerenim i polovičnim informacijama, te iz  tog razloga trenutačno nismo u mogućnosti dati više informacija.  Još jednom, željeli bismo izraziti sućut obiteljima stradalih u ovoj  teškoj prometnoj nesreći, a ozlijeđenima želimo brzi oporavak –  stoji u priopćenju iz Hrvatskih autocesta održavanje i naplata cestarine.
Ono što je javnost  dodatno potreslo jest i činjenica kako su trojica muškaraca poginula pomažući drugima. Naime, nitko od njih  nije poginuo u autu nego kada su pokušavali upozoriti vozače da  nailaze na stravu na cesti.