Sveučilište u Zadru uvodi studij za pilote

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
"Boom" civilne komercijalne avijacije proizveo je manjak pilota na tržištu

Sveučilište u Zadru moglo bi uskoro dobiti novi odjel. U Rektoratu je prekjučer održan radni sastanak o suradnji na razvoju visokoškolskih sadržaja iz područja aeronautike. Na sastanku su sudjelovali  prof.dr.sc. Robert O. Walton, izvršni direktor za Europu Embry-Riddle  Aeronautical Universityja iz SAD-a sa sjedištem u Daytona Beachu, zatim Kjell Sundsli, predsjednik, Frode Granlund, glavni izvršni direktor Pilot Flight Academyja iz Sondefjorda u Norveškoj, Božidar Kalmeta, gradonačelnik Grada Zadra, Ivica Vlakić, zamjenik gradonačelnika, Vedrana  Kevrić, ravnateljica INOVACije, predstavnici Zadarske županije, Zračne  luke Zadar i Aerostandarda te domaćini - rektorica Sveučilišta u Zadru  prof.dr.sc. Dijana Vican s prorektorima izv.prof.dr.sc. Nedjeljkom Balić  Nižić, izv.prof.dr.sc. Ivankom Stričević, izv.prof.dr.sc. Slavenom Zjalićem  i prof.dr.sc. Josipom Faričićem.

Pilotski kadrovi

Kako kažu na Sveučilištu, na sastanku su predstavljene i razmotrene  mogućnosti i potrebe suradnje s ciljem planiranja i provedbe razvoja  znanstvenih, nastavnih i stručnih djelatnosti iz područja aeronautike  koja u globalnim razmjerima predstavlja vrlo dinamičnu i progresivnu  djelatnost. Aeronautika se temelji na najvišim znanstvenim i tehnološkim standardima, a Zadar je odabran kao jedno od europskih središta  koja ispunjavaju vrlo stroge kriterije: od onih geografskih i klimatskih,  preko organizacijskih i infrastrukturnih do poslovnih i akademskih.

Prevedeno, riječ je o odjelu koji bi proizvodio dva osnovna profila u  zrakoplovstvu. Jedan profil bio bi sveučilišni, sličan prometnim inženjerima, ali u zrakoplovstvu. U tom pododjelu školovali bi se svi potrebni  kadrovi koji su nužni, od održavanja zrakoplova, komercijalne eksploatacije, pa do saffety menadžera i sl. Drugi pododjel školovao bi civilne pilote.

 Za usporedbu, hrvatski obrazovani sustav je jedini na svijetu u kojem  piloti civilnih, ali i vojnih zrakoplova, moraju imati fakultetsku diplomu.  Na budućem zadarskom aeronautičkom odsjeku piloti bi se školovali od  samog početka, pa sve do tzv. multi-engine opcije ili upravljanja zrakoplovima od amaterske, preko profesionalne dozvole. Pilot koji bi završio  zadarsku školu, mogao bi odmah sjesti na kopilotsko sjedalo u Boeingu  737.

"Boom" civilne komercijalne avijacije proizveo je i manjak pilota na  tržištu pa bi zadarski kadrovi odmah mogli naći posao u npr. Ryanairu ili  Lufthansi. To bi im jamčili svi potrebni certifikati i dozvole koje bi stekli  tijekom školovanja.

Tek početak

No sastanak u zadarskom rektoratu je bio tek početak. Predstoji usklađivanje hrvatskog, američkog i njemačkog nastavnog programa, pa se  očekuje da će cijeli postupak trajati oko 2 godine.

Zadar je inače svjetski poznat zrakoplovni grad. Na zadarskom  sveučilištu su pedagošku grupu predmeta polagali vojni nastavnici letenja. Donedavno je na ZL Zadar djelovala i Lufthansina pilotska škola  Inercokpit. Na ZL djeluje i Aerostandard, tvrtka posjeduje odobrenje  PART 145; HR.145.009 za održavanje zrakoplova, proizvođača: Agusta,  Bell, Cessna, Diamond, Extra, Robinson, te jedrilice i motorne jedrilice  svih proizvođača. Osnivanjem novog odjela na Sveučilištu, Zadar bi  učvrstio svoje mjesto na zrakoplovnoj karti svijeta s mnogim komparativnim prednostima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno