Zadarska posada tankera »Vinjerac« dobila Plavu vrpcu Vjesnika

Slika korisnika admin

Momčadsku Plavu Vrpcu Vjesnika ove godine ponijet će posada tankera "Vinjerac" zadarske tvrtke Tankerska Next Generation. Plava Vrpca Vjesnika dodjeljuje se 52. put, a ovo priznanje na svečanosti u Opatiji koje će se održati u ponedjeljak povodom blagdana sv. Nikole - zaštitnika pomoraca, preuzet će kapetan Milan Grbić koji je u tom trenutku zapovijedao "Vinjercem". Njegova posada je 8. veljače ove godine između Kube i Paname spasila petoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih brodolomaca, u dobi od 27 do 35 godina, koji su prethodno četiri dana plutali na prevrnutom brodu. Posada produkt tanker "Vinjerca", dugog više od 180 metara, postupila je na isti način, kao i prije četiri godine kada je posada tankera "Dugi otok" spasila 92 Somalca.

- Tankerska je iznimno ponosna na posadu broda koja spasila pet života i učinila sve napore kako bi brodolomcima osigurala svu potrebnu brigu da sigurno stignu svojim obiteljima. Sigurni smo da je Sv. Nikola pomogao našoj posadi da pronađu mornare, a unesrećenim mornarima dao snage da na otvorenom moru izdrže još toliko da se "Vinjerac" na svojem putovanju nađe upravo na tim koordinatama, rekao je direktor TNG-a John Karavanić.

A osim posade Vinjerca, Plavu vrpcu Vijesnika dobili su ove godine i Porečanin Marijan Babić te emisija Hrvatskog radija »Pomorska večer«, koja se već 64 godine bavi temama pomorstva na Jadranu i svim morima svijeta. Babić je nagradu osvojio u pojedinačnoj konkurenciji za spašavanje češkog jedriličara dvije milje jugozapadno od Poreča, dok je nagrada emisiji »Pomorska večer« svojevrsni presedan u povijesti Plave vrpce, jer je shodno Pravilniku dodjele ovog priznanja ove godine iskorištena mogućnost da nagradu dobiju i oni koji su svojim naročitim djelom, zaslugom ili ostvarenjem pridonijeli općem priznanju hrvatskog pomorstva ili RH kao pomorske zemlje. Tako će Plavu vrpcu na svečanosti koja se održava sutra u Hotelu »Royal« u Opatiji, s početkom u 18 sati, primiti ukupno osam urednika »Pomorske večeri«; Dorina Tikvicki, Budimir Žižović, Branka Malnar, Gordan Kurtović, Vladimir Šetka, Jadran Marinković, Božica Đurđević i Božo Brzica.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo tajnik Odbora Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg, izbor je i ove godine bio zahtjevan, a nominirana su bila dva pothvata u pojedinačnoj te ukupno šest u momčadskoj konkurenciji.

Sa stručnog aspekta ovogodišnji izbor pojasnio je kapetan Željko Vuković, dobitnik Plave vrpce 2014. godine i član Odbora.

- Babićev pothvat ne bi uspio da nije imao pomoć, pa je odluka da povede djecu sa sobom bila dobra i nikoga nije ugrozila. Utopljenika je uspio pronaći ponajviše zahvaljujući svom izuzetnom pomorskom iskustvu, jer je odlučio pustiti svoj brod morskoj struji pravilno procijenivši kako će upravo na taj način stići u blizinu nestale osobe i prevrnute jedrilice. Posada »Vinjerca« pokazala je izuzetnu humanost, znanje i obučenost. Oni su izvukli kubanske ribare, koji su kasnije svjedočili kako su sreli i druge brodove, ali ih oni, za razliku od posade »Vinjerca«, nisu primijetili. Impresionira i iskazana inovativnost kod postupka spašavanja, jer su se originalno dosjetili podići ribare na brod pomoću dizalice i mreže u koju su stavili drvenu paletu. Često se kod izvlačenja događaju ozljede, a ovdje to nije bio slučaj, rekao je Vuković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno