Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrane zarazio virus blagdana

02.12.2016. 23:00
Zadrane zarazio virus blagdana


Zaista je sve divno, veselo i ugodno. Trebalo je ovakvo nešto našem gradu i našim ljudima. Ljeti je vreva u gradu zbog turista, a zimi grad zamre, ulice opuste. Čestitam organizatorima i onima koji su se dosjetili pokrenuti ovakvo nešto, rekla je 42-godišnja Marija
Nakon spektakularnog otvorenja manifestacije “Advent u Zadru” u petak navečer, kad se na Trg Petra Zoranića i Pet bunara slilo tisuće Zadrana, ni subotnje jutro nije bilo ništa manje atraktivno. Već od deset sati, kad su otvorene adventske kućice s bogatom ponudom jela, pića i slastica, u ovom je dijelu grada započeo pravi šušur. Oko 11 sati Trg Petra Zoranića izgledao je kao pčelinjak, a potom se gužva proširila i na Pet bunara.
– Došle smo obaviti spizu pa smo navratile da vidimo što se tu zbiva. Mislile smo da je ovo nešto samo za mlade jer se nadaleko već čuje glasna glazba, ali sad vidimo da tu ima dosta i naše generacije, prokomentirala je jedna zadarska umirovljenica koju smo zatekli kraj adventske kućice koja nudi razne vrste fritula, pa čak i vrgorački uštipak. To stoga što je njezina prijateljica iz vrgoračkog kraja, a kako mu je cijena svega pet kuna, ove umirovljenice su kroz šalu dobacile kako je to baš za penzionere, budući imaju skromna primanja.
Cijene za penzionere
No kako se u nekoliko kućica nude slastice i slatkiši, na ova dva zadarska trga moglo se vidjeti i puno mladih roditelja s djecom. Mnogi od njih su i zaplesali uz taktove popularne glazbe koja je dio zabavne ponude, dok su mališani trčkarali uokolo ili se penjali na zid na koji je postavljen veliki adventski vijenac. Kako su to ipak bili jutarnji sati, najviše se tražila kava, a visoki stolovi ubrzo su bili dupkom puni pa su neki Zadrani kavu ispijali s nogu, čavrljajući s društvom. Iako se u ovom mnoštvu moglo vidjeti i puno poznatih lica iz političkih i pravosudnih krugova, teme razgovora bile su lagane, opuštajuće i da ugođaj blagdana bude još i ugodniji vesele, što se moglo iščitati s lica ljudi, ali i smijeha koji se čuo na svakom koraku.
– Zaista je sve divno, veselo i ugodno. Trebalo je ovakvo nešto našem gradu i našim ljudima. Ljeti je vreva u gradu zbog turista, a zimi grad zamre, ulice opuste. Čestitam organizatorima i onima koji su se dosjetili pokrenuti ovakvo nešto, kaže 42-godišnja Marija ističući kako za zimskih mjeseci i ona sama rijetko odlazi u centar grada izuzev u situacijama kada baš mora. Za vrijeme Adventa ove će godine, kaže, dolaziti zasigurno češće.
Vratio se život na Poluotok
Slično govore i Ivana i Tomislav Vrsaljko, mladi bračni par koji su na Poluotok u subotu ujutro sa sinčićem Jakovom došli upravo zbog Adventa.
– Sigurno dvije godine nismo izišli u grad i prošetali. Sva ova događanja tu na Trgu pet bunara i na Narodnom trgu, pa zimski vrtovi na Kalelargi, klizalište kod Donata i ostalo, jutros nas je privuklo u grad i nismo požalili. Drago nam je da se ovakvo nešto događa i u našem gradu, kažu Ivana i Tomislav, a zadovoljstvo zbog lanjskog uspješnog adventa te prvih naznaka da bi ovogodišnji mogao biti još i uspješniji s nama je podijelio i zadarski političar i glazbenik Marko Barančić.
– Godinama se u zimskim mjesecima nije ništa događalo u gradu. Poluotok je pomalo odumirao, a s ovakvim događajima se ipak vraća živost, ljudi imaju razlog za doći u centar grada, nudi se neki zabavni program, jela, pića, slastice. Lani se ova manifestacija pokazala uspješnom i nadam se da će ove godine biti još i uspješnija, kazao je Barančić.