Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

NADIN Šampioni Vina Poljak, Vjekoslav Jakopčin, Svetko Župan-Gajo, Vinarija Jokić i OPG Šime Pavičić

03.12.2018. 12:16
NADIN Šampioni Vina  Poljak, Vjekoslav  Jakopčin, Svetko  Župan-Gajo,  Vinarija Jokić i  OPG Šime Pavičić


Šampioni jubilarne, desete po redu Degustacija mladih vina i maslinovih ulja koja se u subotu kasno navečer održala u Nadinu,  najekološkijem mistu u Hrvatskoj, su: Vina Poljak za crna vina, Vjekoslav Jakopčin za bijela vina, Svetko Župan-Gajo za Plavinu i Vinarija Jokić za Maraštinu, a OPG Šime Pavičić za mlada maslinova ulja.
Na jubilarnoj degustaciji pod kultnim šatorom na školskom igralištu  je bilo točno 120 uzoraka mladih vina i čak 82 uzoraka maslinovog  ulja.
– Kad smo prije 10 godina krenuli pomalo i stidljivo s manifestacijom, nismo ni bili svjesni da ćemo tako brzo napredovati, ali u suradnji  sa strukom pokrenuli smo jedinstvenu manifestaciju u zemlji, gdje smo  objedinili vino i maslinovo ulje. I po tom smo poznati ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan granica Lijepe Naše , kazao je Tomislav Glavić,  predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin koja u suradnji i uz  potporu Grada Benkovca organizira ovu sve prestižniju manifestaciju.


Nastala je prava revolucija
Kao i svake godine, poseban značaj se daje autohtonim sortama Maraština i Plavina.
– Kad je riječ o vinogradarstvu i vinarstvu zadarske županije tu je  nastala prava revolucija u pozitivnom smislu, poručio je Glavić, vlasnik  OPG-a Ker-vin.
Manifestacija se održava u povodu dana sv. Nikole putnika, s ciljem  promocije vina i ulja Zadarske županije. Obred blagoslova predvodio je  benkovački župnik don Anđelko Buljat
Enologinja Martina Pavlović je govorila o mladim vinima, a od 120  uzorka 33 je bilo zlatnih, 53 srebrenih i 31 brončanih. Dodijeljene su i  tri zahvalnice.
– Od 82 uzorka čak 52 uzorka su ekstra djevičansko maslinovo ulje, a  dodijeljeno je 12 brončanih, 18 srebrenih i 16 zlatnih odličja. Ocjenjivanje je provedeno kroz 15 sjednica panela na kojem je sudjelovalo 16  stručnjaka, naglasio je Petar Pedišić, viši stručni suradnik u Županijskoj  gospodarskoj komori, glavni "krivac" da su 2009. godine 20 polaznika  iz Zadarske županije postati prvi ocjenjivači maslinova ulja u Hrvatskoj  i to sukladno propisima Europske unije.
Održane su i izuzetno posjećene stručne i edukativne radionice koje  su vodili Gordana Dragun, Edi Maletić, Nenad Maslek, Šime Marcelić,  Tomislav Kos i Zvonimir Vlatković.


Brendirati nadinsko vino
– Želja mi je da kad se vozim autocestom A1 Zadar – Zagreb na panoima osim Badelovog Korlata vidim i Nadin, da se brendira nadinsko  vino po jednim imenom Nadin, jer samo tako s prepoznatljivim može  ići na tržište, poručio je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.
Na nadinskoj degustaciji cijelo vrijeme je bila i legendarna 97-godišnja baka Peka Zelić iz Popovića, u društvu mladolikih djelatnica Doma Ivan Pavao II iz Biljana Donjih.
– Kao i uvijek do sada manifestacije ovog tipa dale su ocjenu dosadašnjeg rada, ukazale na trendove za budućnost i najavile neke nove  poteze, zaključio je Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana.
Program je vodio benkovački novinar Mihovil Mijo Brkić, a nakon  dodijele nagrada i priznanja, fažola s pancetom i degustacije mladih vina za veseli štimung se brinuo Tri kamen, do dugo u noć sa subote na  nedjelju.