Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Odmjerilo snage 40-tak sportskih penjača

03.12.2018. 10:37
Odmjerilo snage 40-tak sportskih penjača


Tradicionalno, već devetu godinu zaredom, u povodu Dana grada i blagdana sv. Krševana, u dvorani na Višnjiku sportski penjači su odmjerili snage, a riječ je o oko 40-tak natjecatelja od kojih je najstariji imao preko 50 godina. Natjecanje se održalo u organizaciji Sv. Krševan Boulder Open team-a i Sekcije sportskog penjanja zadarskog Planinarskog društva Paklenica.
– Prošle godine natjecalo se oko 70 penjača iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja, a ove godine je manji broj natjecatelja što je zapravo i bolje jer je riječ o optimalnom broju s obzirom na to koliki je kapacitet dvorane. Imamo mušku i žensku kategoriju penjača. Specifičnost ovog natjecanja je u tome da se penjač penje bez osiguranja. Dakle, bez pojasa i užeta do četiri, pet metara visine. Jedino osiguranje su strunjače na podu, penjačke cipele i magnezij u prahu kojim se "napudraju" ruke kako ne bi došlo do znojenja i klizanja. Položajne smjerove su postavili kolega iz Zagreba i Splita, a radi se o sveukupno 21 smjeru. U finalu se taj broj smanjuje na desetak, a pobjednik je onaj penjač koji s najmanje pokušaja savlada najviše smjerova – objasnila je Jelena Mijić Prskalo pročelnica Sekcije sportskog penjanja u Planinarskom drušvu Paklenica dodajući kako je i pravilo da se u finalu natjecatelj penje sam, u potpunoj izloaciji jedan po jedan i da nitko ne smije ući u dvoranu.
Penjanje je trajalo u subotu od 11 do 17 sati nakon čega je bio proglašen pobjednik, ali kako je naglasila i pročelnica Mijić – Prskalo i u ovom slučaju nije bitno tko je pobjedio, pobjednici su svi koji su sudjelovali u natjecanju iz ovog zahtjevnog i napornog sporta.