Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

POLAČKO VIJEĆE Vlast strpljivo slušala bivšeg načelnika i mudro šutjela

03.12.2018. 11:09
POLAČKO VIJEĆE Vlast strpljivo  slušala bivšeg  načelnika i  mudro šutjela


Općina Polača, politički turbulentna multinacionalna  općina, u novu 2019. godinu ulazi s proračunom od 7.965.00 kuna što je  s obzirom na ovogodišnji proračun povećanje od 20,2 posto. Odluka je  donesena s rezultatom 7:4, nedostajao je Ivica Kulaš (HDZ- MODES-ASP  AS).
Prethodno je istim rezultatom usvojen i drugi ovogodišnji rebalans  proračuna koji je umanjen za 575.700 kuna i sada iznosi 6.249.000 kuna.
– Daj Bože, da dobijemo na lotu i da sve planirano u proračunu za  iduću godinu i ispunimo. Naime, želje su jedne, a stvarnost je sasvim  nešto drugo, jer se uvijek nešto nepredvidivo dogodi. Zato, daj Bože, i da  naredne godine ne bude sudskih presuda na našu štetu, kao ove proračunske godine, poželio je Tomislav Prtenjača, načelnik Općine Polača.
Za proračun su glasovali: Oliver Kulaš, Davor Peraić, Ivan Kulaš, Denis  Kulaš, Ivana Šiler i Marija Ražnjević (svi Lista grupe građana Tomislav Prtenjača), i Ljubomir Marčić (SDSS). Protiv su bili: Viktor Prtenjača, Ivica  Marković, Matko Bobanović i Josip Kaštelanac (HDZ-MODES-ASP AS).


Proračun je prenapuhan, neostvariv…
– Proračun je prenapuhan, neostvariv, nerealan, nerazvojan, nesocijalan, istaknuo je Viktor Prtenjača, bivši načelnik i aktualni predsjednik  Kluba vijećnika HDZ-MODES-ASP AS. 
– Gospodine načelniče, kao općinski vijećnik najiskrenije vas pitam,  gdje se skrilo tih pet milijuna duga koje vam je ostavio vaš prethodnik,  načelnik Viktor Prtenjača. A općinske žitelje je revizija koštala 52.500 kuna, vjerojatno ste mislili da ću ja danas biti u zatvoru da imate ovu sjednicu Vijeća bez mene kako bi lakše mogli nastaviti obmane i laži, istaknuo je Viktor Prtenjača dodajući još kako se od Ostrovice preko Lišana  na deponij u Jagodnji Gornjoj, već dvije godine odlaže smeće bez lipe  naplate.
– Za HAC i PIK Vinkovci naplatili ste 438.000 kuna, a ja sam vam na godišnjoj razini ostavio gotovo 800.000 kuna. Dakle u četiri naredne godine  ostavio sam vam ugovor za HAC, PIK Vinkovci i Benković d.o.o. preko tri  milijuna kuna koje ćete uprihoditi u vašem mandatu. Da ne govorim kolika je vrijednost kapitalne opreme dane komunalnom pogonu, od reciklažnog dvorišta, 500 kanti, zelenih otoka, kamiona vrijednog 1,7 milijuna kuna i buldožera milijun kuna, sve plaćeno u cijelosti, istaknuo je V.  Prtenjača, te nastavio:
– Zbrojio sam prihode i rashode i našao 143.066,24 kuna, pa vas molim  kako ste, čije ste to vi dugove vratili od pet milijuna kuna, a uz to ste napisali kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu za istražne radnje za tih  pet milijuna kuna. Načelniče, ne lažite, recite koja su to dugovanja da sve  uđe u zapisnik, zatražio je V. Prtenjača.
– Sve ste to lipo nakitili, bili ste 16 godina tu i ne znate da ste nam ostavili sva ta dugovanja. Proračun je mašta, proračun je ono što bismo mi  htjeli, a u veljači dolazi naplata duga od 840.000 kuna, kazao je Tomislav  Prtenjača.


Visoki napon
Kad je riječ o reviziji, kaže načelnik, svatko bi na početku imao reviziju  da zna s čim raspolaže.
– Za 2,5 milijuna potpisan je nesretan ugovor s Elektrom te nam je  počekom godine stiglo pisamce za jedan milijun kuna za naplatu. Da  sam znao da će nam doći presude, proračun bih radio drugačije, naglasio je T. Prtenjača.
Po riječima V. Prtenjače tog navodnog duga u reviziji nema.
– Što se tiče Elektre, mi smo doveli visoki napon, zaposlilo se 20 ili 30  ljudi, a visoki napon je koštao pet milijuna kuna. To je sad struja za  idućih 50 godina, zar sam ja pogriješio što sam vam ostavio dio duga da i  vi podnesete dio tog projekta. Zar smo krivi što smo radili da dođe taj visoki napon, da benzinska postaja počne raditi, počinje raditi i Auto Bobanović jer PIK Vinkovci ugasi agregat itd. Je li to moj grijeh, potpisivao  sam sve i svašta samo da visoki napon tamo dođe. To nije novi dug. Vi  sad od ministarstva tražite 200 terena koji vrijede 20 milijuna kuna, a mi  smo za parcelacijski elaboratat, detaljni plan i provedbu potrošili  700.000 kuna. To vam je drago, a ovdje bi me razapeli za 100.000 kuna  koje nakon imovinskopravnih zavrzlama treba vratiti, požalio se bivši  načelnik.




"Nije ovo privatna prćija"
U poslovne zone i za razvoj turizma se ne ulaže ni jedna lipa, u dvije  faze vodovodne zaštite u zadnjoj godini mandata uložili smo tri milijuna  kuna, kaže V. Prtenjača koji se pita gdje su još tri faze koje treba završiti.
– I u sekundarnu vodovodnu mrežu se ne ulaže ni lipa, a gubici su 70  posto. Za projektnu dokumentaciju ova Općina je za pet faza uložila 1,2  milijuna kuna, a vi niste započeli ni s prvom fazom. Što je od plana za  raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, nije ovo privatna prćija nikoga. Sredstva se troše na privatne pijanke, a za nerazvrstane ceste se izgubilo preko četiri milijuna kapitalnih ulaganja, optužuje V. Prtenjača.
A vlast se nije, moglo bi se reći, previše sekirala i zabrinjavala u svezi  primjedbi i optužbi V. Prtenjače znajući da imaju sedam ruku i apsolutnu većinu za donošenje proračuna.
Viktor Prtenjača je, naime, temeljio i s puno žara obrazlagao točku po  točku, a vlast je, rekli bismo, mudro šutjela. Na pojedina pitanja i optužbe odgovarao bi Ante Samardžija i Mirela Filipović, šefica računovodstva. Oliver Kulaš, predsjednik Vijeća, bi V. Prtenjači dao primjedbu da se  drži točke dnevnog reda, a načelnik T. Prtenjača je uglavnom pustio svog  prethodnika da priča, najviše o proračunu za 2019., polugodišnjem izvršenju ovogodišnjeg proračuna, rebalansu i o (ne)ostavljenom dugovanju.


Dom kulture u Jagodnji Gornjoj
U svom podugom izlaganju i komentiranju Viktor Prtenjača konstatirao je kako je komunalno poduzeće na koljenima, DVD ne dobiva što ga  po zakonu pripada te da se dijele i otkazi.
– Dakle, ostavljeno vam je šest milijuna kuna, a vi niste u stanju na godišnjoj bazi od oko 800.000 kuna naplatiti niti pola. A zašto to govorim,  jer ne isplaćujete vijećničke naknade i za rad političkih stranaka. A govorite da vam je ostavljena havarija, izvolite ispunjavajte svoje obveze. I mi  bismo za Oluju i Dan pobjede položili vijenac da smo ga imali s čim kupiti, potužio se Prtenjača.
Viktor Prtenjača nije štedio aktualnu vlast, a nije poštedio ni Ljubomira Marčića, predstavnika srpske nacionalne manjine iz stranke SDSS, koji podržava Listu grupe birača Tomislava Prtenjače, dok je u njegovom  mandatu za njega dizao ruku.
– Gospodine vijećniče iz Jagodnje Gornje, gospodine Marčiću, vama je  jasno tko je tamo dobio podršku na redovnim izborima, i vi očito ne  predstavljate taj narod, jer se nije ništa ostvarilo od vaših predizbornih  želja, kazao je Viktor Prtenjača.
– Uvijek sam imao razumijevanja za financijsku situaciju. U suradnji s  ovim načelnikom i vlašću ja se nadam da će se to i iduće godine i napokon realizirati. Što se tiče tekućih investicija mi smo u Jagodnji Gornjoj  zadovoljni. Vijećničke naknade čini mi se da smo dobili ovih dana, a za  političke stranke i prije nismo dobivali ništa. Kad je riječ o domu kulture  dobila su se sredstva od Srpskog narodnog vijeća, naglasio je Marčić.


Oslovljavanje s "on"
Bio sam četiri mandata načelnik, a vi me kroz medije oslovljavate "on". Nalazimo se u vijećnici koja je izgrađena za vrijeme mog mandata, dolazite cestama koje su izgrađene za vrijeme mog mandata, da ne nabrajam što sam sve ja napravio, poručio je Viktor Prtenjača koji se vidljivo temeljito pripremio za tzv. proračunsku sjednicu.