Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PRAVA RADNIKA Uranija: Ne riješe li se problemi u Vodovodu Zadar, spremni smo i na štrajk

03.12.2018. 11:20
PRAVA RADNIKA Uranija: Ne  riješe li se  problemi u  Vodovodu  Zadar, spremni  smo i na štrajk


Teritorijalni ured Saveza samostalnih sindikata Hrvatske  Zadar na čelu s pravnim zastupnikom Vedranom Uranijom ovoga tjedna nastavlja kolektivne pregovore u gradskim tvrtkama Vodovod, Odvodnja i Liburnija. I dok u Liburniji sve teče prilično glatko te pregovori s  direktorom Edvinom Šimunovim nailaze na razumijevanje i kompromis na dobrobit radnika, u Vodovodu su se nagomilali brojni problemi,  a komunikacija s direktorom Tomislavom Matekom, kažu u SSSH, dovela je do zida.
– U toj gradskoj tvrtki imamo dosta članova, a radnička materijalna i  radna prava su na vrlo niskoj i lošoj  razini. Direktora Mateka na to upozoravamo već dulje vrijeme, a prije nekoliko mjeseci u krugu te komunalne tvrtke organizirali smo i mirni prosvjed upozorenja, no ništa se nije promijenilo. Naprotiv, situacija je još gora. Članovima sindikata se prijeti otkazima, izloženi su mobingu, a povjerenici Marici Iglić direktor je  ukinuo Odjel i čak joj onemogućio ulazak u kancelariju. Iz medija doznajemo da su podignute i brojne prijave protiv njega nadležnim institucijama i to s vrlo teškim optužbama. Sindikat do sada nije podizao prijave, već dajemo prednost dijalogu i kompromisu, kaže Uranija dodajući  kako su zbog problema u Vodovodu zatražili i hitan sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem, koji ih je, zajedno s pročelnikom UO za  komunalne djelatnosti Robertinom Dujelom, primio u petak. Osim Uranije, na sastanku su nazočili i predsjednik Radničkog vijeća Josip Gospić,  te sindikalna povjerenica Marica Iglić i Robert Surać.


Sindikalisti izloženi mobingu
– Gradonačelnik Dukić i pročelnik Dujela, koji je ujedno i predsjednik  Nadzornog odbora Vodovoda, promptno su nas primili u petak. Direktor  Matek upravo završava novu sistematizaciju radnih mjesta, ali favorizira  neke svoje bliske suradnike kojima se koeficijenti, odnosno plaće povećavaju, dok ostalima plaće ostaju iste. U pregovorima oko kolektivnog  ugovora direktor pokušava nametnuti svoje stavove i pozicije, a upravo  je kolektivnim ugovorom trebalo riješiti pitanje plaća. Ovoga tjedna bi se  trebao održati sastanak Nadzornog odbora i jako nam je važno što smo  uspjeli prije tog sastanka gradonačelniku i pročelniku iznijeti probleme s  kojima se radnici bore i koji su eskalirali, kaže Uranija dodajući kako direktor Matek ignorira zahtjeve i mišljenje sindikata koje mu je izneseno.
– Očekujemo da se sistematizacija provede po kriterijima stručnosti i  kvalitete, a ne po podobnosti i osobnim afinitetima direktora Mateka,  čije ponašanje nanosi štetu ne samo Vodovodu, nego i Gradu Zadru kao  većinskom vlasniku tvrtke. Po direktorovoj ocjeni, u Vodovodu ima stotinjak zaposlenih viška pa zato nije moguć rast plaća, ali se broj zaposlenika i dalje gomila i zapošljavaju se novi ljudi, ističe ovaj zadarski sindikalist dodajući kako je gradonačelnik  Dukić pokazao dobru volju za   rješavanje svih problema na koje su se požalili predstavnici Radničkog  vijeća i sindikata te je obećao da će već do sredine ovog tjedna organizirati sastanak na koji će pozvati i direktora Mateka s nekim od njegovih  suradnika.


Pohvale direktoru Lavčevića
Uranija  naglašava kako su u SSSH spremni i za radikalnije sindikalne  poteze pa ukoliko bude potrebno i na štrajk, ukoliko se problemi ne riješe.     Što se Odvodnje tiče, ovoga tjedna trebali bi se nastaviti kolektivni  pregovori, prije svega oko povećanja plaća radnicima u toj komunalnoj  gradskoj tvrtki, ali i radnih prava. Kao pozitivan primjer kompromisnog  rješenja Uranija navodi privatnu tvrtku Lavčević u kojoj je s direktorom  Goranom Milolažom uspostavljen korektan partnerski odnos. Tvrtka je  prije nekoliko godina upala u probleme zbog čega radnicima od 2012.  godine nisu bili isplaćeni regresi sukladno kolektivnom ugovoru.
– Za period od 2012. pa do 2016. sklopili smo sudsku nagodbu kojom  se direktor obavezao da će radnicima isplatiti potraživanja čim to bude  moguće. To se dogodilo ovih dana. Radnicima su isplaćeni regresi u iznosu od ukupno devet tisuća kuna, a uz to, dobili su regres u iznosu od  1800 kuna za 2017., što nije bio dio sudske nagodbe. Zbog toga smo izuzetno zadovoljni, a posebice što se bliže blagdani koji će uz ovu isplatu  radnicima zasigurno biti ugodniji. Očekujemo da će im uskoro biti isplaćen regres i za godinu na izmaku kao i božićnica. Za to imamo  obećanje direktora Milolaže, izjavio je Uranija ne krijući zadovoljstvo  svijetlim primjerom za koji se nada da se uz dobru volju može ostvariti i  u tvrtkama u kojima trenutačno nije baš najbolja situacija, a posebice  onim gradskim.
Nadu radnicima i sindikalistima ulijeva mjera porezne reforme koja se  odnosi na neoporezivi dio dohotka do iznosa od 7500 kuna koje od 1.  prosinca poslodavci mogu isplatiti u vidu nagrada, božićnica i sličnih  poticaja. Uranija kaže kako će tu će mogućnost, prema rezultatima sindikalne ankete, iskoristiti u preko 70  posto zadarskih tvrtki.