Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ZAKON O OTOCIMA Sedam zadarskih otoka izdvojit će se iz Grada Zadra

03.12.2018. 10:49
ZAKON O OTOCIMA Sedam  zadarskih  otoka izdvojit  će se iz Grada  Zadra


Jako smo zadovoljni, napravili smo "čudo". Zakon o  otocima se nije mijenjao posljednjih 20-tak godina, a sada smo  imali mogućnost preko naše udruge sudjelovati u izradi novih pravilnika i Zakona o otocima. Jako je bitno da se svi naši otočani aktiviraju i ovim putem ih pozivamo da dođu na našu skupštinu koja  će se održati 12. prosinca u hotelu Kolovare i gdje će svaki stanovnik otoka imati mogućnost reći svoje mišljenje, dati prijedloge i sugestije. Također, ono što je vrlo bitno, novim Zakonom o otocima  bit će izabrani i otočni koordinatori. To će po mom mišljenju biti  ključna osoba koja će biti izravna veza između otočana i resornog  Ministarstva i Vlade RH kad su u pitanju otoci, a to mora biti čovjek  koji je otočanin, koji živi na otoku i nosi ga "u duši". Njihov će rad  financirati Ministarstvo regionalnog razvoja putem županijskih razvojnih agencija te će se voditi računa da se na svakom otoku u svakom trenutku znaju i pripremaju projekti na zajednički način – rekao je Denis Barić predsjednik Otočnog sabora – Udruge za razvitak  hrvatskih otoka.


Za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka
Naime, Hrvatski je sabor na posljednjoj sjednici donio novi Zakon o otocima koji bi trebao osigurati uvjete za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka i njihovu samoodrživost, a u primjeni će biti od 1. siječnja 2019. godine. Novim se zakonom – otok definira kao područje s razvojnim posebnostima, a uvodi se pojam  otočnosti – skup geografskih, društvenih, povijesnih, gospodarskih  i ekoloških posebnosti proizašlih iz potpune okruženosti morem.
Uvodi se novi model razvrstavanja otoka i novi pristup strateškom planiranju njihova razvoja. Proširuje se uporaba postojeće  otočne iskaznice da sva prava temeljem zakona budu na jednom  mjestu. Zakon obuhvaća mjere subvencioniranja javnog pomorskog i cestovnog prijevoza, besplatni prelazak mosta, izjednačavanje cijene pitke vode na kopnu i na otocima za kućanstva i za gospodarstvenike i dr.


Donijeti pravilnike
Prema Barićevim riječima, bit će donesen i pravilnik o indeksaciji  otoka, a to konkretno znači da će se sedam zadarskih otoka odvojiti  od Grada Zadra kojem administrativno pripadaju.
– Ti će otoci biti u kategoriji nerazvijenih otoka i na taj će način  dobiti dodatne bodove i moći će aplicirati na EU fondove za sve  projekte. Svaki će otok sa svojim specifičnostima imati indeksaciju  za sebe. Stupanjem na snagu novog zakona, Ministarstvo treba donijeti nekoliko novih pravilnika kojima će se omogućiti kvalitetna  provedbu zakona. Mi smo još 2013. godine raspravljali po otocima  oko potrebne izmjene zakona i sada, možemo biti zadovoljni jer je  većina bitnih prijedloga prihvaćena i uvrštena u novi Zakon o otocima. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo  pomorstva i prometa moraju u roku od 180 dana donijeti nekoliko  pravilnika i odluka, i zato još jedanput pozivam otočane u ime  Otočnog sabora, da se u što većem broju odazovu na našu Skupštinu – poručio je na kraju Denis Barić.