Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Energičnije osudimo manipulacije oko 2. svjetskog rata

04.12.2019. 08:00


Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije poslala je priopćenje u povodu 75. godišnjice oslobođenja Dalmacije i 76. godišnjice utemeljenja 8. dalmatinskog korpusa. Kninskom operacijom Dalmacija je potpuno oslobođena od fašističke okupacije 4. prosinca 1944. godine i za Dalmaciju je tada završen 2. svjetski rat.
Kninska operacija, kako navode, bila je bitka rijetko viđena na teritoriju Dalmacije. Jedinice 8. dalmatinskog korpusa izvele su frontalne borbe i suvremene operacije, koje je organizirao i vodio Glavni štab Hrvatske. Bio je to početak oslobađanja Hrvatske vlastitim snagama i garancija da se može osloboditi Hrvatska. Zapovjednik njemačke GA "E" feldmaršal A von Lehr u svom izvješću Vrhovnoj komandi je napisao kako su "borbe u regionu Knin po jačanju ljudstva, kao i dobrom rukovođenju od strane neprijatelja izgubile karakter vođenja rata protiv bandi. Neprijatelj se u neposrednoj borbi može usporediti s regularnim jedinicama…" U operaciji oslobađanja Dalmacije nacifašistički okupatori i njihove sluge ustaše i četnici imali su 22 tisuće vojnika, a od toga je oko 12 tisuća poginulo. U borbama za oslobođenje Dalmacije svoje živote u borbi za slobodu položilo je 1.884 borca Narodnooslobodilačke vojske, od koji je najviše, 1.445, bilo Dalmatinaca, a ostali su porijeklom bili izvan Hrvatske. Dugujemo vječnu zahvalnost i slavu svima koji su dali svoje živote i bili žrtve za slobodu Hrvatske.


Zadrani u NOB-u
Ove godine obilježavamo 76. obljetnicu 8. dalmatinskog korpusa koji je formiran 7. listopada 1943 godine. U svom je sastavu imao poznate divizije: 9., 19., 26. dalmatinsku i odrede iz Dalmacije i Hercegovine. U Zadarskoj županiji bio je Zadarski partizanski odred koji je brojio 1436 boraca. Komandant prvog bataljona zadarskog partizanskog odreda bio je Šime Miočić-Mimina. Partizanski zadarski odred formiran je 15.10. 1944., a Mornarički odred Ražanac formiran je 15.04.1943. čiji je komandant bio Tomo Šalov, a njegov zamjenik Šime Medić. U sastavu mu je je bio i III. obalni pomorski sektor komadanta Mladena Ikice. Osmi dalmatinski korpus je 1945. godine brojio 49.058 boraca. Sudjelovao je u borbama Ziethen, desant na Drvar, oslobođenju Dalmacije, Kninskoj i Mostarskoj operaciji. Za postignute uspjeh prilikom oslobođenja Knina vrhovni zapovjednik NOV i POJ Josip Broz Tito je 10. prosinca 1944. godine pohvalio 8. korpus, a Glavni štab NOV i PO Hrvatske mu je 25. prosinca te godine dodijelio naziv udarni. Naredbom Generalštaba JA od 1. ožujka 1945. godine korpus je uključen u Četvrtu armiju JA. Šef kirurgije 8. Partizanskog korpusa bio je prim.dr. Ante Starčević, bivši ravnatelj Banovinske bolnice u Splitu i predsjednik HNK Hajduk iz Splita. Moramo istaknuti da u svim borbama koje su se vodile u Hrvatskoj bilo je iz Dalmacije 60 narodnih heroja, a s našeg područja su bili Ivan Breulj Tome iz Kruševa, Ante Banina iz Velog Iža, Nenad Parenta Miloša iz Zadra, Slobodan Macura Bondo iz Zadra, Vlado Bagat s Oliba i Velimir Škorpik iz Zadra.


Rehabilitacija ustaša
Mi zadarski antifašisti uvijek ćemo se sjećati te nikad nećemo zaboraviti niti se odreći svijetlih tradicija spominjanja datuma obljetnica i pobjeda u 2. svjetskom ratu, komandanata ratnih jedinica, naših narodnih heroja, partizana i njihovog vođe druga Tita. Oni su nam izborili slobodu, vratili našu Dalmaciju i sve teritorije u krilo naše domovine Hrvatske. Pobijedili smo najveće zlo koje je čovjek ikad stvorio- fašizam, skupa s domaćim kvislinzima, ustašama, domobranima i četnicima, koji su na veliku sramotu hrvatskog naroda činili zločine pod vodstvom najvećeg izdajnika Ante Pavelića. Mi antifašisti u Zadru u sličnim prigodama ističemo da samo želimo istinu o NOR-u i poštovanje prema vođi ustanka drugu Titu. Ne želimo relativiziranja NOR-a i rehabilitaciju Ante Pavelića kroz slavljenje njegova imena i djela, uz prešutno odobravanje službenih vlasti i umanjivanje djela onoga pod kojim smo stekli slobodu– druga Tita.




Partizani nisu izdajnici
Vodi se ideološki rat oko interpretacije povijesti, a Titove partizane se opisuje kao teroriste i izdajnike domovine. Nacionalističke snage guraju NDH u pozitivnom svjetlu, a poraz ustaša se tretira kao nacionalna tragedija. Rušilo se partizanske spomenike, čak rođenim Zadranima i narodnim herojima. Jedan od najočitijih primjera je narodni heroj Velimir Škorpik, pa tako u Zadru nema više škole na Brodarici s njegovim imenom, niti spomenika koji je bio ispred nje. Ulice se nazivaju po ustaškim liderima poput Mile Budaka i drugih. Ustašama se dijele odlikovanja, otkrivaju biste i grade se spomenici. Pripadnici ustaške vojnice dobili su mirovine "pod nazivom Hrvatska domovinska vojska". Koja je to vojska i kako se naziva, nema imena, a imaju za 10 posto veće mirovine od partizana. Tisuće ljudi slave one koji umanjuju zločine ustaškog režima. Cilj je izjednačiti zločine ustaša i partizana tvrdeći da je Jasenovac bio komunistički logor smrti. Mi smo svjedoci još težih konstrukcija po kojima se Jasenovac proglašava centrom za rekreaciju i nekom vrstom obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, govori se da se tamo pjevala Mala Floramye, crtaju se fašistički simboli, nacionalističke parole po fasadama zgrada naših gradova. Pisci tekstova kao da se natječu u monstruoznosti njihovih značenje, oa tako pišu "Kolji Srbe vadi im organe, jer su mačke u kvartu gladne", "Sadit ćemo vrbe da vješamo Srbe".


»Moramo govoriti o Tajaniju koji je talijanski zastupnik u Europskom parlamentu i njemu sličnima koji bi revizijom povijesti krojili novi međunarodni poredak. Nažalost, situacija u Europi je sve crnja, kao i u Hrvatskoj. O tome je nedavno govorio i papa Franjo
Zadarski antifašisti


Imamo slučajeve premlaćivanja sezonskih radnika koji su se usudili govoriti ekavski u Supetru, bacanje vaterpolista iz Beograda u more u Splitu, premlaćivanje američkih vojnika u Zadru. Događa se nasilje nad nemoćnim maloljetnicama s najtežim oblicima seksualnog iživljavanja od strane tatinih sinova, koji imaju zaštitu u vrhovima vladajuće stranke, a što se traljavo istražuje i tvrdi da nema dokaza i oni bivaju oslobođeni. Ispred zgrade Državne uprave Zadarske županije u ulici Josipa Jurja Strossmayera broj 20 Zadar podignuto je spomen-obilježje s natpisom "Ustaški viteze ustaški sine". Poslali smo u vezi toga dopis na adresu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, osobno smo predali u njihov ured 2.11.2018 godine, a do današnjeg dana nismo dobili nikakav odgovor. Na stadionima i koncertima uzvikuje sa "Za dom spremni", a dobro nam je poznato kad se upotrebljavao i u koje je vrijeme uzvikivan. U ulici A. Starčevića u Zadru nacrtan je mural vojnika – to ne čini sliku branitelja.


Ponašanje državnog vrha
Nas antifašiste smeta pojava imena "Zara",koje često možemo pročitali u sredstvuma javnog informiranja. Asocira nas na fašističku vojnu diviziju "Zara" koja je bila stacionirana u Zadru i okolici. Molimo vas ukinite i zabranite uporabu ovog imena. Oficijelna vlast ove godine nije polagale vijence na Mirogoju za Dan pobjede nad fašizmom i Odlukama ZAVNOH-a, kao što o tome nije ni HRT objavila u kalendaru, a tako se ponaša i naša vlast u Zadarskoj županiji. U našoj županiji uništeno je preko 60 posto spomenika NOB-a, a samo je obnovljen onaj u Srbu. Izbacivanje povijesnih činjenica iz NOB-e iz školskog nastavnog gradiva direktan je udar na temelje Ustava i zakona RH. Izbjegavanje svih značajnih spomendana iz NOB-e od strane vlasti je skandalozno. Nažalost, sve predugo traje i usmjerava pojedince i grupe na činjenje raznih zlodjela jer se osjećaju zaštićeni od najmoćnijih osoba u državi. Kao sljedbenici naprednih antifašističkih ideja proizišlih iz civilizacijskih suprotnosti najcrnjeg doba u ljudskoj povijesti- fašizma, moramo energičnije osuđivati manipulaciju s poviješću, odbacivati apstraktnost i lažno domoljublje kao vrijednosti koje garantiraju uspjeh. Moramo govoriti o Tajaniju koji je talijanski zastupnik u Europskom parlamentu i njemu sličnima koji bi revizijom povijesti krojili novi međunarodni poredak. Zašto dozvoljavamo da nam druge države dijele lekcije o ponašanju naše vlasti u borbi protiv oživljavanja fašističke nemani. Nažalost, situacija u Europi je sve crnja, kao i u Hrvatskoj. O tome je nedavno govorio i papa Franjo.


Aktivnosti antifašista
Mi zadarski antifašisti mislimo da bi hrvatska vlast i crkva u Hrvata trebali preispitati i jasno definirati svoje stavove o tim pojavama koje muče i papu Franju. Hoćemo li mi zadarski antifašisti, papa Franjo, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i pučka pravobraniteljica Lora Vidović ostati sami da u teškoj borbi s hrvatskim establišmentom. To je prvenstven zadatak naše krovne organizacije SABA RH.


1.884 boraca Narodnooslobodilačke vojske poginulo je u oslobađanju Dalmacije, od kojih je najviše, 1.445, bilo Dalmatinaca


Zadarski antifašisti organizirali su izlet na otok Pašman prilikom 75. obljetnice oslobođenja Dalmacije s ciljem da posjetimo partizanske spomenike i ploče, da položimo vijence palim borcima NOR-a i na ploče gdje su donesene važne odluke NOR-a. Položili smo vijence u Ždrelcu, Malom Pašmanu, Dobropoljani, Mrljanama, Neviđanima i Kraju u Tkonu, zajedničkom spomeniku NOR-a i braniteljima Domovinskog rata, još jedinom spomeniku NOR-a i Ploči. Na svim spomenicima i pločama NOB-u treba obnoviti slova da se bolje vide imena palih boraca partizana, civilnih žrtava i tko je podigao spomenike. Također su oštećene i zvijezde petokrake, pa i njih treba obnoviti. To nam nalaže Deklaracija o antifašizmu koje je donio Sabor RH 2005. godine. Na ove značajne datume naše povijesti položit ćemo vijence na spomenik palim borcima NOR-a i braniteljima Domovinskog rata. Nadamo se da će nam se pridružiti županijska i gradska vlast, branitelji Domovinskog rata i političke stranke, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik ZUABA Zadarske županije Nikola Dobre. (ZL)