Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nastavnici zadovoljni, ali ne i spremačice

04.12.2019. 07:15


Štrajk prosvjetara jučer je priveden kraju. Zadovoljstvo postignutim nisu krili niti zadarski školski sindikalisti. Županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Jere Bilan rekao je kako su sindikalisti zadovoljni izborenim brojevima.
– Postigli smo sve ono što smo tražili od Vlade RH. Napose porast koeficijenata za 6,11 posto. Izborili smo se da pripravnik koji se zaposli u srednjoj školi ima isti startni koeficijent kao pripravnik koji se zaposli na fakultetu. Koeficijent ide na 1,406, a to je bio naš cilj jer je prije bio 1,325. Taj koeficijent se prenio i na nenastavno osoblje kao i na tajnike, računovođe i ravnatelje, pojašnjava Jere Bilan.


Važan je iznos na "bušti"
Županijski sindikalni povjerenik je priznao da trenutno ima nezadovoljstva jer nenastavno osoblje smatra da je i ono trebalo dobiti povećanje kroz koeficijent. Međutim, dobili su ga kroz dodatak na plaći. Vlada je, kaže Bilan, inzistirala da to povećanje ne ide kroz koeficijent jer i u ostalim javnim službama spremačice imaju iste koeficijente.
– Oni nisu zaostajali u našem sustavu jer kad smo dizali koeficijente, borili smo se i za njih. Ok, rečeno je u Vladi RH, dajemo i njima 6,11 posto, ali ne možemo kroz koeficijent zbog remećenja cijelog sustava koeficijenata u javnim službama. Mi smo u sindikatu prihvatili da se to povećanje provede kroz dodatak jer je to bilo najbolje što se uopće moglo ispregovarati, objasnio je Jere Bilan dodajući da će na "bušti" novčani iznos biti jednak.
No i s ovim povećanjem Bilan nam nije mogao reći kolika će biti početna plaća nastavnika pripravnika u srednjoj školi. Rekao je da to ovisi o brutto iznosu plaće, ali će nastavničke platne vrećice biti deblje za otprilike stotinjak eura. Zanimljivo je da će tajnici i računovođe dobiti 9,11 posto povećanje plaće. Dobit će ispregovaranih 6,11 plus 3 posto. Ako se na to doda ispregovarani ritam isplate 2 + 2 +2 posto, na kraju, naglašava Bilan, ispada da će računovođe i tajnici u roku godinu dana, imati u konačnici povećanje plaće od 15,11 posto. Razlog je što su oni u koeficijentima zaostajali više od nastavnika. Bilan je objasnio da će štrajk biti plaćen, ali da će ga nastavnici odrađivati na način kojeg odredi resorno ministarstvo. Dilemu oko referenduma, Bilan je objasnio kroz štrajkom dobivene koeficijente.


Bez obzira na ideološki predznak
– Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor mog NSZSŠ-a izglasalo je prihvaćanje kompromisa na tijelima sindikata. Nismo to davali na referendum jer je cilj štrajka postignut. Jedino se trebalo razgovarati o dinamici isplate. Dinamika isplate je ispregovarana u tri rate, u godinu dana. Da budem jasan, prva rata ide unazad, već od 1. prosinca. Plaća koja će biti isplaćena u siječnju bit će uvećana za tri posto u odnosu na plaću u prosincu. U veljači ćemo dobiti plaću uvećanu za 5 posto tj. 3 posto Kao rezultat štrajka i 2 posto što je Plenković sam dao kao povećanje kolektivnog ugovora. U lipnju idu dva povećanja koja će biti isplaćena u srpnju. Riječ je o 1+2 posto izborenih u štrajku te će u konačnici srpanjska plaća biti veća 8 posto od prosinačke. U studenom će biti isplaćeno dodatnih 2 posto ili 10 posto više od prosinačke plaće, a u veljači 2021. bit će isplaćeno zadnjih 2 posto izborenih štrajkom te će tada u konačnici plaća biti veća za 12 posto od plaće koja je isplaćena u prosincu ove godine. Ako nastavnik ima 7.000 kn plaću, ona će mu u konačnici biti veća za oko 100 eura, rezimirao je Bilan.
On je priznao da je štrajk imao i političke konotacije na koje je ukazala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. No, štrajk je za njega uvijek politički događaj, a sindikati ga obično organiziraju pred usvajanje državnog proračuna.
– Štrajkali smo u mandatu ove ali i mnogih prošlih vlada bez obzira na ideološki predznak, zaključio je Bilan.