A koje su to »nezgode kojekakve vrste«?

Slika korisnika mkvanja
TV SVEKRVA
Možda bura uđe u kuhinju i zamijeni sol za šećer? Možda nam lupa čvrge u mraku (ovo je fraza iz jedne pjesme Haustora)? Možda nam izmakne stolicu kada želimo sjesti? Zapne nogu dok trčimo u susret svojoj dragoj, negdje na nekoj cvjetnoj livadi punoj leptira
Ilustracija

ZADRANIN SA NAJSTARIJOM KUĆOM

U jednoj ozbiljnoj emisiji spomenulo se kako će jedan od glavnih kriterija za određivanje visine poreza na nekretnine biti godina starosti objekta. Taj me podatak neobično razveselio. Vlasnik sam naime kuće na Korčuli koja se nalazi u samom centru, što će reći, u najstarijem dijelu grada koji je i sam po sebi jako star. Stvar tu postaje zanimljiva. Koliko sam uspio saznati od povjesničara i iz povijesnih arhiva grada Korčule, moja kućica (na tri kata) je stara, vjerovali ili ne između 300 i 400 godina. Da, dobro ste pročitali. Stara je stotinama godina i kao takva je starija nego desetak novonapravljenih apartmanskih nakaza na Jadranskoj obali zajedno. To hoće reći da bi oni meni trebali plaćati s obzirom na starinu. Drugi je kriterij kako je kuća uređena. He, he... Zbog mržnje koju osjećam prema lokalnim majstorima, ja sam je naime sam uredio, sa svojih deset prstiju nenaviklih na rad, a s obzirom kakav sam majstor (nikakav), to znači da mi je kuća tako divno uređena da ne vrijedi ništa i da bi mi za to trebali dati neku utješnu nagradu. Eto...sreća u nesreći.

BEČKI DJEČACI OBAVIJENI »VELOM TAJNE«

Prošloga sam tjedna sasvim nenadano naletio na prilog o nečem što me strašno nervira, ustvari o nečem što organski ne mogu podnijeti. Bio je prilog o nekoj manifestaciji u sklopu koje je nastupio »famozni« zbor »Bečkih dječaka«. Nije mi bilo na kraj pameti gledati male dječake kako pjevaju jer je na prvom programu išao jedan dobri glazbeni film (radi se o pravoj glazbi, dakle o rock-muzici), ali sam ipak imao vremena za prvih desetak minuta. Ne razumijem se ja baš u ovakvu muziku (iako sam poznati glazbeni djelatnik) pa neću o stručnim stvarima, ali ima tu nešto što mi je upalo u oči. Ti su dječaci tradicionalno odjeveni u neka smiješna mornarska odijelca (što je logično, jer uz obalu Beča plovi mnogo brodova pa ima i mornara), i onako začešljani i rumeni vjerojatno kod publike bude nekakve emocije i simpatije, a osobito neki mali mulat koji pravi grimase dok pjeva, dovoljno da svima bude simpatičan i da svaka gospođa zasuzi dok ga gleda i ganuta usklikne: »Ajme, pogledaj malog kako je sladak!«
Uz njih (ustvari za njih, jer da je ispred njih onda se oni ne bi ni vidjeli, što opet ne bi bilo ni loše s obzirom na to da su antipatični) je i neki muški zbor pa se nužno nameće asocijacija da se radi o »Bivšim bečkim dječacima« (ili možda »Bečkim momcima«), a ono što meni nije jasno je sljedeće. Ti dječaci pjevaju sopranskim glasovima, tako da zvuče kao žene. Ne razumijem zašto te soprane ne pjevaju stvarne žene koje je uostalom (logično) i ljepše gledati. Tu je i neka stručna sugovornica koja nam je u pauzi s divljenjem i ushitom pričala o Bečkim dječacima i o tome kako su oni u svom internatu »obavijeni velom tajne«, ali da su njoj ipak otvorili svoja vrata da »vidi što oni tamo rade«. Jako lijepo objašnjenje. »da vidi tajne koje se rade u internatu«. Hm, hm, hm.

BURA KOJA STVARA NEZGODE KOJEKAKVE VRSTE

Prošli smo tjedan u dnevniku mogli čuti nešto zanimljivo. Dok je govorio o vremenskoj prognozi voditelj se slikovito izrazio o tome kako će bura stvarati »nezgode kojekakve vrste«. Ja znam da nakon nekog vremena postane dosadno govoriti uvijek dvije-tri iste fraze, ali ovo »nezgode kojekakve vrste« ipak mi nije baš jasno. Zna se kakve probleme može stvoriti bura. Zastoj u prometu, zatvaranje mosta, prevrtanje kamp kućica, šumske požare, probleme u brodskim vezama... A koje su to »nezgode kojekakve vrste«? Možda bura uđe u kuhinju i zamijeni sol za šećer? Možda nam lupa čvrge u mraku (ovo je fraza iz jedne pjesme Haustora)? Možda nam izmakne stolicu kada želimo sjesti? Zapne nogu dok trčimo u susret svojoj dragoj, negdje na nekoj cvjetnoj livadi punoj leptira (doduše, ako puše bura, ne vjerujem da leptiri baš lete unaokolo)? Kojekakve opačine nam može napraviti ta zločesta bura, a da toga nismo ni svjesni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno