TRUDOVI POD MASKOM U zadarskoj bolnici od početka pandemije porodilo se pet pozitivnih rodilja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Porodi u doba COVID-a
- Što se tiče novorođenčadi pozitivnih majki, ista su testirana po porodu te su svima nalazi bili negativni, govori dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar
Fabio ŠIMIĆEV
Sve rođene bebe bile su negativne

Rodilište je u svakoj bolnici posebno mjesto - ono gdje je najčešće puno više radosti, nego bolesti. Posjeti bližnjih su puni emocija, izlasci iz bolnice se fotografiraju... To su još neke od dragih sitnica koje su sada nestale, zbog prijetnje koronavirusa. No zdravlje i sigurnost rodilja, novorođenčadi, ali i osoblja su ipak prije svega pa je i rađanje u ovo doba u nekim stvarima drugačije.
Rodilje se testiraju po dolasku na porod, tijekom cijelog procesa trebaju nositi masku, a pratnja na porodu u rađaoni, kao i posjeti u rodilištu od početka pandemije su zabranjeni.

Porod pod maskom podnošljiv

Dojmovi rodilja o svemu tome su različiti, ali žene s kojima smo razgovarali uglavnom kazuju da je porod pod maskom podnošljiv.
- Na trenutke ipak ostaneš sam i kad su svi dovoljno daleko da nikog ne ugrožavate, može se malo maknuti maska da udahnete, a potom se vrati na nos. Zna biti teško, ali jasno mi je da ti ljudi moraju poroditi još puno žena poslije mene i moramo zaštiti i njih, ali i sebe, kazuje jedna gospođa koja je nedavno rodila. Kako ističe, nema bojazni da će žena čekati rezultate testa da bi »smjela« roditi, naravno da će roditi i bez gotovih rezultata, ako je vrijeme za porod.
Rodilje najčešće ističu da im od svega najviše nedostaje pratnja partnera na porodu. No u ovom trenutku epidemije, struka je neumoljiva.
Kako doznajemo od zamjenika ravnatelja, dr. Edija Karuca, Opća bolnica Zadar strogo se pridržava mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite kao i uputa Kriznog stožera Opće bolnice Zadar za postupanje zdravstvenih djelatnika u slučaju postavljanja sumnje na COVID-19.

Sve rodilje se testiraju

- Ukoliko rodilja zna da je pozitivna prije dolaska u Bolnicu, poželjno je da nam se javi kako bi se djelatnici propisno zaštitili (zaštitno odijelo s ostalom opremom). Prije ulaska u rađaonicu sve rodilje moraju biti testirane na virus SARS-CoV-2. Ukoliko se procjeni da će porod vrlo brzo započeti, a nalaz testa još nije gotov, porodu se pristupa uz korištenje više razine osobne zaštitne opreme. Za vrijeme dok se čeka nalaz testa, rodilja se smješta u zasebnu bolesničku sobu kako ne bi bila u kontaktu sa pacijenticama koje su ranije primljene i testirane na SARS-CoV-2 te im je nalaz negativan, ističe dr. Karuc.
Kako nastavlja nadalje, do prosinca 2020. u OB Zadar bilo je ukupno pet poroda pozitivnih rodilja.
- Što se tiče novorođenčadi pozitivnih majki, ista su testirana po porodu te su svima nalazi bili negativni, govori dr. Karuc.
Na pitanje koliko sada traje hospitalizacija nakon poroda, dr. Karuc odgovara da je to prosječno 48 sati, naravno ukoliko je stanje majke i novorođenčeta uredno te se mogu uputiti na kućno liječenje.
U ambulanti za trudnice Odjela ginekologije, pregledi trudnica, navodi dr. Karuc, odvijaju se istim intezitetom kao i prije pandemije.
- U odnosu na Vaše pitanje o mjerama pri obavljanju pregleda trudnica, kao i o intenzitetu obavljanja istih u Općoj bolnici Zadar, odgovaramo kako se provodi intenzivnija zaštita respiratornog sustava kod pacijentica i osoblja. A što se tiče pratnje na porodu i posjeta, od početka pandemije zbog epidemioloških mjera te zaštite zdravlja rodilja i novorođenčadi, one nisu dozvoljene, zaključio je dr. Karuc.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)