UČINKOVITOST Na području Grada Paga noću se neće gasiti rasvjeta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Obnovom i legalizacijom smanjili troškove struje za 55 posto
Grad Pag je uložio oko tri milijuna kuna u skidanje stare vanjske rasvjete i postavljanje led rasvjete, a u svim naseljima na području cijelog Grada Paga promijenjeno je dvije tisuće rasvjetnih mjesta
Grad Pag
Grad Pag je u proteklom periodu u obnovu rasvjete uložio tri milijuna kuna

Na temelju Pravilnika o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima koji je provedbeni akt Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, gradovi i općine moraju donijeti Plan rasvjete i odrediti od kada do kada će se noću vanjska rasvjeta gasiti ili smanjiti barem na 50 posto. Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je za Radio Pag rekao kako se u staroj jezgri grada Paga i u naseljima na području cijelog Grada Paga rasvjeta neće gasiti.
»Uložili smo velika sredstva u potpunu promjenu vanjske rasvjete, odnosno staru vanjsku rasvjetu smo u cijelosti skinuli i stavili štedljivu i ekološki prihvatljivu led rasvjetu i na taj način smo smanjili potrošnju struje za oko 55 posto, a to je već velika ušteda,« rekao je gradonačelnik Fabijanić. »Ako će se raditi Plan rasvjete, nećemo tim planom predvidjeti gašenje rasvjete tijekom noći nego eventualno smanjivanje na nekim područjima.«
Kako je rekao gradonačelnik Fabijanić, Grad Pag je uložio oko tri milijuna kuna u skidanje stare vanjske rasvjete i postavljanje led rasvjete, a u svim naseljima na području cijelog Grada Paga promijenjeno je dvije tisuće rasvjetnih mjesta. No, posao izmjene vanjske rasvjete značio je je i veliko ulaganje u legalizaciju rasvjete.
»Proveli smo postupak legaliziranja javne rasvjete, jer nije postojala odgovarajuća dokumentacija, a na tom smo poslu dugo radili tako da i to ulazi u ukupno ulaganje u obnavljanje vanjske rasvjete koja je sada u potpunosti legalizirana i izmijenjena,« rekao je gradonačelnik Fabijanić.


»Ako će se raditi Plan rasvjete, nećemo tim planom predvidjeti gašenje rasvjete tijekom noći nego eventualno smanjivanje na nekim područjima
Ante Fabijanić


Grad Pag otkupio sliku Ivana Mirkovića

Grad Pag je otkupio sliku »Ribari« Ivana Mirkovića, koja se smatra jednim od njegovih najznačajnijih i najvrijednijih radova. U paškoj gradskoj upravi nalazi se nekoliko Mirkovićevih slika koje je poklonio Pagu 1984. godine. Tada je Pagu poklonio i kip Jurja Dalmatinca koji je postavljen na Branimirovoj obali i poprsje Bartula Kašića koje je postavljeno na Trgu kralja Petra Krešimira IV., na paškoj pjaci, pored Zborne crkve Marijina Uznesenja. Uz to, Mirković je Pagu poklonio i veliku kolekciju kipova i poprsja, a među poklonjenim radovima posebno je vrijedan kip »Ribar« kojeg se planira postaviti na Staroj rivi. Nabavom slike »Ribari« zbirka radova Ivana Mirkovića u Pagu obogaćena je još jednim vrijednim djelom. »Za sada će se slika nalaziti u gradskoj upravi, a želja nam je da ta slika, ali i drugi radovi Ivana Mirkovića jednom budu u muzeju,« rekao je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić.

(Radio Pag)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)