»VODORAVNA SURADNJA« Jasenice, Starigrad i Posedarje Vladin model funkcionalnog spajanja općina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Tri općine u županiji u pilot projektu smanjenja broja dužnosnika
Ministarstvu pravosuđa i uprave predložili smo da naša općina ima zajednički prijevoz s općinama Starigrad i Posedarje kako bismo, umjesto tri, u tom dijelu imali jednu ustanovu. Smatram da je isti model moguć i u održavanju cesta, rasvjete i javnih površina, kaže načelnik Jasenica, Martin Baričević
TZO Jasenice
Općina Jasenice bi predloženim načinom rada smanjila ukupne troškove poslovanja svojih službi

Najavljujući smanjenje broja lokalnih dužnosnika tzv. funkcionalnim spajanjem općina, Vlada je kao ogledni primjer navela tri općine iz naše županije - Jasenice, Starigrad i Posedarje. Ovakva je mjera očekivano izazvala negativne reakcije dijela općinskih, gradskih i županijskih dužnosnika jer praktično donosi ukidanje nekih dužnosti, makar bila riječ i o volonterskih poput donačelničkih.
Naime, sam premijer Andrej Plenković nedavno je najavio ovu mjeru obrazlažući kako će prepoloviti broj lokalnih dužnosnika ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana, čime bi za petinu smanjili broj članova lokalnih predstavničkih tijela. Po njemu će to donijeti godišnju uštedu od najmanje 100 milijuna kuna, pa je Vlada krenula i u prve analize funkcionalnog spajanja općina.
Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, kao model je apostrofirao upravo tri općine naše županije, a u međuvremenu je dobio i prvi prijedlog o modelu takvog povezivanja. Poslao mu ga je načelnik općine Jasenice, Martin Baričević, predsjednik Hrvatske zajednice općina, predlažući pokretanje pokusnog projekta funkcionalnog povezivanja njegove te općina Starigrad i Posedarje.

Jedna uprava za sve vrtiće

Za početak bi se povezali kroz odjele koji brinu o vrtićima na način da putem jedne uprave povežu vrtiće svojih općina. Prijedlog se Vladi očito dopao jer ga je i ministar Malenica nedavno istaknuo u javnosti.
Što, pak, navodi u svojemu prijedlogu Ministarstvu i na koji bi način povezali općine bez da se zasad ijedna od njih ukida, pitali smo načelnika Jasenica, Martina Baričevića:
- U načelu je dogovoreno češće funkcionalno povezivanje, što u nekim slučajevima već imamo na nekim područjuima kao što su prijevoz učenika ili vodoopskrba. Ministarstvu pravosuđa i uprave predložili smo da naša općina ima zajednički prijevoz s općinama Starigrad i Posedarje kako bismo, umjesto tri, u tom dijelu imali jednu ustanovu. Smatram da je isti model moguć i u održavanju cesta, rasvjete i javnih površina. Nema, dakle, ukidanja općina već se radi o njihovu funkcionalnom povezivanju ili, kako je neki zovu, vodoravnoj suradnji. U nekim bismo slučajevima čak mogli voditi i upravne postupke za više općina i to kao jedan pravni subjekt. Cilj nam je, naravno, bolja učinkovitost i smanjenje troškova, poručuje načelnik Jasenica.

I država bi nas trebala stimulirati

Za razliku od drugih općina, u ovom su planu već krenuli korak dalje, obavljajući prve dogovore i na području objedinjavanja vrtića. Formula je - imati jednu upravu za vrtiće Jasenica, Starigrada i Posedarja, što bi dovelo do znatnih ušteda. O tome kako bi ovaj model funkcionirao u praksi i bi li se općine uopće mogle dogovoriti oko toga koja će od njih dati ravnatelja, Baričević nam kaže:
- Imali bismo jednog ravnatelja, a dogovorili bismo se u kojoj bi općini bila uprava, u kojoj kuhinja i ostale službe vrtića. Više ne bismo imali tri psihologa, što bi također dovelo do ušteda, a jednako tako ne bismo imali ni potrebe za tri kuhinje ili uprave jaslica. Što se tiče dogovora općinskih čelništva, smatram da bismo uspjeli u tome, ali bi nam i država trebala dati određene benefite, odnosno stimulirati nas jer ovakav bi način pomogao i roditeljima. Primjerice, ako netko iz Posedarja radi u Obrovcu svakako mu je lakše dijete ostaviti u vrtiću u Jasenicama nego u Posedarju. Ta zajednička ustanova nudila bi usluge vrtića pod istim uvjetima za sve tri općine, pojašnjava načelnik.

Smanjenje troškova

Na pitanje o tome kakve su reakcije mještana na funkcionalno spajanja nekih resora općina, Baričević kaže kako mještanima odgovara ono što je najučinkovitije, no Općina bi ovakvim načinom rada smanjila ukupne troškove poslovanja svojih službi.
- Otvoreni smo za suradnju s drugim općinama, a osim Ministarstva pravosuđa i uprave s našim smo modelom upoznali i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Smatramo da bi ovo bio jedan stupanj decentralizacije koji bi se mogao provesti i u školama, poručuje načelnik Jasenica.
Iako se zbog Vladine mjere o smanjenju broja lokalnih dužnosnika najavljivalo kako će velik broj zadarskih donačelnika ostati bez svoje funkcije, Baričević na kraju ističe kako ovakvo povezivanja općina neće dovesti do toga.


»Što se tiče dogovora općinskih čelništva, smatram da bismo uspjeli u tome, ali bi nam i država trebala dati određene benefite, odnosno stimulirati nas jer ovakav bi način pomogao i roditeljima vrtićke djece
Martin Baričević, načelnik Jasenica

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)