Dok traju arheološki izvidi, obnova stare Tehničke škole ide dalje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Spojni bedem Nani - Dolfin do 1907. povezivao bastione Moro i Grimani
Kako su nam potvrdili iz Sveučilišta, u sklopu rekonstrukcije zgrade nekadašnje Škole za obrte i zanate trenutačno se uklanjaju dijelovi trošne drvene konstrukcije, pregrade, vanjska stolarija i krovna konstrukcija. Ti se radovi odvijaju planiranom dinamikom u skladu s najvišim stručnim standardima
Marin GOSPIĆ
Radovi na rekonstrukciji teku prema planovima

Kao najveće potpuno integrirano sveučilište u Republici Hrvatskoj, Sveučilište u Zadru već godinama muku muči s nedostatkom prostora za potrebe izvođenja nastavnih i znanstveno - istraživačkih aktivnosti na odjelima društvenih i humanističkih znanosti za psihologiju, sociologiju, lingvistiku te etnologiju i antropologiju. Tomu se problemu doskočilo obnovom zgrade stare Tehničke škole u suvremeno opremljen znanstveno – istraživački centar.

Otkriće spojnog bedema

Kako su nam potvrdili iz Sveučilišta, u sklopu rekonstrukcije zgrade nekadašnje Škole za obrte i zanate trenutačno se uklanjaju dijelovi trošne drvene konstrukcije, pregrade, vanjska stolarija i krovna konstrukcija. Ti se radovi odvijaju planiranom dinamikom u skladu s najvišim stručnim standardima.
No obnova ovako važnog kompleksa u staroj gradskoj jezgri ne bi bila kompletna da radnici ne nabasaju na arheološke ostatke. Prije nekoliko dana je tako otkriven spojni bedem Nani - Dolfin, renesansna kortina iz 16. stoljeća nazvana po zadarskom knezu Naniju i gradskom kapetanu Dolfinu, koji su živjeli u vremenu gradnje bedema. Sve do 1907. godine taj je bedem povezivao bastione Moro i Grimani.
- Arheološka istraživanja još uvijek se provode. Ona su već bila predviđena planom projekta zbog poznate činjenice da je zgrada Škole za obrte i zanate sagrađena na kontaktu porušenoga obrambenog zida i nasipa. Istraživanje provodi Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Za sada nema zastoja u radovima, a trenutačno nam nije poznato kada će ta istraživanja završiti. Važno je da se ona provedu sustavno i cjelovito kako bi se dokumentirao taj važan dio nekadašnjega zadarskog fortifikacijskog sustava, poručili su sa Sveučilišta.

Znanstveno-istraživački centar

Za oko godinu dana lokacija stare Tehničke škole postat će obnovljenim infrastrukturnim dijelom Sveučilišta, namijenjenim za znanstveno – nastavni rad u društveno – humanističkoj oblasti. Novi će objekt rasteretiti zgusnute vremenske i prostorne kapacitete u kojima Sveučilište trenutačno djeluje. Nastavnici i studenti dobit će primjerene prostorije najveće kvalitete za potrebe visokog obrazovanja. Obnovom derutne zgrade na samom ulazu u grad, Zadar će kao sveučilišno i kulturno središte, dobiti novi znanstveno – istraživački centar, koji će pridonijeti razvoju Sveučilišta, boljem studiranju, otvaranju novih radnih mjesta i razvoju novih kulturno - turističkih proizvoda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno