Općina Sv. Filip i Jakov izdvojila 300 tisuća kuna za studentske stipendije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Obrazovanje i mladi kao prioritet
Kao i svake godine svim studentima želim puno uspjeha u akademskoj godini i iskreno se nadam da će svatko od njih postati obrazovani nositelj daljnjeg razvoja i napredovanja pojedine struke te će svojim stečenim znanjem uvelike moći doprinijeti sredini ili mjestu iz kojeg potječe, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov
OPĆINA SV. FILIP I JAKOV
Višegodišnja tradicija zajedničkog svečanog potpisivanja ugovora o stipendijama neće se održati radi epidemiološke situacije

Dodjeljujući stipendije i ulažući tako u mlade, Općina Sv. Filip i Jakov i dalje nastavlja financijski sustavno skrbiti o svojim studentima koji ispunjavaju sve potrebne uvjete za financiranje.

Ukupno 49 stipendija

Općina Sv. Filip i Jakov i ove godine nastoji svojim mladima stvoriti što bolje uvjete za stjecanje kvalitetnog obrazovanja i razvojnog potencijala. Nakon provedenog natječaja za dodjelu stipendija redovnim studentima s prebivalištem na području Općine Sveti Filip i Jakov za akademsku godinu 2021/2022, Općina Sv. Filip i Jakov dodijelit će ukupno 49 stipendija svojim studentima, za što su osigurana sredstva iz općinskog proračuna u ukupnom iznosu od 300.000 kuna. Na natječaj za dodjelu stipendija prijavilo se sveukupno 50 redovnih studenata iz Općine Sv. Filip i Jakov, glavne uvjete iz natječaja za dobivanje stipendije zadovoljilo je njih 49, a višegodišnja tradicija zajedničkog svečanog potpisivanja ugovora o stipendijama za studente ove se godine neće održati radi epidemiološke situacije. Također, Općina Sv. Filip i Jakov i dalje nastavlja s mogućnošću stipendiranja i onih studenata koji studiraju izvan Republike Hrvatske.
- Svakako bi zahvalio na stipendiji jer mi je olakšala studiranje i skinula dio financijskog tereta studiranja mojim roditeljima. Sve u svemu, iako se na fakultetu treba znati snalaziti te biti uporan što se tiče učenja, moje akademsko iskustvo je za sad sjajno i u neku ruku promijenilo mi je život, a stipendija je sigurno jedan od razloga koji olakšavaju tu situaciju. Iako dosta uštedim za fakultet radom u sezoni te mi roditelji dosta pomognu, s ovom stipendijom mogu platiti npr. režije te tako uštedjeti za ostale potrebne stvari, rekao je jedan od studenata iz Sv. Filip i Jakova.

Nositelji daljnjeg razvoja

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić čestitao je svim stipendistima, uz želju da kroz svoje obrazovanje ostvaruju izvrsne rezultate koji će ih na taj način dovesti do razvoja profesionalnih vrlina s kojima će možda jednog dana unapređivati svoju zajednicu.
- Glavni kriterij za dodjelu stipendija je prije svega volja i želja za obrazovanjem, a naš je zadatak prije svega omogućiti takvim mladim ljudima nagradu za daljni razvitak obrazovnih ambicija, koja može biti i odličan poticaj učenicima i studentima da je svojim trudom i zasluže. Kao i svake godine svim studentima želim puno uspjeha u akademskoj godini i iskreno se nadam da će svatko od njih postati obrazovani nositelj daljnjeg razvoja i napredovanja pojedine struke te će svojim stečenim znanjem uvelike moći doprinijeti sredini ili mjestu iz kojeg potječe, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Kriterije za stipendiju od tisuću kuna mjesečno (prosjek iznad 4,5) tako je ispunilo čak trinaest studenata, po 500 kuna dobivat će 31 student, a 300 kuna mjesečne stipendije pet studenta.
- Kao stipendist u akademskoj 2020/2021. godini osjetila sam potrebu da se svojim roditeljima zahvalim na pomoći koju primam kao student. Nekim studentima je materijalna pomoć neophodna za školovanje pa tako i osjećaju zahvalnost za ovakve stvari. Podrška u ovom obliku znači mnogo te me na neki način, kao i roditeljska pomoć, motivirala da se stalno trudim biti bolja i uspješnija, kaže studentica iz Turnja.

Fokus na mlade i obrazovanje

Isplaćivanje i povećanje naknada za novorođenu djecu, sufinanciranje rada jaslica, vrtića, izgradnja novih vrtića u Turnju i Raštanima Gornjim te rekonstrukcija osnovne školu u Turnju su pokazatelji da Općina Sv. Filip i Jakov pridaje veliku važnost cjelokupnom razvoju i omogućavanju obrazovanja mladih od početka školovanja pa sve do završetka visokog obrazovanja.
- Uz sve projekte koji se tiču djece, mladih te njihovog obrazovanja te pomoću kojih nastojimo unaprijediti i modernizirati naše obrazovne institucije nadam se da će i studentske stipendije nešto značiti mladim ljudima koji se visoko obrazuju te njihovim roditeljima. Pomoć djeci i mladim ljudima nekako je i ulaganje za budućnost, što je također još jedan od motiva za dodjelu stipendija, rekao je načelnik Pelicarić.
- Super je kad se pridaje značajna pažnja i vrijednost studentima, školovanju i obrazovanju…Kao mladi budući akademski građani i intelektualci nekad što se tiče ispita imamo veliki pritisak na svojim leđima, ali svjesno smo da moramo učenjem opravdati ulaganje naših roditelja, ali i lokalne samouprave da bi sve skupa imalo značaja, slažu se ovogodišnji stipendisti.

Ocjena: 
Prosječno: 4 (2 glasova)