Prihvaćen proračun za 2022. težak milijardu i 508 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Glasovima HDZ-a i vijećnika sa Žuveline liste
Autor: 
Sukladno rastu BDP-a očekujemo povećanje prihoda te bi on trebao biti oko 1,5 milijardi kuna. Veći dio su namjenska sredstva, a Županija stvarno raspolaže sa 138 milijuna kuna, kazala je pročelnica Bibijana Baričević koja je predstavila prijedlog proračuna
Vedran SITNICA
Na sjednici Županijske skupštine većinom glasova usvojen je proračun za sljedeću godinu

Na sjednici Županijske skupštine prihvaćen je županijski proračun za 2022. godinu težak milijardu i 508 milijuna kuna. Proračun je prihvaćen s 26 glasova za i sedam protiv, glasovima vijećnika HDZ-a te vijećnika s Nezavisne liste Ivice Žuvele. Vijećnici s ove liste podržali su proračun nakon usvojenih amandmana. Protiv su bili vijećnici SDP-a te Nezavisne liste Zadarske županije, DSU, HNS i HSLS. Nezavisni vijećnik s ove liste Antonio Vučetić rekao je kako neće podržati proračun iz razloga što se nije dotaknuo tema koje u njegovom klubu vijećnika smatraju relevantnima, dok su vijećnici SDP-a naglasili kako predstavljeni proračun nije razvojan jer je većina stavki već propisana zakonom.

Predloženo osam amandmana

Prijedlog proračuna predstavila je pročelnica Bibijana Baričević.
- Sukladno rastu BDP-a očekujemo povećanje prihoda te bi on trebao biti oko 1,5 milijardi kuna. Veći dio su namjenska sredstva, a Županija stvarno raspolaže sa 138 milijuna kuna, kazala je Baričević.
Proračun je prihvaćen nakon predlaganja osam amandmana, od kojih je većinu predložila Nezavisna lista Ivice Žuvele. Višnja Pećarić zatražila je financiranje higijenskih uložaka učenicama osnovnih i srednjih škola, a župan Božidar Longin joj je odgovorio kako su sredstva za to već predviđena u proračunu. Ivica Žuvela predložio je organizaciju rada dežurnog stomatologa vikendom koji bi trebali raditi subotom popodne i nedjeljom.
- Radili bi u svojim ambulantama po rasporedu koji je javno dostupan, za 1.000 kuna subotom i 1.300 kuna nedjeljom po timu, objasnio je Žuvela.
Angelo Žilić iz Domovinskog pokreta obrazložio je kako Škabrnja zaslužuje Memorijalni centar te je zatražio donaciju Zadarske županije u iznosu od 100.000 kuna, na što je župan Longin istaknuo kako se Županija uvijek trudila pomoći Škabrnji te će to raditi i dalje.

Financiranje toplih obroka

Načelnik Stankovaca Željko Perica i predsjednik tamošnjeg Općinskog vijeća Marko Savić kao županijski vijećnici priložili su tri amandmana na proračun. Savić je tako tražio pomoć za NK Croatia Stankovci, malonogometni klub koji okuplja 90 djece.
- Oni nemaju baš nikakva sredstva za trening, osim terena, a Općina nema uvjeta da im osigura svlačionice pa tražimo pomoć Županije, rekao je Savić. Također je zatražio 40.000 kuna za sanaciju divljih odlagališta. Perica je, pak, tražio 120.000 kuna za program kućne njege i pomoći za starije stanovništvo Lišana Ostrovičkih.
Zadnji prijedlog došao je od Zlatka Marasovića iz SDP-a koji je predložio sufinanciranje toplog obroka u osnovnim školama. Župan je prihvatio Žuvelin amandman za stomatologe, uz sugestiju da se to pitanje riješi preko Doma zdravlja, a prihvaćena je i pomoć Memorijalnom centru, kao i sanacija divljih deponija.
Amandman za kućnu njegu starijima nije prihvaćen jer se ta pomoć već provodi preko drugih izvora, a nije prihvaćen ni amandman za NK Croatia Stankovci s obrazloženjem kako u županiji ima jako puno sportskih klubova te bi Županija, ako bi se ovi klubovi tako financirali, trebala za tu namjenu godišnje izdvajati 10 milijuna kuna.
- Naši izvorni prihodi nisu takvi da to možemo podržati. Stojimo tu da pomognemo jer za takve projekte imamo šansu dobiti sredstva iz nacionalnih izvora, rekao je župan Longin. Amandman o financiranju toplih obroka također nije prošao, a obrazloženje je dao pročelnik za školstvo Ivan Šimunić.
- Proračun teško može podnijeti takve izdatke i nije moguće sufinancirati obroke sa sedam kuna. U nekim školama uopće nema uvjeta za tople obroke. Želja je države da sve škole dobiju mogućnost rada cjelodnevne nastave i da djeca imaju topli obrok, rekao je Šimunić složivši se da je prijedlog dobar, ali dodajući kako zbog puno čimbenika trenutačno nije ostvariv.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)