Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Branitelji su imali duh zajedništva

Autor: Velimir Brkić

03.01.2009. 23:00
Branitelji su imali duh zajedništva

Foto: Velimir BRKIĆ



Danas nam nadasve nedostaje onaj duh zajedništva koji su imali hrvatski branitelji braneći svoja vjekovna ognjišta, svoju domovinu. To je virus koji kao da je zahvatio cijelo društvo. Više ne možemo govoriti o zajedništvu koje nas je držalo prije 17 – 18 godina, a jako nam je potreban taj duh zajedništva, istaknuo je don Kevrić
Komemoracijom, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća uz središnji križ pri župnoj crkvi Sv. Nikole, misom zadušnicom i početkom humanitarnog malonogometnog turnira u subotu je u Poličniku započelo obilježavanje 17. obljetnice obrane ovog mjesta i općine.
Dani ponosa i slave
Tog nadasve dramatičnog, maglovitog dana, 3. siječnja 1992. godine, srbočetnički agresor potpomognut jakim snagama tadašnje JNA probio je obrambenu liniju u Suhovarima. Ubijena je mještanka Neva Ukalović, zapaljeno 15-ak kuća i neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da daljnjim napredovanjem ovlada državnom cestom Zadar – Pag i prekine izuzetno važnu, jedinu prometnu komunikaciju hrvatskog juga s hrvatskim sjeverom. Iako bez odgovarajućeg naoružanja hrvatska vojska i policija se pregrupirala te je vođena domoljubljem s velikim srcem i izuzetnom hrabrošću, povratila izgubljene položaje. Neprijatelj je doživio veliki udarac, svoj prvi poraz u svetom obrambenom, Domovinskom ratu.
Ta junačka, veličanstvena akcija Hrvatske vojske i policije vratila je poticaj, ponos i samopouzdanje. Hrvatska se morala pred vlastitim narodom i pred svijetom pokazati i dokazati kako zna i može ponašati se kao država, funkcionirati i vojno i politički. To se najbolje očitovalo godinu dana potom. Neprijatelju je još žešći udarac uzvrćen u akciji “Maslenica”. Osmijeh sreće vratio se što je agresoru uzvraćen udarac i što ga se potisnulo sa vjekovne hrvatske zemlje.
Dostojanstveno se prisjećajući na svoju najveću vojnu pobjedu u Domovinskom ratu i najsjajniju ratnu operaciju, i to na samom početku 1992. godine, ovu jubilarnu svečanost organizirao je općinski UHDDR. Obilježavanju tih slavnih trenutaka u najsudbonosnijem času povijesti ovih prostora nazočili su predstavnici županijske i općinske vlasti, vojni i policijski dužnosnici, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, branitelji te brojni uglednici i žitelji općine Poličnik.
Obred odrješenja kod centralnog križa i misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Nikole predvodio je župnik Visočana i Radovina don Ivan Kevrić, u zajedništvu sa župnikom don Zvonimirom Ćorićem i don Pavom Kerom.
U povodu ove slavne obljetnice županijsko izaslanstvo predvođeno županom Stipom Zrilićem, dožupanom Josipom Miletićem i saborskom zastupnicom Nevenkom Marinovićem položilo je vijenac i zapalilo svijeću podno središnjeg križa. Uime Općine Poličnik vijenac je položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo predvođeno predsjednikom OV-a Darijom Buljatom, dok je izaslanstvo općinskog UHDDR-a predvodio predsjednik Milorad Demo, a općinskog HDZ-a načelnik Davor Lončar.
Cijeniti žrtve
Izaslanstvo Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata predvodio je Grgo Ćustić, Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata predsjednica Ljubica Krcić, Udruge žena Domovinskog rata Ivana Haberle, a izaslanstvo zadarske HVIDR-e predsjednik Ivica Arbanas. Vijenac su položili i svijeću zapalili i predstavnici Hrvatske vojske te mještani.
Govoreći s puno emocija u svojoj nadasve nadahnutoj propovijedi o Domovinskome ratu don Ive Kevrić, živi svjedok ratnih događanja prije 17 godina, ustvrdio je kako se danas govori o svemu drugome, samo ne o vrijednostima koje su prožimale te godine hrvatskoga stradanja i patnje, godine ponosa i ljudskosti, godine molitve i pouzdanja u Božju providnost.
– Danas nam nadasve nedostaje onaj duh zajedništva koji su imali hrvatski branitelji braneći svoja vjekovna ognjišta, svoju domovinu. To je virus koji kao da je zahvatio cijelo društvo. Više ne možemo govoriti o zajedništvu koje nas je držalo prije 17 – 18 godina, ono se sve više hladi, sve se više raslojavamo, a jako nam je potreban taj duh zajedništva, posebno kad je teško. To se osobito odnosi na branitelje koji su za našu slobodu najzaslužniji. Treba im pokloniti i uho i srce, ali i potaknuti ih da razmišljaju pozitivno, o zajedništvu, ali da se i sami trude stvarati ga. Jer to je najbolji lijek, istaknuo je don Ive dodajući kako bi trebali cijeniti žrtvu hrvatskih branitelja, za njih se moliti i zahvaljivati.
– Draga braćo i sestre, kad znate da si s Riječju Božjom, koja se utjelovila, spašen i njegovom krvlju otkupljen, onda u poniznosti zahvaljujemo Bogu na tom daru. Samo vrijednosti, a ne blaćenja mogu jamčiti sigurnost i dobrobit domovine. Na prvome mjestu tih vrijednosti je ljubav, očitovana u daru vlastita života za druge, naglasio je u svojoj propovjedi don Ive dodajući kako prije svega treba obnoviti vjeru u Boga, Isusa Krista, kako bismo dali svoj doprinos istinskoj obnovi, poglavito duhovnoj bez koje nema ni materijalne obnove ni ikoje druge.
– Mi kršćani pozvani smo uvijek na mudrost i izgradnju vlastitog života, života naše zajednice, ali i cjelokupnoga društva na čvrstu temelju, a to je istina, i to Božja istina, zaključio je don Ive Kevrić.
Dan prije u povodu sveobuhvatnog obilježavanja 17. obljetnice Dana obrane i 19. godišnjice općinskog HDZ-a u novoj Sportskoj dvorani započeo je humanitarni malonogometni turnir, dok će se 10. ovog mjeseca u istom prostoru održati i humanitarni koncert popularnog “Trija gušti”.