Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Grad je naplaćivanjem najma doveo u pitanje naš opstanak

Autor: Nebojša Gunjević

03.01.2009. 23:00
Grad je naplaćivanjem najma doveo u pitanje naš opstanak


Grad je poslao dopis da klubovi, pa i koji su domicilni, moraju plaćati najam dvorane, što nas dovodi u situaciju da bismo se ugasili, jer su to golemi troškovi, a od Grada dobivamo samo 30.000 kuna. Samo bi nam dvorana došla 40.000, bez ligaških natjecanja godišnje. Grad, kao vlasnik škola, naložio je da se termini naplaćuju
Odbojkaški klub Arbanasi osnovan je 29. rujna 2003. godine i okuplja preko 110 članica u četiri selekcije: škola odbojke, mlađe kadetkinje, kadetkinje i seniorke. Klub se vrlo uspješno natječe u 2. HOL – jug, 3. A HOL (kadetska liga) i 3. B HOL (mlađe kadetkinje). Mlađe kadetkinje sa skorom 12:0 i kadetkinje s 12:1 uvjerljivo su prve u svojim ligama. Djevojke treniraju Karlo Lisica, ujedno i predsjednik kluba, Andrea Mandić i Kristina Vedrić. Razgovarali smo s Karlom Lisicom o stanju u klubu i učinjenome u prvih pet godina, ciljevima te budućnosti odbojke i rukometa u Arbanasima.
– Iako se natječe u svim odbojkaškim selekcijama, intencija OK Arbanasi ipak su međunarodna natjecanja i nastupi na prestižnim europskim turnirima u svim selekcijama. Analogno takvom opredjeljenju odbojkašice Arbanasa posjetile su: Lugo, Ravenu, Rim, Ankonu u Italiji, Varšavu i Krakov u Poljskoj, Burgas u Bugarskoj, Kranj i Izolu u Sloveniji, Beč u Austriji, Regensburg u Njemačkoj, Plzen u Češkoj, Široki Brijeg te brojne domaće turnire. Nerijetko smo osvajali i prva mjesta, a naše su igračice proglašavanje najboljima – kazivao je Lisica.
Inozemni turniri
Hoćete li i nastaviti intenciju odlazaka u inozemstvo?
– Namjeravamo nastupiti na četiri inozemna turnira. U veljači u Kranju s kadetkinjama i mlađim kadetkinjama. U lipnju ćemo ići u mađarski Debrecen s djevojkama rođenim 1992. i mlađima. U Varšavu bismo išli u rujnu na turnir na kojemu će nastupiti sastavi iz Tajlanda, Izraela, Kine, Južne Amerike, SAD-a i poljske reprezentacije 92. godišta. U rujnu ćemo također ići u Kamnik u Sloveniji na seniorski turnir u povodu Dana grada.
I vi organizirate međunarodne turnire?
– Već petu godinu smo organizatori dva međunarodna turnira u Zadru: organiziramo Uskrsni – dječji turnir i Turnir u povodu blagdana Gospe Loretske u svibnju za seniorke. Na dječjem Uskrsnom turniru gdje nastupaju ekipe 95. i 96. godišta, nastupit će ove godine osam domaćih i inozemnih ekipa, a na velikom i prestižnom turniru u povodu Dana Gospe Loretske, zaštitnice Arbanasa, u svibnju će nastupiti 12 ekipa iz Ukrajine, Poljske, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Nizozemske i Hrvatske. Bit će to dar kluba gradu Zadru, mještanima Arbanasa i OŠ Kruna Krstića za nesebičnu pomoć koju pružaju u opstanku kluba.
Vaše igračice dobivaju odbojkaške stipendije u Americi.
– Klub ima izvrsne veze s američkim koledžima pa smo uspjeli ishodovati odbojkašku stipendiju za Ivanu Batur koja vrlo uspješno nastupa u Roswellu u državi New Mexico – drugoj ekipi američke lige. Trenutačno su u pripremi materijali i videosnimke za čak tri naše igračice: Andreu Sorić, Katarinu Duku i Ivu Čotrić koje bi završetkom srednje škole također otišle na studij i aktivno igranje odbojke u SAD. Klub želi omogućiti dobivanje stipendije većini svojih igračica koje žele otići u SAD ili neki inozemni klub.
Seniorke nisu dobro počele u drugoj ligi pa ste smijenili trenera?
– Seniorska ekipa, iako najmlađa u 2. ligi, trenutačno zauzima 8. mjesto s 5 pobjeda i 6 poraza. Nakon vrlo uspješnoga starta u prijašnjim godinama, ostali smo bez termina treninga radi adaptacije dvorane u OŠ Kruna Krstića do danas. Povremeno treniraju u Policijskoj dvorani, ali u dvije smjene, tako da se ekipa uigrava faktički na utakmici. Nakon omjera 1:4, od trenerice Božene Janjiš preuzeo sam prvu momčad i u nastavku imali smo 4 pobjede i dva poraza.
Klub izuzetno dobro radi s mlađim uzrastima.
– U 3. A ligi kadetkinje dominiraju te imaju omjer pobjeda i poraza 12:1, i potpuno su usamljene na vrhu ljestvice. Posebno bih istaknuo Dolores Vučetić, najbolju igračicu lige, libera Mateu Sertić i srednjeg blokera Claudiju Komazec te tehničara Ivku Frletu. Pravi hit 3. B lige definitivno su naše mlađe kadetkinje. U ligi koja je predviđena za djevojčice rođene 1994. i mlađe, prijavili smo djevojčice rođene 1996. radi stjecanja odbojkaškoga iskustva. No, djevojčice su pokazale o kakvom se zastrašujućem potencijalu radi – trenutačni omjer pobjeda i poreza je 12:0. U posljednje vrijeme nisu izgubile ni seta. Nedavno su osvojile prvenstvo za osnovne škole, također bez izgubljenoga susreta. Trener sam i tih uzrasta, a pomoćni treneri su Andreja Mandić i Lucija Duka. Enea Mujagić, primač smečer, izuzetan je potencijal hrvatske odbojke, a izdvojio bih i tehničara Mateu Bajlo i srednjega blokera Jelenu Vukić. No, kompletna ekipa pokazuje iznimno zajedništvo i veliki potencijal.
Ostali ste bez dvorane?
– Adaptacija školske športske dvorane još uvijek traje, čime smo bitno oštećeni u podizanju razine igre, no činimo sve da se takva situacija ne odrazi na napredak, posebice mlađih selekcija.
Plaćanje najma
Sada se pojavio i dodatni problem?
– Pojavio se sada problem što je Grad poslao dopis da klubovi pa i koji su domicilni, moraju plaćati najam dvorane, što nas dovodi u situaciju da bismo se ugasili, jer su to golemi troškovi, a od Grada dobivamo samo 30.000 kuna. Samo bi nam dvorana došla 40.000, bez ligaških natjecanja godišnje.
Grad, kao vlasnik škola, naložio je da se termini naplaćuju. Kolika je cijena najma?
– Do sada smo imali besplatno jer je dvorana bila potpuno destruirana. To bi iznosilo od 100 do 200 kuna bez PDV-a, ovisno o selekcijama. Vjerujemo da će Grad barem ove mlađe selekcije osloboditi plaćanja. Trebali bismo imati o tome razgovor idući tjedan. Mislim da bi bilo korektno da se plaća samo za seniorke. Klub ne bi mogao opstati ako nam se ne iziđe ususret, jer nama sada treba godišnje 120.000 kuna, bez međunarodnih putovanja.
Koliko vam je članarina za djecu?
– Članarina je 150 kuna, s time da ne naplaćujemo seniorkama, juniorkama ni većini kadetkinja. Samo škola odbojke i mlađe kadetkinje plaćaju, s time da socijalni slučajevi ne plaćaju i ako su dvije sestre onda plaćaju po 100 kuna. Svu opremu kupujemo od klupskog novca. Nijedna naša cura nikada nije platila trenirku, tenisice, štitnike, dresove, majice za trening, torbe. Sve je to klub darovao toj djeci. To smo jednim dijelom financirali od članarine, a većinom preko sponzora. Što se tiče naknade trenerima, osim mene tu su trenerice Andreja Mandić i Kristina Vedrić. Naknada trenerima je minimalna u odnosu na sve ono što oni rade. Kad se uračunaju samo troškovi goriva i mobitela, vrlo brzo bismo došli blizu nule. Taj entuzijazam ne treba na ovaj način gasiti. Naknada od grada u iznosu od 30.000 kuna nam je dostatna za dva do tri mjeseca funkcioniranja. Nakon toga mi se moramo snaći. Da nije Eduarda Duke, Edija Perovića, Josipa Nikpalja, dr. Antuna Zorana Savića, Elvisa Bajla, koji nam pomažu i financijski, mi jednostavno ne bismo mogli. Jer članarina pokrije dio troškova putovanja. Zato nas je ovaj prijedlog Grada prilično iznenadio. Nema nikakvog smisla da cure koje idu u školu plaćaju termine jer su prvakinje osnovnih škola i dio su školskog športskog kluba. Jest da one plaćaju članarinu, ali bez tih članarina mi ih ne možemo uključiti u lige. Mislim da će Grad imati razumijevanja. Ravnateljica također ima razumijevanja i želi da se to riješi, međutim dobila je taj dopis u kojem je dovedena pred zid. Velika je želja i Mjesnog odbora da se nađe jedan kompromis. Vjerujem da će Grad shvatiti koliko je važno da se ta djeca tako okupljaju.
Riješili problem delinkvenata
Što je s arbanaškim rukometnim klubom?
– I RK Arbanasi koristi dvoranu osnovne škole. Moram naglasiti da je prije samo dvije godine dvorana bila potpuno devastirana. Tamo su provaljivali i okupljali se delinkventi. I upravo smo mi s klubom, i sada rukometni klub, onemogućili te delinkvente da ulaze u dvoranu. Sada kada smo riješili taj problem, poslali su nam ovo. To stvarno nije u redu. Mislim da smo riješili jedan problem koji Grad nije mogao godinama riješiti. Šest godine je policija tamo dolazila, radila uviđaje. Pozvao bih gradske strukture na razumijevanje tih malih klubova, kvartovskih klubova. Koji možda na prvi pogled ne rade velike stvari. Kroz naš klub je prošlo oko 300 djece. Većina njih će imati pozitivan odnos prema sportu, neke smo spasili ulice, neke imaju zavidnu karijeru. Male klubove treba itekako podržavati i omogućiti im da opstaju, a ne ih opteretiti na ovakav način. Djeca u klubu razvijaju radne navike, socijaliziraju se, putuju.
I sada vas se nagrađuje…
– Tako što ćemo plaćati dvoranu. Ako bi Grad Školi plaćao najam, onda nema problema. Ali s 30.000 kuna. Samo da usporedim sa Zadrom, ženskim klubom koji ima 300.000 kuna, 10 puta više. To je bilo prošle godine. Mislim da će ove godine dobiti još više. A mi ih pobjeđujemo i u mlađoj kadetskoj i u kadetskoj selekciji, gdje su nam nanijeli samo jedan poraz. Imamo omjer 6:1. Po meni bi se sve trebalo financirati koliko radite s mlađim skupinama. Moram naglasiti da imamo veliku podršku mještana Arbanasa i roditelja. Na našu je inicijativu pokrenut rukometni klub jer je bio velik pritisak mladića da se učlane u odbojku, što mi nismo mogli prihvatiti. Dva velika entuzijasta, Danijel Kotlar, predsjednik kluba, i Stipe Bjeliš, koji je sve to i pokrenuo, okupljaju danas oko 70 djece. Problem Arbanasa riješen je kroz sport. Ako se ugase ta dva kluba naplaćivanjem dvorane, to bi bio jedan veliki korak unatrag, ako ne i deset koraka. Djeci bi ostala ulica, a znamo s kojim se problemima danas suočavamo. Prilično nas je ovo pogodilo, ali nadam se da će biti riješeno sljedeći tjedan na obostrano zadovoljstvo.


 KARLO LISICA I DRUGI ENTUZIJASTI


Karlo Lisica profesor je povijesti i geografije. Apsolvent je na Višoj trenerskoj školu u Zagrebu. Radi u OŠ Kruna Krstića. Prve odbojkaške korake napravio je u Bibinjama pod vodstvom Vlade Fuzula. S momčadi Bibinja nije uspio ući u Prvu ligu. Igrao je i dvije godine za Zadar – također nisu u kvalifikacijama uspjeli ući u Prvu ligu – ušla je tada momčad Trnja. Krenuo je sa školskim športskim klubom, sekcijom odbojke, nakon što se zaposlio 2000. godine. Broj djece ubrzo je prešao stotinu, što ih je iznenadilo, i odlučili su izići izvan školskih okvira i ući u ligaške okvire. Dopredsjednik je tada bio Vlado Vraneš, koji je sada trener odbojkaškog kluba invalida. Otišao je u Zagreb jer mu je sin bio perspektivan košarkaš. Uspjeli su omasoviti klub, ući u drugu ligu. Osim seniorki u klubu sada djeluju: škola odbojke, mlađe kadetkinje i kadetkinje. Klub broji preko 110 članova. Prva tajnica kluba, a današnja ravnateljica OŠ Kruna Krstića bila je Jasmina Matešić. Dopredsjednik kluba je Rajko Petković.