Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Najbolji cvitaraš Ante Zrilić Mladi

Autor: Velimir Brkić

03.01.2009. 23:00
Najbolji cvitaraš Ante Zrilić Mladi

Foto: Velimir BRKIĆ



Cvitare sam započeo svirati prije tri godine u KUD-u Popovići na poticaj predsjednika Zlatka Tokića i nadasve iskusnog cvitaraša Branka Tokića Starog. Prije šest godina vratio sam se s obitelji iz Švicarske i gotovo odmah uključio u rad KUD-a, kazao je Ante Zrilić Mladi, učenik drugog razreda Tehničke škole u Zadru
Šesnaestogodišnji Ante Zrilić Mladi iz Popovića, na oduševljenje oko 700 gledatelja, u svojevrsnom bodovnom pripetavanju sa sveukupno 47 bodova osvojio je titulu najboljeg cvitaraša na spektakularnoj etno-glazbenoj manifestaciji, drugoj cvitarijadi “Najbolji cvitaraš od Nina do Knina” održanoj u subotu navečer u Nadinu. Radi se o jedinstvenom natjecanju na prostoru Hrvatske, natjecanju u izvođenju etno skladbi na usnoj harmonici, na ovom prostoru poznatijoj pod nazivom “cvitare”.
Veći broj sudionika
Drugo mjesto s 41 bodom osvojio je pobjednik prošlogodišnje prve cvitarijade, lola, cvitaraš Mirko Kalcina Baćo iz Lišana Ostrovičkih. U konkurenciji čak 21 cvitaraša treće mjesto ispred četvrtoplasiranog Josipa Pinčića Badže iz Zemunika Donjeg i petoplasiranog Ivice Jovančevića iz Galovca, osvojio je Branko Narančić Baćo iz Pridrage. Tako je odlučio ocjenjivački sud sastavljen od svih natjecatelja, cvitaraša, koji su glasovali putem video linka.
– Cvitare sam započeo svirati prije tri godine u KUD-u Popovići na poticaj predsjednika Zlatka Tokića i nadasve iskusnog cvitaraša Branka Tokića Starog. A tko zna što bi bilo da se nisam s obitelji prije šest godina vratio iz Švicarske i gotovo odmah uključio u rad KUD-a, vjernog čuvara narodnog blaga Popovića, benkovačkog kraja i Bukovice, uzbuđeno će Ante Zrilić Mladi, učenik drugog razreda Tehničke škole u Zadru, smjer elektrotehnika.
Natjecanje pod pokroviteljstvom Grada Benkovca, kojemu su se pridružili medijski pokrovitelji Zadarski list, Radio Benkovac i Narodni radio, organizirao je KUD Nadin i Mjesni odbor Nadin. Pored brojnih sponzora manifestaciju je podržao i najpoznatiji svjetski proizvođač usne harmonike njemački Hohner koji je pored promotivnih aktivnosti s vrijednim primjercima usne harmonike nagradio najbolje plasirane cvitaraše.
Trosatna eto-glazbena manifestacija održana je u velikom šatoru postavljenom na školskom igralištu. A usprkos izuzetno hladnom vremenu s olujnim udarima bure, u šatoru se tražilo mjesto više. A kako i ne bi kad se pored gotovo besprijekorne organizacije, broj cvitaraša s prošlogodišnjih osam ove godine popeo na čak 21.
Najstarija cvitarašica
Pored cvitaraša, među njima i najstarija cvitarašica u Hrvatskoj, 81-godišnja Anka Perinović iz Vrsi, te svirača na dvojnicama i diplama, nastupili su i najpoznatiji hrvatski guslar Dane Jurić iz Dubravica, diplar Nediljko Madžar iz Mirlović Zagore, “muški pivači” iz KUD-a Nadin, ženske skupine KUD-a Nadin i Sv. Kata iz Zemunika, tamburaški zbor KUD-a Branimir iz Nina, kao i “alfa i omega” manifestacije Dragan Brzoja na usnoj harmonici, izvan konkurencije.
Spektakularan je bio nastup najpoznatijeg hrvatskog blues glazbenika na usnoj harmonici, Tomislava Golubana, frontmena blues sastava Little Pigeon’s ForHill Blues (Zagorski Blues Malog Goluba) koji su nedavno snimili maxi singl “Brzi vlak” u kojem je kao gost nastupio i najbolji hrvatski skijaš-gitarist Ivica Kostelić. Muziciranje na cvitarama blues-dečka iz Zaboka publiku je podiglo na noge.
– Najbolji cvitaraši na drugoj cvitarijadi u listopadu putuju u Njemačku na šesto svjetsko natjecanje na usnoj harmonici “World Harmonica Festival 2009.”, gdje će se natjecati s najboljim svjetskim cvitarašima iz 30-ak država Europe i svijeta. U suradnji s turističkim zajednicama i lokalnim upravama i samoupravama, Zadarskom županijom i Ministarstvom kulture, cijela cvitaraška “ekspedicija” iz Nadina predstavit će tradicijsku glazbu Ravnih kotara i Bukovice, odnosno staro “cvitaraško kolo” među nekoliko tisuća “cvitaraša” iz cijelog svijeta, najavio je Brzoja dodajući kako će dvojica prvoplasiranih, Mladi i Baćo, te najstarija cvitarašica, baka Anka, tijekom ovog mjeseca nastupiti u jednoj od glazbenih emisija HRT-a.
Obred blagoslova prije početka natjecanja predvodio je župnik don Boris Pedić. Manifestaciju je otvorio benkovački gradonačelnik Mirko Erstić, voditelji su bili Anđela Marić i Mihovil Mijo Brkić, dok je o povijesti cvitara na našim prostorima govorila Marija Dejanović, predsjednica TZG Nina.
 


 CVITARAŠI DRUGE CVITARIJADE


Mirko Kalcina Baćo (Lišane Ostrovičke), Ivan Grbić (Nin), Anka Perinić (Vrsi), Branko Tokić Stari (Popovići), Ante Zrilić Mladi (Popovići), Josip Pinčić Badža (Zemunik Donji), Ante Pinčić (Zemunik Donji), Branko Narančić Baćo (Pridraga), Živko Vinketa Žile (Nadin), Marko Mikulić Maćo (Gorica), Šime Radović (Vir), Martin Burić (Mirlović Zagora), Dane Jurić (Dubravice), Marko Tadić (Vukšić), Božidar Vidaković (Briševo-Kožino), Šime Šarlija Duja (Jasenice), Ivica Jovančević (Galovac), Joso Nimac (Lišane Ostrovičke), Milan Odžaković (Nadin), Šime Jurić Mimiša (Škabrnja).