Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PoKUSali ih u ROKu!!!

Autor: Ivan Knežević

03.01.2009. 23:00
PoKUSali ih u ROKu!!!

Foto: Zvonko KUCELIN



Denis je Pleslić imao nešto više problemčića nego kolega mu Velimir Perasović, premda je i Cibona bez ozlijeđenih Branimira Longina i Vedrana Princa. Ali, Pleslić je svoje poteškoće bolje maskirao, na koncu i bolje ih riješio u odnosu na Perasovića
Najljepši dar za novu godinu svojim navijačima, pobjeda protiv Cibone! Zadrani su se iskazali, odigrali su utakmicu onako kako se igra da bi se, problemima unatoč, pobijedilo. Ne bilo koga nego izravnog suparnika u utrci za Euroligu i suparnika koji već neko vrijeme ima manje poteškoća nego Zadar. Kad je o igračima riječ. Jer, Zadar je u subotu bio bez Marlona Garnetta, koji sjedješe na klupi, ali samo kao 12. igrač u zapisniku, a s povratnikom Juliusom Johnsonom koji, zapravo, još ne bi smio ni igrati, te s Malikom Dixonom. Potonji je, rekao bi prethodni trener, izvan natjecateljskoga tonusa, o čemu svjedoče i njegovih pet minuta u koliko je vremena uspio samo jednom pucati tricu i – promašiti. Prema tomu, Denis je Pleslić imao nešto više problemčića nego kolega mu Velimir Perasović, premda je i Cibona bez ozlijeđenih Branimira Longina i Vedrana Princa. Ali, Pleslić je svoje poteškoće bolje maskirao, na koncu i bolje ih riješio u odnosu na Perasovića. Ritam i timing Pleslićevih izmjena bijahu odgovarajući, a kao mala ilustracija neka posluži podatak da je klupa Zadra ubacila 39 poena, dok je s druge strane Cibonin kontigent pričuva ubacio 30. S tim da u Zadru ni Dixon ni Rančić nisu poentirali.
Nezadrživi Rok
Ovakav je uvod svakako bio potreban jer razotkriva jedan dio segmenta pripreme i vođenja utakmice u kojoj je Zadar tražio 2:0, a Cibona je htjela doći na 1:1. U kontekstu rezultata za obojicu je trenera u prvom planu bila strategija s taktikom, pridržavanje onog što je rečeno prije, dok je atraktivnost košarke kao igre – razumljivo – ostala u drugom planu. Kad smo već zagazili u ovo područje, onda treba ići do kraja i utvrditi da je Pleslić za nekoliko stupnjeva bio bolji od Perasovića. Ako ništa drugo, zato što mu je momčad iz minusa (22:27), došla u plus (39:31) u nekoliko fenomenalnih minuta, a poslije do kraja iskontrolirala loptu, igru i rezultat. I sve to samo s jednim klasičnim razigravačem, s Rokom Stipčevićem, čijih subotnjih 40 minuta može ući u udžbenike, recimo pod radnim naslovom Demonstracija moći , što nije pretenciozno jer je Rok iskazao toliku količinu moći u odnosu na dvojicu (povremeno još jednog) koja su ga izravno čuvala, na Kusa i na Callowayja. Vidi ove podatke: Stipčević je ubacio 22 (2 – 2, 2 – 3 i 12 – 12!, imao je pet asistencija, dva skoka, deset pretrpljenih prekršaja. Kus i Calloway skupa su ubacili 16, s tim da je Cibonin Amerikanac iz igre bio neprecizan, a skupa su iz igre imali 4 – 12, te skupa dvije asistencije. Ako ćemo još dalje, onda treba reći da je Stipčević jednu od svojih trica ubacio šest minuta i 20 sekunda prije kraja za 70:61, čime je prekinuo dugotrajnu napadačku sušu svoje momčadi, a da je na kraju imao četiri slobodna bacanja, onda kad je svako pogođeno značilo, praktički, potvrdu pobjede. Treba li reći je li i pogodio!?
Rat u reketu
Dakle, jedna od bitaka u subotnjem ratu dobivena je na ključnom, na razigravačkom mjestu. Sljedeća velika bitka dobivena je ispod obruča. Prema podaci kažu da je Cibona imala više skokova, to je bilo bez osjetnoga utjecaja na rezultat. U svom je reketu Zadar učinio puno korisnih stvari kojima je onemogućio Nikšu Prkačina da kvalitetno odigra leđima prema košu i na koncu poentira. Nekoliko njegovih pokušaja razbilo se o zadarske zidine, pa je sve što je ubacio, ubacio iz dviju trica i slobodnih bacanja. Ni u obrani svoga koša Prkačin nije bio uspješan u mjeri u kojoj je Perasović to očekivao, a kako god okrenuli, Zadar je u mnogim intervalima kao dobro napadačko rješenje imao baš akcije i poentiranje ispod koša. Nominalno je u subotu prvi Cibonin skakač bio Vedran Vukušić (6), ali on je isto bježao vani što je, vidjelo se, iritiralo Prkačina koji bi ostajao bez ispomoći. Slično kao i Stipčević na svojoj poziciji, za igru Zadra bio je od velikog značenja i Dejan Ivanov na centarskoj. Premda u ovoj utakmici iz igre (7 – 17) nije bio briljantan, Ivanov je ipak dosegao razinu sigurnih poentiranja onda kad se jednostavno, nešto moralo ubaciti u Cibonin koš. U završnici. Plus skokovi, plus izvrsno zagrađivanje u pokušaju da dođe do odbijene lopte nakon što Ružić nije pogodio tricu, a koje zagrađivanje Prkačin nije znao ni mogao riješiti nego prekršajem. Dakle, skok, osvojena lopta i dva pogođena slobodna bacanja za 78:73. U reketu je dobro poslovao i Tomislav Ružić (6 i jedna blokada), kao što se dobro snašao i Todor Gečevski u situacijama kad je rutina koju ima bila od velike koristi. Skakački segment pokrio je izvrsno i Hrvoje Perić (4, jedna blokada) koji je, pak, u nekim dijelovima utakmice poslužio kao drugi razigravač jer je, dakako, trebalo odteretiti Roka Stipčevića i malo zbuniti Ciboninu obranu.
Preostalo je još spomenuti trojicu. Jere Macura na stazi povratka, što je ohrabrujuće. Pleslić mu je dao 12 minuta i Jere je ostvario dobru ocjenu. Damir Rančić našao se u početnoj postavi, ali je tijek zbivanja na parketu bio takav da je na klupu otišao u sedmoj minuti. Poslije se bio vratio, no zanimljivo je da mu u 11 minuta nije došla gotovo niti jedna lopta na otvoreni šut. U obrani, ipak, dao je doprinos. I Juluis Johnson, na kraju. Boli ga desna šaka, ali je igrao. Pleslić se nije bojao dati mu 27 minuta, ponajprije i ponajviše stoga jer je od njega tražio (i dobio) obrambenu sigurnost. Jedna Johnsonova trica, još jedan ubačaj za dva i jedno slobodno bacanje značajan su doprinos ukupnom broju ubačenih poena.


 NLB LIGA


Rezultati 15. kola: C. zvezda – Krka 77:67, FMP – U. Olimpija 82:70, Budućnost – Vojvodina 82:68, Zagreb – Split 65:78, Hemofarm – Bosna 79:74, Helios – Partizan 49:59.
Partizan 29, C. zvezda 28, Hemofarm 27, Zadar i Cibona 25, Budućnost 24, U. Olimpija, FMP, Bosna i Split 21, Vojvodina i Krka 19, Helios 18, Zagreb 17.
Raspored 16. kola: Bosna – Zadar (petak, 9. siječnja), Krka – Helios, Partizan – Hemofarm, Cibona – Zagreb, Split – Budućnost, Vojvodina – FMP, U. Olimpija – C. zvezda.




 AEK – MAROUSSI 75:84


U 12. kolu grčkoga prvenstva sutrašnji suparnik Zadrana u Eurokupu pobijedio je kao gost momčad AEKa i došao na omjer 7 – 5. Maroussi je imao visoki postotak ubačaja za tricu (sedam igrača pogodilo barem jednom), a općenito gledano, igrao je stabilno i zasluženo pobijedio.
Maroussi: Keys 10 (2 trice, 8 asista), Stevenson 18 (4 trice, 5 skokova), Mavrokefalides 18 (1 trica), Charalampidis 17 (3 trice), Kaimakoglu 7 (1 trica), Diamantopulos 8 (2 trice), Glyniadakis 3, Huff 3 (1 trica).
Za dva poena 12 – 28, za tricu 14 – 24, slobodna bacanja 18 – 20, 17 + 11 skokova, 16 asistencija…