Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bandićev stožer prijavio 6,9, a SDP-ov 4,7 milijuna kuna

Autor: Z L

03.01.2010. 23:00
Bandićev stožer prijavio 6,9, a SDP-ov 4,7 milijuna kuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Nezavisni predsjednički kandidat Milan Bandić do kraja prosinca prošle godine prikupio je ukupno 6.986.061,15 kuna. Prema izvješću što ga je Bandić objavio na svojim službenim stranicama ta su sredstva prikupljena od 209 osoba, od kojih je šest pravnih
Predsjednički kandidati, SDP-ov Ivo Josipović i nezavisni Milian Bandić objavili su u nedjelju, i dostavili državnom izbornom povjerenstvu, drugo privremeno izvješće o izvorima i visini donacija prikupljenih za njihove kampanje do 31. prosinca prošle godine. SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović do tog je roka u izbornoj kampanji ukupno potrošio 4.753.082 kune. Od tih sredstava najviše je i to 3.127.814 milijuna kuna donirao SDP, stoji u Drugom privremenom izvješću o visini i izvorima novca utrošenog u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića kojeg je, kao i u prvom krugu, napravila neovisna revizijska kuća. Fizičke osobe donirale su 602.487 kuna, pravne osobe 299.500 kuna, dok je za preostalih 723.261 kuna Josipović podigao kredit u banci. Prema objavljenim podacima, novčanim donacijama od 50 do najviše 75 tisuća kuna Josipovićevu predsjedničku kampanju pomoglo je preko 120 osoba. I 12 domaćih tvrtki doniralo je kampanju SDP-ova predsjedničkog kandidata. Najviši iznos, 200 tisuća kuna, Josipoviću je donirao Dioki. Visoka poslovna škola Libertas uplatila je za njegovu kampanju 50 tisuća kuna, a Orbico 20 tisuća kuna.
Najviše sredstava Josipović je potrošio na televizijske spotove, nešto više od dva milijuna kuna kao i na vanjsko oglašavanje (1,1 milijun kuna). Prema riječima Štefanije Balog, financijska direktorica Josipovićeve predsjedničke kampanje, izvješće je transparentnije nego što to zahtijeva zakon. Naglasila je da Josipovićev stožer nije, poput stožera nekih drugih kandidata, imao problema da zbog sumnji u nezakonitosti donatora mora donirana sredstva uplatiti u državni proračun. Dodala je da je Josipovićevu kampanju doniralo sedam anonimnih donatora, što zakon ne dopušta, pa je stožer izvršio provjeru njihovih bankovnih računa kako bi s njih “skinuo” anonimnost.
Nezavisni predsjednički kandidat Milan Bandić do kraja prosinca prošle godine prikupio je ukupno 6.986.061,15 kuna. Prema izvješću što ga je Bandić objavio na svojim službenim stranicama ta su sredstva prikupljena od 209 osoba, od kojih je šest pravnih. Tvrtke – Filip trade, PP Invest, DBS Nekretnine, Odlagalište sirovina, Zovko Zagreb i Vodotehnika – darovale su Bandiću ukupno 570 tisuća kuna. Među donatorima na Bandićevoj se listi našlo i 10 označenih s NN čiji se identitet još utvrđuje, pa će se podaci o njihovom identitetu, kako piše, dostaviti naknadno. Sam Bandić vlastitu je kampanju financirao s 13.428,34 kuna.