Planinarski Oskar za upravljanje skloništima

Slika korisnika admin
pdbabulj_velebit
Dio od pedesetak članova koliko ih PD "Babulj" broji

Planinarsko društvo "Babulj" Bibinje ove će godine od Zadarske županije dobiti 5.000 kuna za održavanje planinarskog skloništa Ivine vodice. PD Babulj je relativno mlado planinarsko društvo. Osnovano je 2007. godine, iako planinarstvo u Bibinjama postoji već dugi niz godina. Društvo broji pedesetak članova, većinom iz Bibinja, a najveće napore ulažu u održavanje skloništa za što su dobili i priznanje Hrvatskog planinarskog saveza za najbolje planinarsko društvo u RH u kategoriji Upravljača planinarskim skloništima u 2008. godini. Stjepan Gverić, predsjednik PD "Babulj" Bibinje kazao nam je kako opremu za sklonište često nose u rukama na 1.250 metara nadmorske visine.

Učestale radne akcije

- Sklonište Ivine Vodice sagrađeno je 1970-ih godina i po svom položaju predstavlja važnu točku pri usponu na Sveto brdo, odnosno vršnu zonu Velebita. Tijekom Domovinskog rata njime su se koristili branitelji. U dogovoru s NP Paklenica i Planinarskim društvom Paklenica Zadar, naše Društvo je preuzelo na sebe obnovu i održavanje navedenog skloništa koje je bilo u derutnom stanju i predstavljalo crnu točku na velebitskim stazama. Obnova skloništa je započela u ljeto 2007. godine. Donator materijala za obnovu bio je Tornado commerce iz Bibinja, a zahvaljujući Upravi NP Paklenica organiziran je prijevoz osnovnog materijala za obnovu helikopterom Hrvatske vojske, kazao je Stjepan Gverić dodajući kako se ostatak materijala prenosio i prenosi se na leđima prilikom svake radne akcije.

- Zahvaljujući učestalim radnim akcijama, sklonište se kvalitetno održava i najveći napori u radu Društva ulažu se upravo u to. Od obnove, skloništem se služilo na stotine domaćih i stranih planinara. Zahvaljujući tome, naše društvo postalo je prepoznatljivo i prihvaćeno u planinarskom krugu Hrvatske. Posebno smo ponosni na priznanje Hrvatskog planinarskog saveza (HPS-a) za najbolje planinarsko društvo u RH u kategoriji Upravljača planinarskim skloništima u 2008. godini. Ovakva priznanja Savez dodjeljuje za više kategorija, krajem svake godine i ono je svojevrsni planinarski Oskar, kaže Gverić dodajući kako svoj rad šire i na markacističku aktivnost, odnosno pročišćavanje i obilježavanje planinarskih putova.

Izleti, predavanja, izložbe

- U dogovoru s PD "Paklenica" i Nacionalnim parkom Paklenica preuzeli smo održavanje jedne od dionica koje vode prema planinarskom skloništu na Ivinim Vodicama. Zajedno sa zagrebačkim planinarima sudjelovali smo u pročišćavanju i obilježavanju staze na Šćah, najvišem vrhu otoka Ugljana. Također, od Hrvatskog planinarskog saveza dobili smo na održavanje stazu na vrhu Orljak na Dugom otoku, kaže Gverić.

Članovi PD "Babulj" pohađaju razna predavanja i škole planinarenja koje organiziraju PD Paklenica i HPS.

- Mnoge zainteresirane članove upućujemo na razne planinarske tečajeve i škole koji su najčešće u organizaciji PD Paklenica ili HPS-a. To su: opća planinarska škola, zimska planinarska škola, alpinistički tečaj, markacistički tečaj, speleološka škola i penjačka škola i sve se financira iz proračuna društva, kaže Gverić ističući kako je za sve aktivnosti potrebna i određena specijalna oprema, koju kupuju u skladu s mogućnostima društva.

Uz aktivnosti vezane za održavanje skloništa te edukaciju, članovi PD Babulj organiziraju izložbe i predavanja.

- Jedna od naših aktivnosti je i organizacija edukativnih predavanja i izložbi. Proteklu godinu održali smo nekoliko izložbi vlastitih fotografija, te nekoliko predavanja. U suradnji s Osnovnom školom Stjepana Radića održali smo Dane planinarstva i planina, u sklopu čega je održano nekoliko edukativnih predavanja gotovo svim bibinjskim učenicima na tu temu. Predavač je bio naš član Šime Sorić, spasilac GSS-a i sudionik zadarske ekspedicije na Mt. McKinley na Aljasci, rekao je Gverić ističući kako je posljednje predavanje organizirano 17. prosinca 2009., na temu "Uspon na vrh Shivling u Indiji", a predavač je bio Bogdan Brakus, poznati zadarski planinar i alpinist.

- Također, aktivni smo i u organizaciji društvenih izleta za sve zainteresirane, uglavnom tijekom proljeća i rane jeseni. Od nedavno je u funkciji je i naša internet stranica www.pdbabulj.hr, koja je još uvijek u razvoju, govori Gverić ističući i kako se radi na promociji društva s raznim promidžbenim materijalima, kalendarima, naljepnicama i majicama s logom.

Za kraj razgovora Stjepan Gverić je posebno istaknuo dobru suradnju s PD Paklenica Zadar, NP Paklenica i zadarskim GSS-om.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno