Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Automobil na daljinski

03.01.2011. 23:00
Automobil na daljinski


U standardnoj opremi automobil će imati sustav koji omogućuje vozaču da bude povezan s vozilom i kada je udaljen od njega – preko mobitelja, PC-a ali i posebnog Hondinog daljinskog uređaja što omogućuje vezu s automobilom bez potrebe za internet pristupom ili signalom za mobitel


Honda je nedavno predstavila potpuno novi konceptni automobil Fit EV  Concept i platformu za  Plug-in hibridni automobil  srednje veličine. Oba vozila  su sastavni dio opsežnog  Hondinog pristupa smanjenju emisija CO2 kroz inovativne proizvode, upravljanje potrošnjom energije i  nove tehnologije u proizvodnji energije. Fit EV Concept otkriva neke značajke  budućeg električnog vozila  Fit EV, čija će prodaja započeti 2012. u SAD i Japanu.  Platforma za Plug-in hibridno  vozilo otkriva novu generaciju Hondine hibridne tehnologije koja će se na tržištu  pojaviti 2012. Fit EV (Fit  inače nama poznat kao Jazz)  je osmišljen tako da zadovoljava dnevne potrebe prosječnog vozača gradskog automobila. Automobil koristi  osnovnu konfiguraciju s 5  sjedala kao i model Fit. Kada  se Fit EV počne proizvoditi,  biti će pokretan litij-ionskom  baterijom i elektromotorom.  Elektromotor je derivat onoga koji se nalazi u modelu  FCX Clarity, omogućuje veliku učinkovitost i snagu, a  imat će krajnju brzinu od 144  km/h.
Autonomija će biti otprilike 160 km a povećava se  korištenjem inovativnog sustava vožnje s 3 načina rada,  koji je preuzet sa modela  CR-Z. Sustav s 3 načina rada  koristi iste principe kao i u  modelu CR-Z Hybrid, gdje se  omogućava vozaču da prilagodi automobil svojim  željama ili uvjetima na cesti i  poveća autonomiju do 25  posto. Kao dodatak E-Drive  sustavu, Fit EV će imati i niz  interaktivnih sustava za pomoć najboljeg iskorištavanja  kapaciteta baterije.
Kako bi se još više poboljšalo iskustvo posjedovanja električnog vozila, Fit EV  će u standardnoj opremi imati sustav koji omogućuje vozaču da bude povezan s vozilom i kada je udaljen od  njega, i to preko mobilnog  telefona, osobnog računala ili  posebnog daljinskog uređaja  što omogućuje vezu s automobilom bez potrebe za  internet pristupom ili signalom za mobitel. Pomoću ovog  sustava vozači će moći vidjeti  stanje napunjenosti baterije  automobila, uključiti punjenje baterije ili uključiti  klime, kako bi se smanjilo  opterećenje baterije kod pokretanja. Sustav također  omogućuje podešavanje karakteristika punjenja, kako bi  se najbolje iskoristile tarife  električne energije. Punjene  baterije traje manje od 6  sati.
Honda je također prikazala  i platformu za Plug-in hibridno vozilo, koja prikazuje  sljedeću generaciju Hondine  hibridne tehnologije. Na platformi automobila s 4 vrata  srednje veličine, osmišljen je  hibrid koji zadovoljava potrebe za čestim a kratkim  putovanjima sa samo električnim pogonom. Sustav s  dva motora se neprestano  prebacuje između tri načina  rada kako bi se postigla  maksimalna učinkovitost, a to  su: električni pogon, kombinirani benzinsko-električni  pogon i benzinski pogon.  Plug-in hibrid također koristi  regenerativno kočenje kako  bi se olakšalo punjenje baterija. Za električni pogon,  vozilo koristi litij-ionsku bateriju od 6 kWh i elektromotor snage 120 kW. Autonomija je u tom slučaju 16  do 24 kilometara u gradskoj  vožnji, a maksimalna brzina  je 100 km/h. Punjenje baterije traje samo sat vremena.
Vozilo također može biti  pogonjeno kombinacijom  benzinskog i elektromotora  jer je opremljeno motorom  2.0 i-VTEC s Atkinsonovim  ciklusom rada koji je spojen  na električni verziju Hondinog CVT mjenjača  (E-CVT). U pogonskom  sklopu se također nalazi generator.
Zajedno s modelom FCX  Clarity, Fit EV i budući  Plug-in hibrid su dio opsežnog Hondinog programa  za smanjenje emisija CO2.


Inovativna energetika




Honda je jedinstvena po  tome što istovremeno s  kreiranjem ekološki  odgovornih vozila, stvara i  rješenja za korištenje  obnovljivih izvora energije za  njihov pogon. Trenutno  proizvodi i prodaje solarne  panele u Japanu. Koristi i  inovativne načine za  proizvodnju i distribuciju  energije kroz održive načine,  kao što su sunčeva energija za  proizvodnju vodika iz vode.  Razvija kućne sustave za  upravljanje energijom koji  koriste mikro sustave za  kogeneriranje energije i solarne  ćelije za opskrbu električnom  energijom, grijanje i punjenje  baterije električnih vozila.


 


Stanica za punjenje


Pored modela Fit  EV Concept,  prikazan je i prototip  Hondine stanice za  punjenje električnih  vozila. Za početak  punjenja potrebno  je mahnuti karticom  ispred monitora te  spojiti punjač na  vozilo. Hondina  stanica za punjenje  električnih vozila  daje sliku buduće  infrastrukture za  punjenje električnih  vozila koja će biti jednostavna i  intuitivna za korištenje.