Borba za lišansko polje

Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Ponude na natječaj su pristigle iz Varaždinsko-međimurske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije

Osam ponuda pristiglo je na  natječaj Općine Lišane Ostrovičke za davanje u zakup 208  hektara poljoprivrednog zemljišta. Po dvije ponude su  pristigle iz Varaždina, Benkovca i Lišana Ostrovičkih, te  po jedna iz Zadra i Kaštel  Novog. Pobjednik natječaja  dobiva zemljište u zakup na  rok od 20 godina s tim da ga ne  smije davati u podzakup, mora  ga obrađivati i obavezan je u  roku od tri godine krenuti u  provođenje svog poljoprivrednog programa.

- Početna cijena zakupnine  je 109.000 kuna godišnje. Zakupac će morati plaćati i 25  posto troškova održavanja  sustava za navodnjavanje kada  se on izgradi. Osobno očekujem da će na natječaju pobijediti najbolji, najkvalitetniji, najpouzdaniji kandidat koji  će to zemljište obrađivati. Od  obrađenog zemljišta imat će  koristi zakupac, stanovnici  Lišana Ostrovičkih i Općina,  kaže načelnica Općine Lišane  Ostrovičke Ivana Dević.

Otvaranje ponuda bit će  početkom idućeg tjedna. Prvo  će natječajna komisija izabrati  najboljeg kandidata nakon  čega njegovu ponudu treba  prihvatiti Općinsko vijeće. Zatim vijeće sve ponude zajedno  s odlukom o najpovoljnijem  kandidatu šalje Ministarstvu  poljoprivrede na davanje suglasnosti. Prije konačnog potpisivanja ugovora suglasnost  za natječaj treba dati i Županijsko državno odvjetništvo. U  Općini očekuju kako bi cijela  procedura mogla biti gotova  za nekoliko mjeseci.

Stavljanjem potpisa na papir konačno bi se završila saga  o lišanskom polju koje već godinama najvećim dijelom stoji  neobrađeno i tijekom zimskih  mjeseci potopljeno. Hrvatske  vode imale bi interes izgraditi  sustav navodnjavanja kada se  zna krajnji korisnik. Započeo  bi i ozbiljniji gospodarski razvoj ovog nerazvijenog dijela  Zadarske županije, a priče kako su se nekad s tog polja  dnevno izvozila dva šlepera  mrkve u Njemačku, možda  ponovno postanu stvarnost.

 

Zemljište mještanima Lišana

Na natječaj se javila i Braniteljska zadruga Agro Lišane iz  Lišana Ostrovičkih.

- To zemljište trebaju dobiti  mještani Lišana i mi ćemo upotrijebiti sva dozvoljena sredstva  da se to ostvari, kaže Željko  Mijić, član Zadruge i bivši načelnik Općine Lišane Ostrovičke.

 

Rus otvara uljaru

Općina Lišane raspisat će natječaj za prodaju poslovnog objekta u gospodarskoj zoni Bara za  poljoprivrednu proizvodnju.

- Za objekt je dvoje zainteresiranih. Jedan od njih je i Rus  koji ima namjeru tu otvoriti uljaru,  kaže načelnica Dević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika shadow
Lijep pozdrav mojim Lišanima i načelnici Ivani Dević!Nisam neki veliki fan načelnice,ali mislim da dobro radi. Mogu zamisliti pod kojim se pritiskom sada nalazi.Sigurno joj nije lako,te bi joj udjelio samo jedan savjet koji je jedini ispravan,a to i sama misli-Osobno očekujem da će na natječaju pobijediti najbolji, najkvalitetniji, najpouzdaniji kandidat koji će to zemljište obrađivati.Nadam se da i naša draga komisija djeli takvo mišljenje jer je to najispravnije za svih nas koji ćemo možda tu sutra raditi.Veliki pozdrav svima!