Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dan koji se ne smije zaboraviti

03.01.2011. 23:00
Dan koji se ne smije zaboraviti


Na današnji dan 1992. godine neprijatelji nisu uspjeli okupirati područje općine Poličnik i nisu uspjeli presjeći cestu Zadar-Ražanac, čime su imali namjeru prepoloviti Hrvatsku na dva dijela


Osamnaestu  godinu zaredom Općina Poličnik jučer je tradicionalno  obilježila Dan obrane. Ovim  su povodom područje općine  posjetili i predstavnici Vlade  RH, predstavnici Županije te  predstavnici nekoliko udruga  proizašlih iz Domovinskog rata. Polaganju vijenaca na spomenik poginulim braniteljima  u Suhovarama te polaganju  vijenaca na centralnom križu  u Poličniku, a potom i misi  zadušnici u crkvi Sv. Nikole u  Poličniku, koju su predvodili  don Zvonimir Ćorić i don Ive  Kevrić, nazočili su ministar  Božidar Kalmeta, saborska  zastupnica Nevenka Marinović, zadarski župan Stipe Zrilić te načelnik Općine Poličnik  Davor Lončar. Jučerašnjem  su obilježavanju nazočili i  predstavnici Splitsko-dalmatinske županije te predstavnici  Grada Kaštela kao i predstavnici Udruge dragovoljaca  Domovinskog rata Općine  Poličnik. Da podsjetimo, riječ  je o događaju koji se, zahvaljujući obrani općine 3. siječnja 1992. godine, obilježava još od 1993. godine, no  za razliku od posljednje tri,  spomenuti je Dan obrane prijašnjih godina obilježavan tek  misom zadušnicom i polaganjem vijenaca.
– Na današnji dan 1992. godine neprijatelji nisu uspjeli  okupirati područje općine Poličnik i nisu uspjeli presjeći  cestu Zadar-Ražanac, čime su  imali namjeru prepoloviti Hrvatsku na dva dijela. Ovo je  veliki dan, kako za našu  općinu tako i za cijelu regiju,  jer tada se dogodio jedan od  prvih poraza neprijatelja, koji  je tog dana htio uništiti sve,  kazao je Davor Lončar, istaknuvši kako tome svake godine treba odati počast, jer taj  važan dan se ne smije zaboraviti i treba učiniti sve da  ga i sve buduće generacije  obilježavaju.
Kao i posljednje tri godine,  UHDDR Općine Poličnik te  Općinski odbor HDZ-a kao i  Općina Poličnik i ove su godine u povodu obilježavanja  Dana obrane organizirali  sportski susret, odnosno malonogometni turnir. Riječ je  humanitarnom malonogometnom turniru pod nazivom  “Kup zahvale”, koji je započeo  jučer, a trajat će sve do 11.  siječnja. Protekle tri godine  sredstva od prodanih ulaznica  za turnir išla su za pomoć  potrebitim obiteljima s područja općine, a ovaj put sredstva su usmjerena za pomoć  obitelji Baljak iz Lovinca. Riječ je o obitelji bolesnog trogodišnjaka Marka Baljaka,  čije liječenje zahtijeva veoma  skupu terapiju koja mu jedina  pomaže, a koja mjesečno  košta 10 tisuća kuna.
Poznato je, naime, da je  Općina i posljednje tri godine  na jednak način ovom prilikom pomagala potrebitim  obiteljima, bilo da je riječ o  socijalno ugroženim ili bolesnima, smatrajući to najboljim  načinom kako se sredstva mogu iskoristiti.