"Nadamo se otvaranju europskog tržišta"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
elvira_sterle
Adam VIDAS
Elvira Sterle

Ovo će biti teška  godina za proizvođače mlijeka.  Potpore su s dosadašnjih 350  milijuna kuna pale na 150, ali  unatoč tome proizvođači se nadaju boljim vremenima prvenstveno zbog otvaranja tržišta  prema Europskoj uniji, gdje je  mlijeko u deficitu i cijene su  puno veće. Ova godina je i  odlučujuća, jer koliko se mlijeka proizvede, tolike će biti i  dotacije iz europskog i hrvatskog proračuna.

Elvira Sterle, direktorica Vigensa i predsjednica Udruge  "Mliko" kazala je kako su se oni  pripremili na ova teška vremena te da će situacija biti  lošija za male proizvođače.

- Ova godina će biti teška za  sve, a pogotovo za male  stočare. Sudjelovala sam na  donošenju zakona kada su  počele prilagodbe s regulativama unutar Europske unije.  Kao proizvođači dali smo svoj  doprinos, ali do nekih promjena moralo je doći.  Svi smo pod velikim  pritiskom i moramo  se više potruditi i  fleksibilizirati  tržište. Trenutačno  je najveći problem  to što mi nemamo  tržište i ne možemo  izvoziti u EU. U  2011. godini bit će  potrebno više truda,  a nadamo se otvaranju europskog  tržišta u 2012. godini, kazala je  Sterle ističući da je trenutačno  u EU deficit mlijeka, ali da je  teško predviđati kakva će biti  sljedeća godina.

Kako nam je rekla, u prošloj  godini nije došlo do drastičnog  pada, iako se radilo u recesijskom okruženju, a u ovoj  godini će se prilagođavati široj  tržišnoj slici, odnosno Europskoj uniji te će nastojati biti što  informiraniji.

- Nadamo se samo da tržište  neće podivljati te da neće još  rasti cijene goriva, vode i žitarica, kazala je Sterle.

Mnogi stočari, a najviše mali, su prezaduženi. Smanjene  potpore direktno utječu na  njihov budžet, a zbog kredita  su u prilici da rade s minusima.

- Ulagali smo dosta novca i,  tehnički i tehnološki smo se  pripremili za ovakav negativni  trend. Dio malih proizvođača  je u jako teškoj situaciji, prvenstveno oni koji su se od  2003. do 2006. godine prezadužili, kupujući skupu i često  njima nepotrebnu opremu na  kojoj su profitirali trgovci i  mešetari. Nisu ulagali u životinje i genetiku te su se nadali  da će dobra cijena mlijeka i  ostati, što nije bio slučaj, kazala  je Sterle ističući kako nitko nije  sretan s ovakvom situacijom,  ali da se mora boriti.

Za kraj je ponovila da će ova  godina biti teška, ali da se vidi  svjetlo na kraju tunela.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno