Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najskuplja je štednja na ulju

03.01.2011. 23:00
Najskuplja je štednja na ulju


Preporučljivo je uvijek izabrati motorno ulje po propisanim specifikacijama jer se štednja na njemu ne isplati dok je ulaganje u kvalitetno ulje najisplativija je investicija za motor svakog automobila


Mnogi vlasnici vozila nisu  ni svjesni koliko problema  može izazvati korištenje ulja  neodgovarajuće kvalitete.  Često su žrtve predrasuda i  neznanja pa ćemo pokušati  razjasniti bitne stvari o motornim uljima.
Predrasuda 1:
Mislim da je motorno ulje  kojeg koristim dovoljno dobro, jer dosad nisam imao nikakvih problema s motorom.  Stoga smatram da nema potrebe trošiti dodatan novac za  ulje više kvalitete.
Činjenica 1:
U kraćem periodu nije lako vidjeti izravni utjecaj kvalitete motornog ulja na podmazivanje i zaštitu od  trošenja vitalnih dijelova motora, premda loše motorno  ulje odmah izaziva probleme  s korozijom, stvaranjem taloga, trošenjem… Premda se  u početku, a ponekad i duže,  ne vide simptomi problema  izazvanih korištenjem lošeg  motornog ulja, to ne znači da  ne postoje. Kad konačno postanu vidljivi, u pravilu je  prekasno te postaju nužni  skupi popravci u svrhu dovođenja motora u ispravno  stanje. Zbog toga je preporučljivo uvijek izabrati najbolje dostupno motorno ulje,  po propisanim specifikacijama. Štednja na ulju se ne  isplati, a ulaganje u kvalitetno ulje najisplativija je investicija za motor svakog automobila.
Predrasuda 2:
U motorima starijih automobila, kojima je istekla garancija, nema potrebe koristiti  kvalitetno motorno ulje.
Činjenica 2:
Kvalitetno motorno ulje  podjednako je važno za nove i  stare motore. Dapače, za stare i djelomice istrošene motore preporučljivo je koristiti  ulja po posebnoj specifikaciji,  poput Valvoline MaxLife, koja smanjuju trošenje i produžavaju vijek starijih motora. Takva ulja smanjuju rizike  propuštanja ulja i stvaranja  taloga, poboljšavaju brtvljenje u cilindrima (kompresiju) te time poboljšavaju performanse i smanjuju potrošnju goriva.
Predrasuda 3:
Sintetično ulje preporučljivo je koristiti samo u novim  motorima.
Činjenica 3:
Sintetično motorno ulje  preporučljivo je koristiti u novim i starim motorima, kao i  onima koji su dosad koristili  mineralno i polusintetično  ulje. Time se smanjuje  trošenje i produžava vijek svakog motora te istodobno poboljšavaju performanse i smanjuje potrošnja goriva. To je  posebice važno kod motora s  turbopunjačem, koji su toplinski i mehanički znatno opterećeniji od klasičnih. Turbopunjač se u radu zagrijava i  iznad 900 Celzijevih stupnjeva  te je važno koristiti potpuno  sintetično ulje, koje je otpornije na visoke temperature od  mineralnog ili polusintetičnog.
Predrasuda 4:
Motorna ulja mogu stvarati  taloge.
Činjenica 4:
To je točno i upravo zbog toga  važno je koristiti motorna ulja visoke kvalitete, jer razgrađuju postojeći talog u unutrašnjosti motora i sprječavaju stvaranje novog.  Talog je u pravilu posljedica dotrajalosti i lošeg održavanja motora, a nastaje djelovanjem nesagorjelih ostataka goriva, uljnih para, prašine i kondenzirane vlage te  miješanjem ulja s rashladnom tekućinom. Kvalitetno motorno ulje  ima dobra svojstva neutraliziranja i  upijanja tih štetnih tvari, koje se  potom odstranjuju u uljnom filtru  te sprječava stvaranje taloga i osigurava kvalitetno podmazivanje  motora u svim uvjetima.