Najskuplja je štednja na ulju

Slika korisnika admin
Autor: 
promjena ulja
Najbolje je koristiti ulja dokazane kvalitete

Mnogi vlasnici vozila nisu  ni svjesni koliko problema  može izazvati korištenje ulja  neodgovarajuće kvalitete.  Često su žrtve predrasuda i  neznanja pa ćemo pokušati  razjasniti bitne stvari o motornim uljima.

Predrasuda 1:

Mislim da je motorno ulje  kojeg koristim dovoljno dobro, jer dosad nisam imao nikakvih problema s motorom.  Stoga smatram da nema potrebe trošiti dodatan novac za  ulje više kvalitete.

Činjenica 1:

U kraćem periodu nije lako vidjeti izravni utjecaj kvalitete motornog ulja na podmazivanje i zaštitu od  trošenja vitalnih dijelova motora, premda loše motorno  ulje odmah izaziva probleme  s korozijom, stvaranjem taloga, trošenjem... Premda se  u početku, a ponekad i duže,  ne vide simptomi problema  izazvanih korištenjem lošeg  motornog ulja, to ne znači da  ne postoje. Kad konačno postanu vidljivi, u pravilu je  prekasno te postaju nužni  skupi popravci u svrhu dovođenja motora u ispravno  stanje. Zbog toga je preporučljivo uvijek izabrati najbolje dostupno motorno ulje,  po propisanim specifikacijama. Štednja na ulju se ne  isplati, a ulaganje u kvalitetno ulje najisplativija je investicija za motor svakog automobila.

Predrasuda 2:

U motorima starijih automobila, kojima je istekla garancija, nema potrebe koristiti  kvalitetno motorno ulje.

Činjenica 2:

Kvalitetno motorno ulje  podjednako je važno za nove i  stare motore. Dapače, za stare i djelomice istrošene motore preporučljivo je koristiti  ulja po posebnoj specifikaciji,  poput Valvoline MaxLife, koja smanjuju trošenje i produžavaju vijek starijih motora. Takva ulja smanjuju rizike  propuštanja ulja i stvaranja  taloga, poboljšavaju brtvljenje u cilindrima (kompresiju) te time poboljšavaju performanse i smanjuju potrošnju goriva.

Predrasuda 3:

Sintetično ulje preporučljivo je koristiti samo u novim  motorima.

Činjenica 3:

Sintetično motorno ulje  preporučljivo je koristiti u novim i starim motorima, kao i  onima koji su dosad koristili  mineralno i polusintetično  ulje. Time se smanjuje  trošenje i produžava vijek svakog motora te istodobno poboljšavaju performanse i smanjuje potrošnja goriva. To je  posebice važno kod motora s  turbopunjačem, koji su toplinski i mehanički znatno opterećeniji od klasičnih. Turbopunjač se u radu zagrijava i  iznad 900 Celzijevih stupnjeva  te je važno koristiti potpuno  sintetično ulje, koje je otpornije na visoke temperature od  mineralnog ili polusintetičnog.

Predrasuda 4:

Motorna ulja mogu stvarati  taloge.

Činjenica 4:

To je točno i upravo zbog toga  važno je koristiti motorna ulja visoke kvalitete, jer razgrađuju postojeći talog u unutrašnjosti motora i sprječavaju stvaranje novog.  Talog je u pravilu posljedica dotrajalosti i lošeg održavanja motora, a nastaje djelovanjem nesagorjelih ostataka goriva, uljnih para, prašine i kondenzirane vlage te  miješanjem ulja s rashladnom tekućinom. Kvalitetno motorno ulje  ima dobra svojstva neutraliziranja i  upijanja tih štetnih tvari, koje se  potom odstranjuju u uljnom filtru  te sprječava stvaranje taloga i osigurava kvalitetno podmazivanje  motora u svim uvjetima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno