Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Odvodnja poskupjela vodu

03.01.2011. 23:00
Odvodnja  poskupjela vodu


Naknada za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda iznosit će 1,62 kune po kubiku vode. Ovo bi značilo da bi za jedno kućanstvo koje u prosjeku potroši oko 15 kubika vode, mjesečno račun za vodu bio skuplji za dvadesetak kuna


Od ove godine Zadrani će plaćati skuplje račune  za vodu i to zbog uvođenja nove  stavke – naknade za pročišćavanje otpadnih voda.
Grgo Peronja, direktor zadarske Odvodnje objasnio je da je  uobičajeno da građani gradova,  koji imaju uređaje za  pročišćavanje otpadnih voda, u  sklopu računa za vodu plaćaju i  naknadu za pročišćavanje otpadnih voda.
 – Budući da uređaji za  pročišćavanje otpadnih voda  Borik i Centar pokrivaju cijeli  grad, odlučili smo od ove godine  na račune uvesti i stavku  pročišćavanja otpadnih voda.  Moram istaknuti kako ovo nije  novi namet našim građanima  već se na ovaj način plaća kvaliteta. Naime, od kada smo kroz  ove uređaje počeli pročišćavati  otpadne vode kvaliteta mora na  zadarskom području znatno se  poboljšala, istaknuo je Peronja.
Naknada za uređaj za  pročišćavanje otpadnih voda iznosit će 1,62 kune po kubiku  vode. Ovo bi značilo da bi za  jedno kućanstvo koje u prosjeku  potroši oko 15 kubika vode mjesečno račun za vodu bio skuplji  za dvadesetak kuna.
– Ovo poskupljenje će se  očitovati na računima za vodu  zato jer se i odvodnja plaća preko računa za vodu. Naime, u  kućanstvima postoje vodomjeri  preko kojih se kontrolira potrošnja vode, a pretpostavlja se  da su potrošnja vode i odvodnja  jednake, objasnio je Peronja i  dodao da smatra da ovo poskupljenje nije prevelika cijena  za čisto more bolje kvalitete. Sve  koji se ne bi složili s njim podsjetio je na vremena prije  uređaja za pročišćavanja odnosno kada su otpadne vode nepročišćene odlazile u Jazine i u  more ispred Zadra u kojem se  tada gotovo i nije moglo kupati.
 


Zatvaranje križanja “kod Vere”




Iz zadarske Odvodnje obavještavaju građane o početku radova na sustavu  odvodnje druge faze Jadranskog projekta, odnosno izgradnji 7. faze  kolektora visoke zone Grada Zadra, na dijelu: Puta Bokanjca (od kraja Ulice  Franje Tuđmana do Ulice Benka Benkovića). U ponedjeljak, 10. siječnja, na  toj će dionici započeti stavljati prometnu signalizaciju, da bi od srijede, 12.  siječnja ta prometnica bila zatvorena. Radovi na toj dionici odvijat će se u  razdoblju od 12. siječnja do 1. ožujka. U navedenom vremenu promet  motornih vozila odvijat će se prema privremenoj regulaciji prometa.