Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Samo donošenje Zakona već je velik korak

03.01.2011. 23:00
Samo donošenje Zakona već je velik korak


Da bi od novog Zakona bilo potpune koristi potrebna je njegova hitna primjena. Ukoliko se bude otezalo i ukoliko nema bitnih pretpostavki za njegovu primjenu, oni na koje se Zakon odnosi brzo će shvatiti da država ne misli ozbiljno, upozorava Antičević Marinović


Stupanje na snagu Zakona o oduzimanju nezakonito  stečene imovine s 1. siječnja 2011.  godine u hrvatskoj je javnosti  dočekano s optimističnim očekivanjima.
Naime, iako se i dosad mogla oduzimati nezakonito stečena imovina  po zakonima o kaznenom postupku  te o USKOK-u, novi zakon ocijenjen  je kao jedinstven i učinkovit alat u  borbi protiv organiziranog kriminala  i korupcije.
Zakon se temelji na načelu da  nitko ne smije zadržati imovinsku  korist koju je ostvario kaznenim djelom ili prekršajem, pri čemu je odluka o oduzimanju tako stečene imovine isključivo u ovlasti suda.
Sudskom odlukom kojom se utvrđuje krivnja utvrđivat će se i kolika  je imovinska korist ostvarena te njezina novčana protuvrijednost, a kada  odluka postane pravomoćna, te stvari  (nekretnine i pokretnine) postaju  državnim vlasništvom.
 Nikad nije kasno
Novina je da će se zahtjev za oduzimanje tako stečene imovine moći  uputiti prije, tijekom i nakon kaznenog postupka. Također, postupak  oduzimanja moći će se nastaviti i  nakon obustavljanja kaznenog postupka, a prepreka tom procesu neće  biti ni smrt okrivljenika utvrdi li se da  imovinom raspolažu njegovi nasljednici ili treće osobe.
Presjek političkih očekivanja od  novog Zakona pokušali smo doznati  kroz komentare četiriju zadarskih političarki, predstavnica različitih političkih opcija.
Ingrid Antičević Marinović (SDP)  mišljenja je da će Zakon u svakom  slučaju imati pozitivne učinke.
– Mana je što se dobre odluke kasno  donose. Naime, šteta što Zakon nije  na snagu stupio i ranije, onda kada ga  je SDP predlagao. I država bi trebala  imati koristi, ali prvenstvena svrha  ovog Zakona nije da se puni proračun, već da se lopove onemogući u  uživanju u nezakonito stečenoj imovini. Jako je važan i njegov preventivni učinak. No, najveća boljka naših  zakona je njihova provedba u praksi  po čemu se vidi ozbiljnost države. Da  bi od novog Zakona bilo potpune  koristi potrebna je njegova hitna  primjena. Ukoliko se bude otezalo i  ukoliko nema bitnih pretpostavki za  njegovu primjenu, oni na koje se  Zakon odnosi brzo će shvatiti da  država ne misli ozbiljno, upozorava  Antičević Marinović. Po njenom se  mišljenju većina kaznenih djela nezakonitog sticanja imovine dogodila u  razdoblju nakon 2004. godine.
– Do 2000. godine imali smo drugačiji način modus operandi – privatizaciju. Nakon 2004. godine započelo se više s nerealnim cijenama  javnih radova i bogatim kampanjama  gdje je bilo jasno da se cica direktno iz  državne sise, zaključuje Antičević  Marinović.
Stupanje na snagu Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine  pozdravlja i Renata Peroš (HDZ).
– Nikad nije kasno, bitno da se nešto  pokrenulo. Ovo je još jedan u nizu  dobrih poteza naše premijerke kojeg  je učinila zajedno sa svojim ministrima  i stručnim službama. Zakon će sigurno  zaživjeti u praksi. Ako ne odmah, onda  u nekom razumnom roku. Sve će ići  svojim tijekom. Zakon će svakako  imati i važne preventivne učinke. Što  se tiče vremena kada je učinjen gro  kaznenih djela, mislim da su se ona  činila uvijek. Takvo što uvijek je bilo  aktualno, rekla je Peroš.
Udarac organiziranom  kriminalu
Pravda je spora, ali dostižna, komentar je Vesne Sabolić (HNS).
– Čak ako na neki način i sumnjamo u provedbu ovog Zakona, jer  kod nas nije ništa neobično da se  zakoni ne provode, samo njegovo  donošenje velik je pomak na bolje.  Do provođenja će doći kad tad. Treba  imati na umu da će samo donošenje  na simboličkoj razini utjecati na one  koji imaju namjeru prste uplesti u  takve kriminalne radnje. Ipak, vjerujem da Zakon neće služiti kao  mrtvo slovo na papiru, već da će se  uistinu i provoditi. Nisam baš sigurna  da će se sva nezakonito stečena imovina vratiti državi, iako bi to bilo  divno. Međutim, ponavljam samo  donošenje zakona velik je korak ka  ozdravljenju. Veći dio nezakonitog  sticanja imovine događao se u razdoblju nakon 2005. godine pa sve do  prošle godine. U svim se strukturama  stvorila jedna ovisnost o takvom ponašanju budući da cijelo to vrijeme  nije bilo modela da takvo ponašanje  spriječi, a ni javno mnijenje nije reagiralo, kazala je Sabolić.
Irena Devčić Buzov (HSS) donošenje Zakona o oduzimanju nepravomoćno stečene imovine, kako kaže,  apsolutno podržava i pozdravlja.
– Donošenje i provedba ovakvog  Zakona može se smatrati i posljednjim udarcem koji je ova Vlada  zadala organiziranom kriminalu i korupciji. Iako se oduzimanje imovine  moglo provoditi i do sada kroz zakone o kaznenom postupku i o USKOK-u, na ovaj način sam postupak  bit će jednostavniji i samim time  učinkovitiji.
Vrlo često se u svakodnevnim razgovorima po kafićima mogla čuti  rečenica “Ma treba uzet i opljačkati  koliko god se može, odsjediš nekoliko godina u zatvoru i kada izađeš  bogat si čovjek”. Donošenjem i provođenjem ovakvog Zakona smatram  da će se u potpunosti promijeniti  svijest svih građana RH o “isplativosti” kaznenih i kriminalnih djela.
Za svaku pohvalu je rad Vlade i  premijerke u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te se  samo neargumentiranim komentarima može pokušati omalovažiti njihov  rad. Govoriti sada da je Zakon dobar,  ali donesen 20 godina prekasno po  meni je potpuno deplasirano i sasvim  u maniri s našim razmišljanjima jer  ništa što je dobro zapravo nije dobro,  jer je uvijek moglo biti bolje ili prije,  zaključila je Irena Devčić Buzov.